FIA Hill Climb Masters 2014

1. 9. 2013
Deli
FIA Hill Climb Masters 2014

Medtem ko skoraj vsak vaški drift ali obskurni pokal najde svoje televizijske minute, tudi na globalnih velikanih, kot sta Eurosport in Motors TV, gorsko dirkanje ostaja potisnjeno v anonimnost amaterizma.

Začetki gorskega dirkanja segajo v 30. leta prejšnjega stoletja, kar to panogo uvršča med tiste z najdaljšo zgodovino, dirke nacionalnih prvenstev, ki potekajo v več kot 20 državah Evrope, pa privabljajo tudi po 250 udeležencev in do 50.000 gledalcev. Na kontinentalni ravni, pod okriljem FIE, so razpisani prvenstvo (13 dirk v 11 državah) ter Challenge in Cup.

Celo rigidna FIA je (končno) dojela, da je treba narediti nekaj za popularizacijo medijsko (beri: komercialno) zapostavljene panoge, ki bo s svojo atraktivnostjo še naprej privabljala množice dirkačev in gledalcev – zelena luč za 1. FIA Hill Climb Masters je prižgana! Sredi oktobra 2014 se bodo povabljeni nacionalni prvaki, evropski prvak, zmagovalci Cupa in Challengea pomerili na dirki Masters.

Kandidature za organizacijo Mastersa so odprte – obveljal bo sistem triletne rotacije, poleg individualnega tekmovanja pa bo razpisan tudi nacionalni pokal.

Seveda vse podrobnosti še niso znane (dolžina steze, število udeležencev iz posamezne države, sistem nacionalnega tekmovanja itd.), vsekakor pa gre za izjemno pomembno odločitev, ki bo bistveno vplivala na hitrejši razvoj gorskega dirkanja. Tudi v Sloveniji (verjeli ali ne!), ki je vodilna evropska velesila na področju sovraštva med posameznimi avtošportnimi panogami.

P. S.: Sliši se neumno, da zdaj to zapišem, pa vendarle: o gorskem Mastersu sanjam vsaj desetletje! O dirki vseh dirk, ki bo okronala prvaka prvakov.

P. S. S.: Če mislite, da Slovenci nimamo možnosti, se motite! Predstavljajte si denimo Roglo: neposredni TV-prenos na TV SLO2 in Eurosportu (z dvema vmesnima časoma), posnetki iz dirkalnika v živo, analize voženj, videopredstavitve Slovenije, Rogle, posameznih dirkačev in dirkalnikov ... Ob strokovnem komentarju velikih ljubiteljev gorskega dirkanja, Ališiča in Jerančiča. Da te kap!

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja