Fiat 500 Spiaggina '58 obuja spomine na model Jolly

5. 7. 2018
Deli

Fiat letošnje poletje praznuje 60. obletnico prve posebne različice Fiata 500, ki se je uradno imenovala Fiat 500 Jolly, širše pa je bila bolj znana po vzdevku Spiaggina. Kot pravijo pri Fiatu, je bil avtomobil poleg tega tudi utelešenje sladkega življenja oziroma La Dolce  Vita.

Pri Fiatu so ob okrogli obletnici Spiaggine pripravili sodobno utelešenje tega avtomobila v obliki posebne različice Fiata 500 Spiaggina '58, ki jo bodo izdelali v omejeni seriji 1.958 avtomobilov – številka seveda navaja na letnico 1958 – in bo na voljo le kot kabriolet. Posebna bo tudi ekskluzivna barvna shema karoserije v modrem odtenku barve Volare, na kateri bo tudi bela vzdolžna črta, zložljiva streha bo v slonokoščeniem odtenku in 16-palčna kolesa bodo vintidž videza. Da gre za posebno serijo, bo sporočal tudi kromiran napis "Spiaggina '58" na zadku avtomobila.

V istem barvnem odtenku kot karoserija bo tudi armaturna plošča avtomobila, sedežem pa bodo namenili sivo/slonokoščeno barvno shemo. Posebne bodo tudi obloge tal, na volanskem obroču pa se bo bleščal Fiatov zgodovinski logo. Seveda pa ne bo vse le vintidž, saj  bo Fiat 500 Spiaggina '58 opremljen z vsemi sodobnimi pripomočki, ki jih poznamo iz drugih Fiatov 500, pod motornim pokrovom pa bo 69-'konjski 1,2-litrski bencinski štirivaljnik.

Posebne različice so se spomnili tudi pri tunerju Garage Italia in so v sodelovanju s Pininfarino izdelali svojo interpretacijo sodobne Spiaginne, Spiaggina by Garage Italia, ki je morda še bliže izvirniku. Ta je namreč bil popolnoma brez strehe in tudi brez vrat. Pri Garage Italia so mu vrata sicer pustili, zato pa so odrezali streho in jo nadomestili zgolj z varnostnim lokom. Občutek poletne brezskrbnosti so povečali tudi z izborom karoserijskih barv in vgradnjo enotne klopi namesto posamičnih prednjih sedežev. Zadnjih sploh ni. Vintidž videz so povečali tudi z različnimi karoserijskimi dodatki in s plutovinsto oblogo prtljažnika, ki spominja na razkošne jahte. Pri Garage Italia pravijo, da na njihov avtomobil ni treba čakati prav dolgo, saj jim lahko v predelavo pripeljete kar svojega in celo izbirate med pravim vetrobranskim steklom ali pa le usmerjevalcem prepiha.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja