Fisker se vrača

3. 11. 2016
Deli

Henrik Fisker, ustvarjalec danes že klasične Karme, se vrača v avtomobilski svet, tokrat z novim velikim projektom za električni avtomobil EMotion, ki bo imel 400 milj oziroma več kot 640 kilometrov dosega.

Uresničitvi velikega dosega je botroval predvsem skok v tehnologiji električnih baterij z novimi grafitnimi elektrodami, ki se ponašajo z debelino enega ogljikovega atoma, zato obetajo veliko energijsko gostoto ob razmeroma majhnih merah. Kot trdi Fisker, se bodo polnile hitreje od aktualnih baterij, daljši pa bo tudi njihov rok uporabe. Razvili so jih v Fiskerjevem tehnološkem podjetju Nanotech, njihovo osnovno strukturo pa so povzeli po ultra kondenzatorju, ki so ga razvili na losangeleški univerzi UCLA.

EMotion je zasnovan kot športna limuzina, ki bo po obliki sodeč tekmovala predvsem s Teslo S. Pri razvoju karoserije so sicer izdatno uporabili ogljikova vlakna, posebna pa so tudi vrata, ki se odpirajo navzgor. Med opremo obljubljajo predvsem možnost avtonomne vožnje.

Henrik Fisker je napovedal, da bomo dejanski avtomobil lahko videli poleti prihodnje leto, obljubil pa je tudi, da bo po dragem EMotionu razvil tudi cenovno bolj dostopen električni avtomobil.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja