Frankfurt: Smart vision EQ fortwo, samovozeči električni avto brez volana

12. 9. 2017
Deli

Bistvene lastnosti, ki jih prinaša novinec, so električni pogon, souporaba z drugimi vozniki in možnost avtonomne vožnje.

Kljub temu, da gre za najmanjši avtomobil pod Mercedesovim okriljem, je koncept Smart vision EQ fortwo, postavljen na glavni oder ob bok modelu Project-one, deležen precejšnje pozornosti. Gre namreč za električno gnan mestni avtomobil, namenjen souporabi z drugimi vozniki oziroma tako imenovanemu 'car sharing-u'. Mercedes si je novinca zamislil kot obliko javnega transporta, kjer bi avtomobil na poziv prišel do uporabnikovega doma in ga nato odpeljal do željene destinacije.

Predstavljen koncept je dvovratni malček, ki ga na zunaj zaznamujejo enodelna vrata, katera se odpirajo nazaj in navzgor. Posebnost vozila je tudi 'maska' vozila, ki ob enem služi kot informativni zaslon pešcem in drugim udeležencem v prometu. Ker je avtomobil namenjen avtonomni vožnji, v kabini ni volana, niti prestavne ročice ali stopalk za plin, zavoro in sklopko. Namesto tega je potnikoma na voljo (zgolj) 'infotainment' sistem, preko katerega lahko potnika poslušata glasbo in si izmenjujeta različne medijske vsebine. Kdaj (če) bo avtomobil prišel v serijsko proizvodnjo, zaenkrat še ni znano.