Sreda je bila (očitno) v znamenju podiranja mestnih hitrostnih rekordov

24. 11. 2023 | STA
Deli

Kako bi si drugače lahko razlagali dejstvo, da so policisti ujeli kar dva voznika začetnika, ki se jima je pošteno "zataknila" stopalka za plin? In to na različnih koncih Slovenije ...

Mariborski policisti so v sredo v popoldanski prometni konici na Titovi cesti v Mariboru izmerili hitrost osebnemu avtomobilu, ki ga je vozil 21-letni Mariborčan. Meritve so pokazale, da je vozil 81 kilometrov na uro več od največje dovoljene hitrosti vožnje, so danes sporočili s Policijske uprave Maribor. Na delu Titove ceste, kjer je omejitev hitrosti 50 kilometrov na uro, je namreč Mariborčan vozil s hitrostjo 131 kilometrov na uro.

Za takšen prekršek je predpisana globa 1.200 evrov in stranska sankcija 18 kazenskih točk. Policisti so vozniku začasno odvzeli vozniško dovoljenje, mu prepovedali nadaljnjo vožnjo in podali obdolžilni predlog na okrajno sodišče.

Borut Živulovič/Bobo

Prav tako v sredo so policisti specializirane enote za nadzor prometa ustavili italijanskega voznika začetnika, ki je v naselju, kjer je hitrost omejena na 50 kilometrov na uro, vozil s povprečno hitrostjo 112 kilometrov na uro. Policisti so vozniku začasno odvzeli vozniško dovoljenje in mu prepovedali nadaljnjo vožnjo, so sporočili s policije.

Storil je tudi več drugih hujših prekrškov, med drugim prehitevanje pred ovinkom, napačna stran oziroma smer vožnje in prekratka varnostna razdalja. V nekem trenutku je voznik po navedbah policije vozil celo s hitrostjo 124 kilometrov na uro. Med postopkom so policisti ugotovili, da je storilec državljan Italije, ki je vozniško dovoljenje pridobil šele lani. Kršitelju so policisti za več različnih prekrškov na kraju izdali plačilni nalog v znesku 1010 evrov, izrekli so mu tudi pet kazenskih točk.

Profimedia

Za najhujše kršitve, za katere je predvidenih več kot sedem kazenskih točk, pa so, ker je voznik začetnik, na Okrajno sodišče v Novi Gorici podali enotni obdolžilni predlog, in sicer zaradi prekoračitve največje dovoljene hitrosti v naselju za več kot 50 kilometrov na uro ter zaradi prehitevanja pred ovinkom, kjer ni zadostne vidne razdalje. Predpisana sankcija za prekoračitev hitrosti je namreč 1.200 evrov in 18 kazenskih točk, za prehitevanje pa 700 evrov in 9 kazenskih točk. Skupno so tako za voznika predlagali najmanj 1900 evrov kazni in 27 kazenskih točk, o čemer pa bo odločalo Okrajno sodišče v Novi Gorici.

Policisti ob tako izstopajoči hitrosti mladih voznikov osebnih avtomobilov ponovno opozarjajo vse voznike, da je neprilagojena hitrost vožnje najpogostejši vzrok prometnih nesreč z najhujšimi posledicami. Svetujejo, da vozniki hitrost vožnje prilagodijo stanju in lastnostim ceste, vremenskim razmeram in razmeram v prometu ter spoštujejo cestno prometne predpise.

Preberite še: Nemci so se odločili: to so najbolj kakovostna rabljena vozila za leto 2024

BONUS VIDEO: Popravni izpit za ‘električnega Golfa’: so pri Volkswagnu odpravili napake?

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol