General Motors bo svoj arhiv naselil v zgodovinski tovarni

19. 8. 2015
Deli

Nekdanje tovarne, ki pogosto že dolgo ne služijo več svojemu namenu, lahko dobijo povsem novo namembnost. Takšna je tudi GM-ova zgodovinska tovarna Durant-Dort Factory One, ki je v razvoju svetovnega avtomobilskega koncerna odigrala več kot pomembno vlogo. Spremenili jo bodo v zgodovinski arhiv in razvojno središče.

Začetki tovarne Durant-Dort Factory One segajo v leto 1880, ko so jo ob reki Flint v mestu Flint v Michiganu zgradili kot del predilnice bombaža in volne Flint Cotton & Woolen Mills Company. Leta 1886 sta opuščeni obrat najela William Crapo Durant in Josiah Dallas Dort, ki sta v njem ustanovila tovarno Flint Road Cart Company. Durant je pozneje prevzel Buick Motor Company in začetniško podjetje prav s sredstvi iz tovarne Durant-Dort razvil v eno najbolj uspešnih avtomobilskih tovarn v državi in osnovo za ustanovitev General Motorsa. Pozneje so mu sodelavci iz tovarne v Flintu pomagali tudi pri ustanovitvi Chevroleta, s katerim se je spet povzpel v vrh General Motorsa.

General Motors bo v prvem nadstropju vzhodnega krila tovarne uredil raziskovalno središče in sodobni zgodovinski arhiv, v katerem bo shranil obsežno avtomobilsko zbirko, ki je sedaj shranjena v bližnji Ketteringovi univerzi. To še ni vse, saj bodo v istem krilu uredili tudi kongresno središče. V drugem, zahodnem krilu tovarne bodo nastanili zgodovinske avtomobile ter eksponate iz dejavnega obdobja tovarne v Flintu.

Kot pravijo v GM, je Factory One zares pravi epicenter avtomobilske industrije, zato je smiselno, da v njej ustvarijo kakovostni arhiv, v katerem se bo vsakdo lahko podučil, kako so izdelovalci kočij iz Flinta vplivali na razvoj globalne avtomobilske industrije.

GM je tovarno sicer kupil leta 2013, prenova pa naj bi bila pod vodstvom arhitekturnega biroja z bogatimi izkušnjami v prenovi zgodovinskih stavb SmithGroupJJR iz Ann Arborja končana do leta 2017.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja