Oglejte si ta izjemen "restomod" ikoničnega Porscheja

10. 6. 2022 | Janoš Pečnik
Deli

Pri francoskem startup podjetju Nardonne Automotive so pripravili "restomod" Porschejevega modela 928 in si takoj prislužili pozornost avtomobilistične javnosti.

Izvirni Porsche 911 je s podjetji, kot sta Singer in RUF doslej na "restomod" sceni bržkone požel daleč največ pozornosti. No ja, v zadnjem času je nabor avtomobilov, ki so jih v roke vzeli predelovalci, vedno bolj pester. Zadnji med takšnimi je Porsche 928  francoskega startup podjetja Nardonne Automotive. V mojih očeh si 928 kvaliteten "restomod" gotovo zasluži, Nardonnejev pa je zares zanimiv in navdihujoč poskus.

Atmosferskemu V8 motorju, ki je nameščen spredaj, so namenili sodobno kontrolno enoto in zmore 294 kW, kar je okroglih 400 konjskih moči in 50 "konj" več od zadnjih različic GTS s 5,4-litrskim motorjem.

Posodobili so ročni menjalnik, ki je sedaj šeststopenjski (prej petstopenjski), kot nekatere različice izvirnega 928 pa ima tudi mehansko zaporo diferenciala. Tu so potem še zmogljivejše zavore, aktivno blaženje in električni servo mehanizem.

Preberite tudi: Restomod, ob katerem boste alfisti težko ostali ravnodušni

Podoba je občutno posodobljena, tudi z deli karoserije iz ogljikovih vlaken, vzdušje je nekako hladno minimalistično, a ohranja prepoznavne lastnosti modela. Zadnji blatniki spominjajo na GTS, 18-palčna kovana platišča pa se zgledujejo po tistih na modelih S2 in S4.

Dodali so mu podoben sodobni podpis, kot ga imajo sodobni Porschejevi modeli, žarometa sta nameščena na nekoliko drugačno in vsekakor zanimivo odprto konstrukcijo medtem ko tudi zadnja luč s svetlobnim pasom spominja na novejše modele iz Stuttgarta.

A bržkone še več sprememb je v notranjosti, ki je skoraj v celoti oblečena v usnje in alcantaro svetlo rjave barve. Voznikova instrumentna plošča je delno digitalizirana, a z retro navdihom po vzoru osemdesetih. Lepo so vmestili tudi Porschejev infozabavni sistem PCCM s sodobno povezljivostjo, ki je sicer namenjen tudi klasičnim 911. Cena še ni znana, svoj 928 pa bodo pokazali na festivalu v Goodwoodu in na milanskem tednu oblikovanja.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol