Informacije o nezgodah na GPS-u kmalu v Sloveniji

7. 12. 2009 | Matevž Hribar
Deli

Uporabniki navigacijskih naprav bodo lahko tudi v Sloveniji obveščeni o zastojih, nesrečah in cestnih delih. Do 15. 4. 2010 bo nadgradnja naprav brezplačna, kasneje bo storitev plačljiva.

Podjetje Geoset d.o.o., ki je na našem trgu z napravami Garmin vodilno na področju navigacijskih naprav, bo v sodelovanju z Madžarskim podjetjem TrafficNav uporabnikom naprav Garmin omogočilo, da bodo tudi v Sloveniji lahko uporabljali storitev TMC (Traffic Message Channel). TrafficNav bo s pomočjo informacij Radia SI, Darsa in spletne strani www.promet.si uporabnike prek navigacijskih naprav obveščal o nesrečah, zastojih in delih na cesti, naprave pa bodo na podlagi teh podatkov lahko voznika preusmerile na drugo cesto.

Do 15. aprila bo mogoča brezplačna nadgradnja obstoječih ali v tem času kupljenih naprav, po tem datumu pa bo TMC plačljiv. Koliko bo treba plačati, se trenutno še ne ve, v tujini pa je treba za doživljensko uporabo storitve plačati od 30 do 60 evrov. Storitev bo sprva delovala le na najbolj prometnih cestah, kasneje pa se bo mreža cest s storitvijo postopoma širila. Predvidoma bo storitev pričela delovati v januarju.

Poleg te, za avtomobiliste najbolj vroče novice, so na tiskovni konferenci podjetja Geoset d.o.o. povedali, da so letos zabeležili približno 30 odstoten padec prometa in ogromne padce cen naprav. Zadovoljni so s prodajo športnih in navtičnih naprav, še vedno pa ohranjajo vodilni tržni delež s preko 115.000 uporabniki Garmin naprav.

Jure Mohorič, direktor podjetja Geoset: »V tekočem letu smo pri cestnih modelih nadaljevali trend prodaje osnovnih, cenejših modelov navigacijskih naprav. Pri športu smo ponudili nove modele in izboljšali obstoječe ter v ponudbo vključili novo serijo ur in ročnih naprav. Sicer pa se trend nižanja cen naprav še nadaljuje. Tako je od leta 2006 pa do letošnjega leta povprečna prodajna cena naprave padla od približno 433 na 116 evrov. Zadovoljni smo, da smo kljub padajočem trendu uspeli zadržati uspešne prodajne rezultate in ne nazadnje celotno ekipo naših zaposlenih.«

Po 15. decembru lahko pričakujemo novo karto AdriaRoute s podrobnejšo pokritostjo Srbije in Črne Gore, tako da zdaj pokriva vse države bivše Jugoslavije in Albanijo. Podjetje Monolit, ki razvija AdriaRoute, kartografijo pospešeno nadgrajuje s 3D stavbami, podatki o hitrostnih omejitvah in semaforjih (za natančnejši izračun poti! ). Avtoprevozniki bodo veseli možnosti izbire tovornega vozila (vnesti je potrebno mere in obremenitve), pešci pa podrobnih kart mikrolokacij (smučišča, nakupovalna središča, živalski vrt, sejmi . . ).

Nataša Hlača, vodja trženja in prodaje v podjetju Monolit: »Monolit je podjetje, ki deluje na področju vektorskih prostorskih podatkov, natančneje pri zajemu in obdelavi vektorskih kart. Z letošnjim letom kot prvi v Sloveniji ponujamo podatke o številu pasov (Lane info), razvrstilnih tablah oz. kažipotih, prikaz 3D stavb in realne hitrosti v večjih mestih.«

Matevž Hribar