Formula 1: Prednosti je bilo v vsakem primeru dovolj

7. 9. 2015
Deli

Lewisa Hamiltona očitno ne more ustaviti veliko stvari. Tudi pravila ne, pa čeprav vedno bolj zapletajo celotno formulo 1.

Ekipa Mercedes je v Monzo pripeljala izboljšana motorja za oba dirkača, a pogonska enota je zdržala le pri Hamiltonu. Britanec je ves konec tedna prevladoval, dobil vse treninge, kvalifikacije, dirko vodil od starta do cilja in tudi odpeljal najhitrejši krog. Nico Rosberg na drugi strani je bil le bleda senca samega sebe, in te zagate ga je po svoje rešil motor, ki je odpovedal poslušnost. Tako se je skoraj elegantno izmuznil kritikam, ki bi jih bil sicer deležen. Kajti Nemec to pot ni bil kos niti Vettlu, kaj šele Hamiltonu.

Britanec pa je po dirki nekaj časa trepetal za zmago, saj naj bi ga ekipa na start poslala s premalo napolnjenimi pnevmatikami. Pirelli je zaradi možnosti napak na pnevmatikah predpisal najmanjši tlak v njih, česar pri Mercedesu naj ne bi upoštevali, a očitno so potem uvideli, da srebrni niso naredili napake, saj še sami ne vedo točno, kdaj natančno naj merijo tlak. Da na koncu o zmagi ali porazu odloča en sam člen v pravilniku, ki ni niti natančno določen, kaže na absurdnost celotne formule 1, v katero se zapletajo iz dirke v dirko. Ali, kot je rekel eden od opazovalcev: »Naj vozijo po platiščih, če hočejo, samo dirkati naj že vendar začnejo!«

In ker so pri Mercedesu vedeli, kaj jim preti, so Hamiltona previdno spodbujali, da je proti koncu dirke še malo stopil na plin in si privozil ravno malo več kot 25 sekund prednosti ... Kajti kazen zaradi prenizkega tlaka v pnevmatikah bi znašala 25 dodatnih sekund. Torej bi Hamilton zmagal v vsakem primeru.

Tako se je formula 1 od Evrope poslovila z novo prepričljivo zmago Hamiltona, ki je tako naredil velik korak naprej v boju za naslov prvaka. A do konca je še kar nekaj dirk in veliko se lahko še spremeni.

tekst: Andraž Zupančič; foto: ekipe

VN Italije, Monza

1. Lewis Hamilton Mercedes 1:18:00,688

2. Sebastian Vettel Ferrari + 25,042 sek

3. Felipe Massa Williams + 47,635 sek

4. Valtteri Bottas Williams + 47,996 sek

7. Kimi Raikkonen Ferrari + 1:08,860 min

5. Sergio Perez Force India + 1:12,783 min

4. Nico Hülkenberg Force India - 1 krog

Točkovanje dirkačev

1. Lewis Hamilton 252

2. Nico Rosberg 199

3. Sebastian Vettel 178

Točkovanje moštev

1. Mercedes 451

2. Ferrari 270

3. Williams 188

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"