Hyundai Ioniq - avtomobil s tremi možnostmi pogona

8. 12. 2015
Deli
Hyundai Ioniq - avtomobil s tremi možnostmi pogona (foto: Hyundai)
Hyundai

Hyundai je objavil prvo uradno silhueto svojega novega modela. Imenoval se bo Ioniq, na voljo pa bo s tremi pogonskimi sklopi: električnim, priključno hibridnim ali hibridnim.

Kot takšen bo prvi model kateregakoli proizvajalca, ki bo pod enko karoserijo ponujal tri različne pogonske sklope, kar mu bo omogočila popolnoma nova osnovna platforma, ki so jo namenoma razvili z možnostjo uporabe različnih pogonskih sklopov. Ioniq bo v popolnoma električni konfiguraciji moč črpal iz zmogljive litij-ionske baterije, priključno hibridna različica pa bo elektriko iz baterije kombinirala s pridobljeno med vožnjo, moč elektromotorja pa z močjo bencinskega motorja. Hibridno različico bo poganjala kombinacija bencinskega motorja in elektromotorja.

Ime Ioniq sicer izhaja iz oznake za "ion", atom z električnim nabojem, ki navaja na pogonske kombinacije z električnimi pogoni. Drugi del imena navaja na besedo "unique", ki označuje edinstveno ponudbo, ki jo bo model dodal Hyundaijevi modelni paleti. Črka "Q" iz imena je svoje mesto našla tudi v logu avtomobila, označevala pa naj bi svež pristop do naprednega modela z nizkimi ali ničnimi izpusti škodljivih snovi.

Hyundai Ioniq bo svetovno premiero doživel januarja v Koreji, javnosti pa bo predstavljen na marčnih avtomobilskih salonih v Ženevi in New Yorku.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja