I.D. Buzz Cargo bo obogatil vrste lahkih prevoznikov

20. 9. 2018 | Matija Janežič
Deli

Na razstavi gospodarskih vozil v Hannovru Volkswagen predstavlja študijo lahke gospodarske različice električnega kombija I.D. Buzza. Imenu so dodali še besedo 'Cargo' in študiji namenili veliko baterijo, s katero bo lahko v skladu s ciklusom WLTP prevozil celo več kot 550 kilometrov.

I.D. Buzz Cargo sta v sodelovanju razvila Volkswagnova oddelka za razvoj osebnih in gospodarskih vozil, gre pa za lahko gospodarsko verzijo potniškega I.D. Buzza, ki bo na ceste predvidoma zapeljal leta 2022. I.D. Buzz Cargo je sicer na isti razvojni ravni kot potniška različica in se ji ob bok postavlja tudi z možnostmi popolne povezljivosti in velikim dosegom, k temu pa dodaja še solidne prevozniške zmogljivosti.

I.D. Buzz Cargo je dolg 5,048, širok 1,976 in visok 1,963 metra, medosna razdalja znaša 3,3 metra, njegov zadnji previs pa je 106 centimetrov daljši kot pri potniški različici, s čimer je tudi precej večji. Kaže se tudi v velikosti tovornega prostora, v katerem lahko pelje do 800 kilogramov tovora, vanj pa se dostopa skozi zadnja vrata, ki se deljeno odpirajo vstran.

Elektromotor, v primeru študije ta razvija moč 150 kilovatov, je združen z enostopenjskim menjalnikom, ki je integriran v zadnjo premo in seveda poganja zadnji kolesi. Baterije so lahko različnih kapacitet in zagotavljajo od 330 do 500 kilometrov dosega. Pri Volkswagnu menijo, da bo potrebe krajših dostav najbolje zadovoljevala tista s kapaciteto 48 kilovatnih ur, po potrebi pa si bo lahko kupec izbral baterije vse do največje kapacitete 111 kilovatnih ur. Med možnostmi polnjenja baterij bo poleg konvencionalnih s pomočjo kabla močno tudi konduktivno, avtomobil pa bo opremljen tudi s sončnimi celicami, s katerimi bo dnevni doseg mogoče povečati do 15 kilometrov.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol