Kaj bodo storili z gorečo ladjo, ki na krovu prevaža tudi 500 električnih avtomobilov?

1. 8. 2023 | Miha Rušnik
Deli

Če bi se 18.500 ton težka ladja prevrnila, bi to pomenilo okoljsko katastrofo.

Freemantle Highway tli in gori že od torka in zdaj je znanih več podrobnosti. Na krovu je po zadnjih podatkih 3783 avtomobilov, 498 je električnih. Da je ladja na poti iz Nemčije v Egipt prevažala tudi njihove avtomobile, sta sporočila BMW in Mercedes-Benz.

Vzrok požara

Kje točno je začelo najprej goreti, še nihče ni potrdil, je pa med vsem dogajanjem življenje izgubila ena oseba, medtem ko je še  sedem drugih članov posadke ranjenih.  Vseh 21 oseb na krovu je Indijcev, medtem ko je lastnik ladje japonsko podjetje Shoei Kisen.

Profimedia

Nedaleč od obale

Nesreča se je zgodila približno 27 kilometrov severno od nizozemske obale, 18.500-tonsko gmoto pa bo zdaj tamkajšnja obalna straža odvlekla na drugo lokacijo, ki je umaknjena od plovnih poti in manj vetrovna, kar bo olajšalo nadaljnje reševanje. Gasilci se bojijo, da bi z gašenjem ladje porušili njeno ravnotežje in bi se ta prevrnila, kar bi zaradi vseh snovi na ladji pomenilo okoljsko katastrofo; je namreč v bližini habitata ptic selivk.

Kustwacht Nederland

Končni cilj

Tovorno ladjo bosta vlačilca zdaj odvlekla na začasno sidrišče, 16 kilometrov severno od otokov Ameland in Schiermonnikoog, ob tem pa jih spremlja tudi posebna ladja, ki bi v primeru razlitja počistila nafto. Njen končni cilj naj bi zdaj bilo eno od bližnjih pristanišč, vendar še ne vemo, katero.

Kustwacht Nederland

Fotografije: Profimedia

Preberite še: Predstavljamo vam edini pravi način zaščite avta pred točo! Ja, pa kaj še ... (VIDEO)

BONUS VIDEO: Audijev tehnološki pionir zdaj še bolj izstopa, vendar na nepričakovan način!

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol