V Kragujevcu je vse pripravljeno na začetek proizvodnje. Prve Pande so že zapeljale s tekočih trakov ...

10. 4. 2024 | STA
Deli
V Kragujevcu je vse pripravljeno na začetek proizvodnje. Prve Pande so že zapeljale s tekočih trakov ... (foto: Profimedia)
Profimedia

Prvi serijski avtomobili naj bi s trakov zapeljali v drugi polovici leta.

V tovarni ameriško-evropskega avtomobilskega velikana Stellantis v Kragujevcu so proizvedli prve primerke električnega avtomobila, ki bodo namenjeni testiranju, je ta teden poročala srbska javna radiotelevizija RTS. V Stellantisu novice še niso komentirali, so pa potrdili, da projekt poteka.

Fiat, Profimedia

Informacije o proizvodnji prvih električnih avtomobilov v tovarni Fiat Chrysler Automobiles (FCA) je za RTS neuradno potrdil predsednik samostojnega sindikata FCA Saša Đorđević. Spomnil je, da bo to prvi električni avto, proizveden na Balkanu.

Preberite tudi: Rabljeni Fiat Panda: Zakaj ta mali avto tako dobro ohranja ceno? Razlogov je veliko ...

Đorđević je še povedal, da so v primeru starejšega modela Fiat 500L pred začetkom serijske proizvodnje okoli 200 avtomobilov izdelali samo za testiranje. Podobno pričakuje tudi za novi električni avto.

Stellantis je sicer že konec lanskega leta potrdil, da bo naslednjo, izključno električno različico modela Fiat Panda, izdeloval v tovarni v Kragujevcu, ki jo je Fiat prevzel leta 2012.

Profimedia

To pa ne pomeni, da se klasično gnana Panda poslavlja. V praktično enaki obliki, kot jo poznamo, bo še naprej nastajala v tovarni v Pomiglianu, kjer naj bi jo proizvajali vse do leta 2027. Le ime bo drugačno. Odslej se bo namreč imenovala Pandina.

Preberite še:

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol