Legendarno Fordovo ime se vrača na ceste! V kakšni obliki ga bomo gledali po novem?

10. 6. 2024 | Gregor Žvab
Deli

Ford bo 10. julija predstavil drugi popolnoma električni model, ki bo izdelan v matični evropski tovarni.

Ford je 5. maja v Kölnu, po 1,8 milijarde evrov vredni nadgradnji tovarne, ki je prešla na izdelavo električnih avtomobilov iz prejšnje proizvodnje manjšega avtomobila Fiesta z motorjem na notranje zgorevanje, začel s proizvodnjo prvega novega električnega avtomobila, SUV-ja Explorer.

Silueta drugega modela, vidna na prototipih, prikritih z maskirno folijo, pa kaže bolj kupejevski slog v primerjavi z bolj robustno obliko Explorerja. Novi električni avtomobil se bo imenoval Capri, poročajo mediji. Ford sicer ni potrdil imena Capri, vendar model opisuje kot "športnega križanca". Uporaba imena Capri bi obudila ime iz Fordove zgodovine športnih avtomobilov.

Ford

Ford je Capri fastback izdeloval med letoma 1968 in 1986 ter prodal 1,8 milijona avtomobilov v treh generacijah. Leta 2019 je Ford obudil še eno ime iz preteklosti, Puma. Mali SUV je zdaj najbolje prodajan model znamke v Evropi.

Oba Fordova električna modela uporabljata platformo MEB, ki so jo razvili v koncernu Volkswagen, kot del industrijskega partnerstva med obema proizvajalcema avtomobilov.

Ford

Razmerje med Explorerjem in novim športnim križancem bo podobno tistemu med VW ID4 SUV in ID5 crossover kupejem, ki prav tako uporabljata platformo MEB. Fordov športni križanec bo v tovarni v Kölnu izdelan na isti liniji kot Explorer. Ford je novinarjem med nedavnim obiskom tovarne nakazal, da bo proizvodnja športnega križanca znašala med tretjino in dvema tretjinama proizvodnje bolj splošno usmerjenega Explorerja.

Ford ima potencial za letno proizvodnjo 250.000 avtomobilov razdeljenih med oba modela v treh izmenah. Podjetje bo začelo proizvodnjo v dveh izmenah.

Preberite še:

Novo na Metroplay: Po svetu kulinarike in nazaj domov | Jorg Zupan