Fordovi načrti so se zamaknili

11. 8. 2023 | Janoš Pečnik
Deli

Fordu z novim vozilom z električnim pogonom naj ne bi šlo vse po načrtih.

Novi Ford Explorer, ki so ga z navdihom ameriškega sloga zasnovali v Fordovem nemškem razvojnem oddelku, je Ford predstavil v marcu. Proizvodnja bi se morala v novi tovarni v Kölnu, namenjeni vozilom z električnim pogonom, začeti že ta mesec, prodaja v Evropi pa na začetku prihodnjega leta.

Ford

Sedaj pa nemški mediji poročajo, da se je načrt zamaknil za približno pol leta, in sicer zaradi novih varnostnih zahtev za nove modele. Šlo naj bi za nove standarde na področju varnosti pri baterijah električnih vozil pod oznako UN Regulation 100.3, Explorer pa bo v tem času opravil nove preizkuse skladnosti in bo tako na voljo šele poleti prihodnje leto. Zaposlene v tovarni naj bi o tem obvestili včeraj.

Preberite tudi: Strela v imenu kultne kratice? Res?

Pri Fordu še vedno niso razkrili tudi podrobnosti o pogonskih sklopih. Prav tako ni znano v kolikšni meri bo pogon enak Volkswagnovemu, Explorer je namreč narejen na namenski tehnični osnovi za vozila z električnim pogonom MEB skupine Volkswagen, ki jo med drugim uporabljata Volkswagen ID.4 in Škoda Enyaq. Ob predstavitvi so sporočili le, da bodo na voljo konfiguracije z zadnjim in štirikolesnim pogonom ter zmogljivostjo polnjenja, ki bi omogočala polnjenje od 10 do 80 odstotkov kapacitete v 25 minutah. Cene naj bi se začele pod 45.000 evri.

BONUS VIDEO: ‘Zlobno zeleni’ Ford Focus ima paket za dirkališča – poglej si te nore izboljšave

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol