Hrvaška: Kako se ogniti slovenskim vinjetam?

24. 6. 2008
Deli
Hrvaška: Kako se ogniti slovenskim vinjetam?

Hrvaško ministrstvo za turizem je za tuje turiste, ki bodo poleti potovali na Hrvaško prek Slovenije, pripravilo navodila, kako se izogniti avtocestam in s tem plačevanju vinjet. Na Hrvaškem so namreč prepričani, da bi Slovenija morala za tranzitne potnike uvesti tudi 10-dnevne vinjete.

Minister za turizem Damir Bajs je dejal, da ima Slovenija vso pravico do uvedbe vinjetnega sistema cestninjenja, vendar mora tudi Hrvaška zaščititi svoje interese za ohranitev konkurenčnosti v turizmu. Večina, kar 95 odstotkov tujih turistov, se na Hrvaško pripelje po cestah, od tega dve tretjini prek Slovenije. Po besedah Bajsa je samo lani slovensko-hrvaško mejo prestopilo 10 milijonov vozil in 32 milijonov potnikov, največ prek mejnega prehoda Obrežje in Gruškovje.

Navodila, kako se ogniti slovenskih avtocestam, je na svoji spletni strani objavila hrvaška avtomobilska zveza (HAK), povzeli pa so jih v večini hrvaških medijev.

Za turiste, ki prihajajo iz avstrijske smeri, tako predlagajo dve različni poti po regionalnih cestah: vstop v Slovenijo na mejnem prehodu Vič pri Dravogradu, nato vožnja po regionalni cesti do Celja in naprej do mejnega prehoda Obrežje ali pa vstop na starem mejnem prehodu Šentilj, vožnja po regionalni cesti do Maribora in nato do mejnega prehoda Gruškovje.

Za potnike iz italijanske smeri, ki v Slovenijo vstopijo pri Trstu, priporočajo vožnjo po obalni cesti mimo Kopra, Pirana, Portoroža do mejnega prehoda Sečovlje.

In še zanimivost - predstavniki HAK-a so testirali vožnjo po regionalni cesti Dravograd-Celje-Obrežje. Za 184 km dolgo pot so porabili 3 ure 40 minut.

Podrobnejše nasvete HAK-a najdete tukaj.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja