Video: Ford je v Formulo vgradil 1,0-litrski motor!

5. 9. 2012
Deli

Pri Fordu so v svoj dirkalnik Formula Ford vgradili svoj najmanjši, le 1,0-litrski motor. In rezultat?

Z omenjeno Formulo Ford je ekipa opravila vožnje na legendarnem dirkališču Nürburgring v Nemčiji in dosegli boljši rezultat kot številni vrhunski avtomobili. Dirkalnik, ki je sicer namenjen cestnim dirkam, je krog na Nordschleife prevozil kot 11 najhitrejši vseh časov!

Za enega izmed najdaljših dirkalnih krogov na svetu, je Fordov dirkalnik z 1,0-litrskim motorjem potreboval le 7 minut in 22 sekund, kar je hitreje kot recimo Lamborghini Aventador, Ferrari Enzo ali Pagani Zonda.

Ob tem je največja hitrost dirkalnika znašala kar 255,5 km/h, od 0 do 100 km/h pa je potreboval manj kot 4 sekunde. Seveda je ob tem zanimiva poraba bencina - pri hitrosti 56 km/h le 2,4 l/100 km, pri 120 km/h pa okroglih 5 l/100 km.

S tem so pri Fordu še enkrat dokazali, da je njihov trivaljni 1,0-litrski motor s turbopuhalom in direktnim vbrizgavanjem bencina letos povsem upravičeno prejel naziv 'Mednarodni motor leta 2012".

Omenjeni motor je v serijski proizvodnji trenutno na voljo v Fordu Focusu, kmalu pa na voljo tudi v povsem novem B-Maxu in tudi Fiesti ter C-Maxu.

Novo na Metroplay: Ko se govori o hierarhiji, je že prepozno | Bine Volčič in Žiga Faganel