Ferrari 250 TR iz lastne delavnice

21. 7. 2015
Deli
Ferrari 250 TR iz lastne delavnice

Kaj storite, če je avtomobil tako redek, da ga ne morete kupiti niti tedaj, ko imate denar. Sami si izdelate njegovo natančno repliko, kar je storil tudi avtomobilski inženir Peter Giacobbi.

Kot pravi Giacobbi, si je vedno želel izkusiti, kar je bilo dano njegovim junakom iz otroštva, dirkačem Juanu Manuelu Fangiu, Grahamu Hillu, Alfonsu de Portagu in Wolfgangu von Tripsu, ki so vozili Ferrari 250 TR in podobne. Ker je bilo narejenih le 34, ga je seveda zelo težko kupiti in še tedaj le za več deset milijonov ameriških dolarjev.

Giacobbi se je zato lotil izdelave lastnega avtomobila, kar pa tudi ni bilo najlažje sploh ob dejstvu, da je hotel vse njegove sklope čim bolj približati originalu. Vse se ja zares začelo tedaj, ko je naletel na nedotaknjeno aluminijasto karoserijo Ferrarija 250 TR iz leta 1959. Potem je izdelal kopijo šasije, dal izdelati instrumente in našel celo originalne zadnje luči. Ker ni našel originalnega 3-litrskega motorja, je v avtomobil vgradil 4,4-litrskega in njegov videz prilagodil originalu. Kot pravi, je nastal zelo razburljiv avtomobil, sploh ob dejstvu, da težo nekaj več kot ene tone poganja kar 400 "konjskih moči".

Kot pravi Giacobbi, se z avtomobilom veliko vozi in z vsako vožnjo čuti vse več spoštovanja do dirkačev, ki so s tako zahtevnimi avtomobili drveli na tako velike razdalje.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja