Ford s študijo Autolivery napoveduje prihodnje možnosti za dostavo pošiljk

28. 2. 2017
Deli

Na sejmu prihodnjih tehnologij za mobilnost Mobile World Congress v Barceloni je Ford predstavil študijo avtonomnega dostavnika Autolivery, ki v zadnji fazi dostave paketov in drugih pošiljk sodeluje z droni.

Kot pravijo pri Fordu, so dostavniki v zadnjega pol stoletja igrali ključno vlogo pri dostavi dobrin do vrat, droni pa so razmeroma sodobni fenomen, a to ne pomeni, da ne bi mogli pri dostavniškem poslu sodelovati in izboljšali mobilnost v sodobnih urbanih območjih, ki jo Ford sicer preučuje v okviru projektov s skupnim naslovom "City of Tomorrow" (mesto jutrišnjega dne).

Fordovi delavci so zamisel dostavnika prihodnosti Autolivery razvili v okviru projekta Last Mile Mobility Challenge, gre pa za lahko gospodarsko vozilo z električnim pogonom, ki deluje v kombinaciji z droni, za dostavo in pobiranje paketov v mestnih okoljih, kjer avtomobil ne more pripeljati do vrat naročnika. Obiskovalci sejma so si lahko koncept ogledali s pomočjo kompletov za prikaz navidezne resničnosti. Obiskali so priprave na večerjo, med katerimi je zmanjkalo ključne sestavine, ki so jo hitro naročili in jo tudi prejeli še pravočasno za dokončanje jedi.

S študijo Autolivery so se ustvarjalci, Fordovi oblikovalci iz Šanghaja,  dotaknili predvsem težave 'zadnjih petnajstih metrov', torej dostave od avtomobila do vrat, ki jo je najteže avtomatizirati. Pritiski za njen razvoj so sicer veliki, saj naj bi število dostav zaradi povečevanja dohodkov in vse bolj obsežnih spletnih nakupov v prihodnje hitro naraščalo.  

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja