Izgubljeni Alfa Romeo 8C 2300 letnik 1932 spet vozi

18. 3. 2016
Deli

Morda se zdi neverjetno, da bi se eden od primerkov legendarnega predvojnega zmagovalca dirk Mille Miglia ali 24 ur Le Mansa, izgubil za vrsto desetletij, a prav to se je zgodilo, dokler ga niso pred petimi leti spet odkrili.

Gre za modro Alfo 8C 2300 s številko motorja 2211079, ki so ga kot šasijo pripeljali v Francijo, kjer so mu karoserijo izdelali v znani delavnici Figoni. Omenjeni primerek je edina Alfa s kratko šasijo, za katero so karoserijo izdelali pri Figoniju, dokončali pa so jo ravno pravi čas, da se je njen novi lastnik, gospod Weinberg, marca 1933 lahko odpeljal na dirko Pariz-Nica, na kateri je sodeloval tudi leta 1934.

Maja 1935 je avtomobil prodal grofu Francoisu de Bremondu, ki je z njim še istega leta dosegel peto mesto na gorski dirki na Veliki Klek. Avgusta 1937 ga je prodal preko posrednika Luigija Chinettija, poznejšega Ferrarijevega prvega zastopnika v ZDA.

Alfa Romeo je novemu lastniku njegov oče podaril kot darilo za diplomo. Tedaj je bil star 21 let, v njegovi lasti pa je ostal več kot sedem desetletij, dokler ga ni pred dobrimi petimi leti kupil sedanji lastnik. Med drugo svetovno vojno so ga skrili pred okupacijskimi vojaki, potem pa še nekaj let vozili, dokler ni redno vzdrževan končal v garaži. Sedanji lastnik ga je po nakupu odpeljal v angleško restavratorko delavnico Blakeney Motorsport, kjer so v bistvu morali opraviti le veliki servis, da so lastniku zagotovili varno vožnjo.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"