Ferrari FXX-K Evo je avtomobil za dirkaške navdušence

Ferrari je na prireditvi Finali Mondiali na Mugellu predstavil silovito različico Ferrarija FXX-K Evo, ki bo na voljo v zelo omejeni seriji. Na voljo bo tudi komplet za nadgradnjo obstoječih primerkov Ferrarija FXX-K.

Ferrari FXX-K Evo je avtomobil za dirkaške navdušence (foto: Ferrari) Ferrari
30. 10. 2017

Tako kot že Evo različici Ferrarijev FXX in 599 XX, so tudi pri razvoju dodatkov za Ferrari FXX-K konstruktorji izhajali iz bogatih izkušenj, ki si jih je Ferrari pridobil med nastopi v različnih dirkalnih kategorijah, pa naj bo to prvenstvo Formule 1 ali pa prvenstva GT3, GTE in Challenge. Tako kot predhodnika, je tudi Ferrari FXX-K-Evo namenjen zgolj vožnji po dirkališčih in ga ne bodo homologirali za cestno rabo. Kot pravijo pri Ferrariju, je namenjen predvsem majhni skupini Ferrarijevih strank, navdušencev za hiperšportnike, ki si želijo vožnje laboratorijskega avtomobila in sodelovanja v razvojnih programih.

Projektanti so avtomobilu predvsem zmanjšali maso in karoseriji dodali aerodinamične elemente, med katerimi izstopa fiksno dvojno profilno krilce na zadku, s katerimi so dosegli povečanje potiska avtomobila k tlom, ki je skoraj enak tistemu na dirkalnih avtomobilih in za 75 odstotkov večji od potiska na cestnem avtomobilu, iz katerega izhaja. V skladu s povečano zahtevnostjo so popravili tudi podvozje.

Ferrari FXX-K-Evo je opremljen s kombinacijo 6,2-litrskega motorja V12 in elektromotorja, ki razvijeta sistemsko moč 1.050 'konjev' in navor 900 njutonmetrov. Moč motorja se na podlago prenaša preko  7-stopenjskega dvosklopčnega menjalnika, večvodilnih prem in Pirrelijevih gladkih gum Pirelli P Zero.