FCA obdolžen, italijansko-ameriški koncern bo moral plačati za svoje goljufije v aferi 'Dieselgate'

2. 8. 2022
Deli
FCA obdolžen, italijansko-ameriški koncern bo moral plačati za svoje goljufije v aferi 'Dieselgate' (foto: FCA)
FCA

Ameriško-italijanski avtomobilski proizvajalec Fiat Chrysler bo zaradi prirejanja podatkov na testih izpustov plačal približno 300 milijonov dolarjev (293 milijonov evrov), je razsodilo zvezno sodišče v ameriškem Detroitu. Proizvajalec je krivdo priznal in se pogodil za kazen, ki jo je sodišče sedaj potrdilo.

Poravnava vključuje denarno kazen v višini 96,1 milijona dolarjev in odvzem dobička v višini 203,6 milijona dolarjev. V družbi Stellantis, ki je nastala lani z združitvijo podjetij Fiat Chrysler in PSA Peugeot Citroen, so ocenili, da kazen ne bo bistveno vplivala na poslovanje, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Ameriški organi so avtomobilskega proizvajalca obtožili, da je prirejal podatke o izpustih za več kot 100.000 vozil. Ministrstvo za pravosodje je obtožnico vložilo leta 2017.

V družbi so sprva zanikali obtožbe in vzporednice s Volkswagnovim škandalom dieselgate, nato pa so krivdo priznali. Leta 2019 so izplačali več sto milijonov dolarjev civilnih odškodninskih zahtevkov v ZDA.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"