Konec za še eno legendarno ime. Dokončno se poslavlja eden najpriljubljenejših v Evropi ...

17. 5. 2024 | Gregor Žvab
Deli
Konec za še eno legendarno ime. Dokončno se poslavlja eden najpriljubljenejših v Evropi ... (foto: Ford)
Ford

Bi je eden izmed najpomembnejših predstavnikov znamke na evropskih tleh, zdaj pa so potrdili njegov konec za leto 2025.

Ford se je najprej poslovil od Fieste, zdaj pa, dokončno, njeno usodo prevzema tudi Focus, ki je bil v zadnjem času najbolj prodajan Fordov avtomobil na stari celini. Razlog za to pa je pospešena elektrifikacija flote modrega ovala.

Ford

In to v času, ko različni proizvajalci podaljšujejo proizvodnjo svojih aktualnih, kompaktnih modelov (Mercedes-Benz je recimo razred A podaljšal do leta 2026). Na ta način bodo pri Fordu odprli vrata svojim prihajajočim električnim avtomobilom, med drugim tudi električni Pumi.

In če se ena vrata odprejo, se druga zaprejo - vrata Fordove tovarne v Saarlouisu. Fordov "evropski dom" je tudi uradno naprodaj (zanj naj bi se intenzivno zanimal kitajski BYD), a kupca za zdaj še niso našli.

Ford

Kljub temu, da torej vse stavijo na elektrifikacijo, pa njihova trenutna situacija glede tega ni rožnata. Ford namreč močno izgublja na vsakem električnem avtomobilu, v prvem četrtletju pa naj bi bile izgube na ta račun ogromne.

A očitno jih to ne bo ustavilo, da ne bi potegnili črte pod Focusom, ki bo torej slovo vzel prihodnje leto. Kaj po tem, pa bodo pri Fordu morali še pokazati. Da le niso vlekli prehitrih potez.

Preberite še: