Hyundai in Kia predstavljata rešitev za brezžično polnjenje električnih avtomobilov

7. 1. 2019
Deli

Hyundai in Kia sta v videu predstavila koncept brezžičnega polnjenja električnih avtomobilov, ki deluje v kombinaciji z avtomatiziranim sistemom parkiranja Automated Valet Parking Sstem (AVPS).

Kot zatrjujejo pri obeh podjetjih, bo sistem pomagal predvsem tistim voznikom, ki se vsak dan spopadajo z zasedenimi parkirnimi mesti in polnilnimi postajami za električne avtomobile, saj njegova vloga ni le samodejno iskanje prostih polnilnih mest, ampak avtomobile, potem ko se polnjenje zaključi, samodejno prestavi na druga parkirna mesta in tako sprosti polnilno postajo.

Vozniku je prihranjena večina dela, saj potem ko izstopi iz avtomobila, prek pametnega telefona vključi sistem, ki avtomobil samodejno odpelje na prosto polnilno mesto, potem pa opravi tudi postopek preparkiranja. Ko se vrne v garažo, lahko voznik avtomobil spet 'pokliče' prek pametnega telefona in ta se pripelje do njega.

Ves postopek poteka v komunikaciji med električnim avtomobilom, parkirno hišo, sistemom za polnjenje avtomobilov in voznikovim pametnim telefonom. Parkirna hiša sicer sistemu posreduje podatke o prostih parkirnih in polnilnih mestih, sistem polnjenja avtomobila pa podatke o napolnjenosti baterij, po katerih se potem ravna sistem AVPS.

Sistem AVPS je seveda še v razvojni fazi, a pri Hyundaiu in Kii napovedujejo, da bo v uporabo lahko prišel hkrati z uvedbo avtonomne vožnje četrte stopnje okoli leta 2025. Obe podjetji za leto 2021 načrtujeta tudi začetek prodaje delno avtonomnih vozil v različnih 'pametnih mestih', popolnoma avtonomna vozila pa naj bi na trg prišla okoli leta 2030.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"