ix55, nevaren tekmec

23. 1. 2009
Deli

Zdaj je v Sloveniji tudi uradno naprodaj veliki prestižen terenec Hyundai ix55, ki je načelno zamenjal Terracana (ta že leto dni ni več v prodaji), po svoji filozofiji pa se uvršča med najprestižnejše terence.

Nastal je iz ameriškega Hyundaia Veracruza, a so mu za Evropo namenili povsem nov sklop motorja in menjalnika, prirejen zahtevam v tem delu sveta.

Motor je sodoben trilitrski turbodizel (V6, 451 njutonmetrov, 240 'konj' oz. 197 kW), menjalnik je šeststopenjski samodejni z možnostjo ročnega pretikanja, ix55 pa se ponaša s številnimi zanimivimi (sodobnimi in uporabnimi) tehničnimi rešitvami.

Pri Hyundaiu so ponudbo zelo poenostavili: poleg le enega motorja in menjalnika ter le stalnega štirikolesnega pogona je na voljo tudi le en paket opreme (Premium), ki vsebuje vse, kar zmore ix55 ponuditi, z izjemo strešnega okna in kovinske barve.

V serijski opremi so med drugim ksenonski žarometi, električno pomična peta vrata, sedem sedežev, ESP, nadzor tlaka v gumah, šest varnostnih blazin, pametni ključ, usnje v notranjosti in še kaj. Kdor si bo zaželel navigacijsko napravo, mu bodo ponudili Garminovo, saj Hyundaieva vgradna še ne pozna Slovenije, ix55 pa bo na voljo tudi brez stopnic ob pragovih.

Vse to je na voljo za 46.990 evrov, posebna barva in strešno okno skupaj pa komaj presežeta evrskega tisočaka. Okrog 70 jih kanijo prodati Slovencem v tem letu, kdor pa čaka naslednika Tucsona (ix35), bo moral potrpeti do sredine leta 2010. (VK)

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol