Italijanska vlada steguje prste po Stellantisovih znamkah! Le kaj ima za bregom?

16. 7. 2024 | Gregor Žvab
Deli

Vojna med italijansko vlado in Stellantisom še zdaleč ni končana. Kako bo na zadnjo potezo Italije reagiral avtomobilski velikan?

Italijanska vlada razmišlja o prevzemu neaktivnih avtomobilskih znamk v lasti Stellantisa z namenom, da bi jih ponudila kitajskim podjetjem in jih spodbudila k postavitvi tovarn v Italiji, poroča dnevnik Il Sole 24 Ore. Načrt vključuje znamki Innocenti in Autobianchi, ki sta bili ukinjeni v 90-ih letih.

Innocenti je bil v 60-ih in 70-ih letih, preden ga je prevzel Fiat, zdaj del skupine Stellantis, znan po proizvodnji italijanske različice britanskega Minija.

Profimedia

Nekdanja Fiatova znamka Autobianchi je proizvajala prestižne mestne avtomobile, kot sta bila A112 in Y10.

Časopis poroča, da je italijanski minister za podjetja registriral različici obeh znamk pri nacionalnem uradu za patente in blagovne znamke, pri čemer je uporabil drugačno grafiko od tiste, ki jo je registrirala skupina Stellantis.

Pri Stellantisu so za Reuters povedali, da so videli medijska poročila, vendar jih vlada o teh načrtih ni obvestila.

Stellantis

Il Sole je poročal, da bi bil lahko vladni načrt omogočen na podlagi zakona, sprejetega decembra in osnutka izvedbenega odloka, ki ga preučuje računsko sodišče. Ta se nanaša na znamke, ki niso bile v uporabi vsaj pet let.

Ko bi bile pod nadzorom vlade, bi jih lahko ponudili podjetjem, vključno s tujimi, ki nameravajo vlagati v Italijo ali preseliti proizvodne dejavnosti v Italijo, pravi zakon.

Vlada premierke Giorgie Meloni se že več mesecev spopada s Fiatovim lastnikom Stellantisom, saj avtomobilskega proizvajalca obtožuje, da zanemarja svoje zgodovinske proizvodne baze v Italiji.

Profimedia

Vlada je v pogovorih s skupino, edino večjo avtomobilsko proizvajalko v državi, o povečanju italijanske proizvodnje na 1 milijon vozil na leto, hkrati pa želi razširiti domačo industrijo s privabljanjem kitajskega avtomobilskega proizvajalca v Italijo.

V četrtek je Fiat na svojem zgodovinskem sedežu v Torinu predstavil model Panda, ki ga bodo izdelovali v Srbiji, in praznoval svojo 125. obletnico. Dogodka se je udeležil tudi minister za podjetja Adolfo Urso, ki je ponovno pozval Stellantis k oživitvi svojih proizvodnih dejavnosti v Italiji.

Preberite še:

Novo na Metroplay: David Amaro o spreminjanju skozi leta in trenutkih, ki mu pomenijo največ | Ob skodelici kave