Goodyear bo izvedel poskus na Mednarodni vesoljski postaji

Goodyear bo izvedel poskus na Mednarodni vesoljski postaji (foto: Goodyear)
Goodyear

Goodyear bo v drugi polovici leta v Ameriškem nacionalnem laboratoriju na Mednarodni vesoljski postaji izvedel nekaj poskusov, s katerimi bo v posebnih razmerah raziskal odzivanje materialov, ki jih uporabljajo pri proizvodnji avtomobilskih gum.

Inženirji bodo iskali predvsem dodatne možnosti za izboljšave oprijema gum in porabe goriva, pri čemer bodo v okolju mikrotežnosti na vesoljski postaji proučili predvsem nastajanje edinstvenih struktur silike, kristalov silicijevega oksida torej, ki jih na Zemlji ni mogoče pridobiti. Silika kot dodatek gumi v tekalni površini vpliva prav na zgoraj omenjeni lastnosti avtomobilskih gum. Goodyearovi inženirji se bodo potem na podlagi prvih testov v vesolju odločili o smiselnosti nadaljnjih raziskav. Prav akademski poskusi so sicer že pokazali, da silika v razmerah mikrotežnosti lahko dobi posebne morfološke lastnosti, ki bi lahko prispevale k izboljšanju lastnosti gume.

Raziskava bo potekala v skladu s sporazumom s Centrom za napredek znanosti v vesolju, ki ga je Nasa pooblastila za vodenje Ameriškega nacionalnega laboratorija na ISS, podjetjem in raziskovalcem pa omogoča tudi, da v posebnih okoliščinah preizkušajo materiale, ki jih potrebujejo v svojem proizvodnem procesu.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"