Silverstone postregel z napeto dirko in kopico rekordov

8. 7. 2024 | Jaka Drozg
Deli

V solzah sreče se je na najvišjo stopničko zavihtel domači junak.

Na 12. dirki sezone je pred bučno podporo domačih navijačev ciljno črto prvi prečkal Lewis Hamilton, z zaostankom manj kot dveh sekund mu je sledil Max Verstappen, zmagovalne stopničke pa je dopolnil Lando Norris.

Profimedia

Dirko sta najbolje začela oba Mercedesa, ki sta ostala v vodstvu vse do prve pošiljke dežja. Ta se je nad progo prvič prikradel v 15. krogu, v katerem je Norris najprej prehitel Verstappna. Steza je ostala dovolj suha, da so vodilni dirkači ostali na pnevmatikah za suho stezo. Hamilton je v 18. krogu prehitel moštvenega kolega, kmalu zatem pa sta oba zapeljala s steze in do 20. kroga sta dvojno vodstvo imela McLarena.

Dirko popestril dež

Nekaj krogov zatem se je nad delom steze pojavil večji naliv, zaradi katerega so vodilni odšli po gume za delno mokro stezo. Za en krog je s postankom zamudil Piastri, ki je po boksih padel na šesto mesto, Russell pa je mesto izgubil proti Verstappnu. Po 30. krogu je bil vrstni red pri vrhu Norris, Hamilton in Verstappen. Štiri kroge kasneje je odstopil Russell, ki je dirko začel s prvega mesta, zaradi težav z vodnim sistemom.

Profimedia

Proti zaključku je znova posijalo sonce in sledili so novi postanki, po katerih je vodstvo prevzel Hamilton z dobrima dvema sekundama prednosti pred Norrisom. Hamilton in Norris sta vzela najmehkejše gume, Nizozemec pa najtrše. Začel se je lov na vodilna in Norris je klonil štiri kroge pred koncem, Hamilton pa je imel dovolj prednosti, da je ciljno črto prepeljal 1,4 sekunde pred Verstappnom.

Deseterico so v sledečem vrstnem redu dopolnili še Oscar Piastri, Carlos Sainz, ki je osvojil tudi točko za najhitrejši krog, Nico Hülkenberg, Lance Stroll, Fernando Alonso, Alexander Albon in Yuki Tsunoda. Charles Leclerc je zaradi ponesrečene strategije z več kot krogom zaostanka dirko končal na 14. mestu, Sergio Perez pa šele na 17.

Profimedia

Kopica rekordov za Hamiltona

Hamilton je z deveto zmago v Silverstonu postavil nov rekord za največ zmag na enem prizorišču F1, podaljšal pa tudi rekord z 12. zaporednimi stopničkami v Silverstonu in skupno 15-imi, največ na enem dirkališču. Skupno je bila to že njegova 104. zmaga, s katero je merilo znova pomaknil korak naprej, manjkajo pa mu le še ene stopničke, da bo na njih stal že 200-krat. Postal je tudi prvi dirkač, ki je zmagal po svoji 300. veliki nagradi, ta je bila zanj že številka 344. Prav tako je postal dirkač z najdaljšim časovnim razmakom med prvo in zadnjo zmago, s kar 17 leti in enim mesecem.

Novo na Metroplay: "Največja ovira je davčni sistem" | Blaž Brodnjak