Na Hrvaškem bo zrasla nova avtomobilska tovarna!

14. 7. 2024 | STA
Deli
Na Hrvaškem bo zrasla nova avtomobilska tovarna! (foto: Rimac automobili)
Rimac automobili

Kljub temu, da bo nova, ne bo povsem ... nova.

Podjetje Verne Mateja Rimca je napovedalo gradnjo tovarne za velikoserijsko proizvodnjo avtonomnih električnih vozil na območju Zagreba. Postavili jo bodo v sodelovanju z belgijsko družbo VGP, obratovati pa bo predvidoma začela v začetku leta 2026. Vsa vozila verne bodo proizvajali na Hrvaškem, so sporočili iz podjetja.

Profimedia

Tovarna bo stala v Lučkem v sklopu VGP Parka Zagreb. Gradil jo bo belgijski VGP, ki sicer ponuja logistične nepremičnine in nepremičnine za lahko industrijo, zanj bo to prva naložba na Hrvaškem.

Projekt avtonomnega električnega vozila razvija podjetje Project 3 Mobility (P3M), ki sta ga poleg Mateja Rimca ustanovila še direktor za strategijo v podjetju Rimac Automobili Marko Pejković in glavni oblikovalec v tem podjetju Adriano Mudri.

Rimac

Izvršni direktor Verna Marko Pejković je izpostavil, da bodo na začetku izdelovali po nekaj sto vozil, nato pa tudi do 10.000 letno.

Vozila verne je konec junija javnosti predstavil Rimac, sicer ustanovitelj in izvršni direktor podjetja Rimac Automobili. V Zagrebu naj bi po zadnjih napovedih začela voziti leta 2026.

Preberite še:

Novo na Metroplay: "Ker hočeš ustrezati svojemu klientu, veš, da bo polomija" | Zoran Gabrijan