Fordove inovacije za osebno mobilnost na kratke razdalje

9. 11. 2016
Deli

Ford je med svojimi uslužbenci izvedel natečaj Last Mile Mobility Challenge za inovacije na področju mobilnosti na kratke razdalje, tam, kjer se z avtomobili ni mogoče pripeljati.

Fordovi delavci so na natečaj prijavili 633 vozilc, med katerimi so izpostavili predvsem tri finaliste: mobilno ploščad Carr-E, mikro zložljiv električni tricikel TriCiti in električni invalidski voziček eChair, ki se sam zloži v prtljažnik.

Carr-E je majhen električni trikolesnik z nizko ploščadjo, na kateri lahko do razdalje 22 kilometrov z največjo hitrostjo 18 kilometrov na uro prepelje potnike ali njihovo prtljago z največjo težo 120 kilogramov. Ker ima obliko in mere avtomobilskega kolesa lahko v njegovi vdolbini brez težav nadomesti rezervno kolo in v prtljažniku ne zavzame dodatnega prostora. Voznika lahko med prevozniško vlogo tudi samodejno zasleduje s pomočjo oddajnika v njegovem žepu .

Električni TriCiti je tudi zasnovan tako, da ga lahko voznik lahko uporabi za osebni prevoz ali prevoz prtljage. Med neuporabo v prtljažniku zavzame zelo malo prostora, uporabnika pa ne moti niti, le ga vzame na avtobus ali vlak. TriCiti ima sicer doseg 30 kilometrov in doseže največjo hitrost 20 kilometrov na uro.

Električni invalidski voziček eChair je zelo lahek in se avtonomno zloži v prtljažnik avtomobila, seveda pa je namenjen izključno invalidom.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja