Formula 1 Rosberg se je prebudil pol sezone prepozno

16. 11. 2015
Deli

Na predzadnji dirki letošnje sezone formule 1 v Sao Paulu je Nico Rosberg pokazal ekipnemu tovarišu Lewisu Hamiltonu, da še ni pozabil vrteti volana. Če bo sezono končal v tem slogu, bo imel Hamilton z njim še veliko dela v prihodnje.

VN Brazilije je minila v popolni prevladi Mercedesa, le s to razliko, da je bil Nico Rosberg tisti, ki je določal, kaj bodo na stezi delali tekmeci. Vključno z Lewisom Hamiltonom, ki Nemcu cel konec tedna ni mogel nuditi nobenega večjega odpora, po dirki pa mu tudi to pot ni niti čestital za zmago. Odnosi med obema dirkačema postajajo, tudi zaradi še ene Rosbergove prepričljive zmage, vedno bolj hladni. Pred dirko je Hamilton dal jasno vedeti, da Rosbergu ne bo pomagal v njegovem boju za naslov podprvaka, a roko na srce, njegove moči zdaj niti ne potrebuje več. Britanec je bil daleč od zmage, s katero je Rosberg postal tudi podprvak letošnje sezone. Sicer bolj slaba tolažba, a glede na njune odnose, je to pek jako pomembno za Nemčevo samozavest. Sam je dejal, sa si ne zna razlagati, od kod nenadoma njegova dobra forma, z novo zmago pa je postal drugi Nemec z največ odpeljanimi dirki v formuli 1, saj jih je nabral 184 (eno manj ima Nick Heidfeld), pred njim je le Michael Schumacher s 306 dirkami.

Lewis Hamilton je ponovno, tako kot v Mehiki, deloval precej nebogljeno, med dirko je zahteval spremembo taktike, a do te ni prišlo, ker ekipa tudi ni imela odprtih veliko drugih opcij. Po dirki se je spet pritoževal, da enostavno ni ogle dirkati na vso moč, da to ni formula 1, ki bi si jo gledalci želeli, saj se je vse skupaj sprevrglo v eno samo veliko taktiziranje: »Voziti na vso moč je skoraj nemogoče. Takoj, ko sem se mu malo približal, je že bilo nevarno, da bom preveč obrabil pnevmatike.« Je pa to formula 1, v kateri je že tretjih postal svetovni prvak. Kajti v nasprotnem primeru bi na vso moč vozili tudi njegovi tekmeci in kdo ve, kako bi se potem razvijale dirke.

Premoč Mercedesa pa je vidna še v eni podrobnosti: le prvi štirje dirkači so dirko končali v istem krogu, že petouvrščeni Bottas je zaostal za zmagovalcem za en krog.

tekst: Andraž Zupančič, foto: moštva

VN Brazilije, Sao Paulo

1. Nico Rosberg Mercedes 1:31:09.090

2. Lewis Hamilton Mercedes + 7.756 sek

3. Sebastian Vettel Ferrari + 14.244 sek

4. Kimi Raikkonen Ferrari + 47.543 sek

5. Valtteri Bottas Williams - 1 krog

6. Nico Hülkenberg Force India - 1 krog

7. Danil Kvjat Red Bull - 1 krog

Točkovanje dirkačev

1. Lewis Hamilton 363

2. Nico Rosberg 297

3. Sebastian Vettel 266

Točkovanje moštev

1. Mercedes 660

2. Ferrari 401

3. Williams 253

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja