Frankfurt 2011: Peugeot

5. 10. 2011
Deli

Zanimiva študija športnega limuzinskega kombija!

Peugeot je na ogled postavil študijo športnega limuzinskega kombija HX1. Avtomobil je dolg 4,95 metra, širok dva metra in visok le 1,37 metra. Potniki skozi štiri škarjasta vrata vstopijo na sedeže z nekoliko nenavadno ureditvijo. Med precej konvencionalne prednje in zadnje posamične sedeže se namreč lahko takrat, ko bi se v avtomobilu rado peljalo šest ljudi, namestita še dva, ki sta sicer umaknjena na hrbtiščih prednjih sedežev.

Veliko pozornosti so posvetili aerodinamiki, ki v kombinaciji z majhno višino pripomore k ugodnemu količniku zračnega upora 0,28. Študijo poganja hibridni sklop HYbrid4, ki so mu dodali še omrežni polnilnik litij-ionskih baterij, ki zato zagotavljajo 30 kilometrov električne vožnje.

Enak pogon uporablja Peugeot 508 RXH. Karavanski Petstoosmici hibridni dizelsko-električni 2.0 HDi HYbrid4 zagotavlja 147 kW (200 'konjev') in 450 Nm navora ter štirikolesni pogon (dizelski motor poganja prednji, električni pa zadnji kolesi). Minus: malenkost (za nekaj centimetrov) plitvejši prtljažnik. Avtomobil lahko del poti opravi zgolj s 35-kilovatnim elektromotorjem.

Kot križanec bo seveda širši in bolj oddaljen od tal kot navadni 508 SW (in tudi na pogled bolj 'terenski', tudi zaradi za 40 milimetrov širših kolotekov in za 50 milimetrov večje oddaljenosti trebuha avtomobila od tal), opremljen pa bo tudi z vsemi že znanimi pripomočki, vključno z zaslonom HUD. V prodajne salone naj bi prišel že prihodnjo pomlad. Enak pogonski sklop uporablja tudi 'križanec' 3008 HYbrid4, ki bo na ceste zapeljal še prej.

foto: VK

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja