Izšel je novi Avto magazin: Pregled lanskih in letošnjih trgov, prihajajoči starodobniki... Testi: Dacia Spring, BMW iX...

10. 2. 2022
Deli

V novi številki revije Avto Magazin smo dokončno zaključili z letom 2021 in vstopili v leto 2022 tudi s pregledom stanja na avtomobilskem in motociklističnem trgu: kaj se je dogajalo v lanskem letu in kaj nas čaka letos. Ob tem pa smo preverili tudi, kateri avtomobili bodo letos (tako kot izbor za Slovenski avto leta, ki je potekal minuli mesec) praznovali 30. rojstni dan ter tako postali novopečeni starodobniki. Sicer pa smo na preizkus dobili prvi električni avtomobil, ki je s cenovnega vidika dejansko dostopen širšim množicam, tudi tistim, ki ob nakupu novega avtomobila pogledujejo na skrajno dno cenikov domačih zastopnikov: Dacio Duster.
Motociklizem na drugi strani počasi končuje zimski spanec, prav mogoče pa je, da bo letos novih motociklistov na 125-kubičnih motorjih precej več. Napovedujejo se namreč obsežne spremembe na področju zakonodaje. In čeprav so temperature še vedno precej nizke (z občasnimi izjemami), smo v topli Španiji že uspeli preizkusiti futurističnega BMW-jevega CE 04.
Rubriko 'Rabljeni avtomobili' smo tokrat namenili družinam. Volkswagen Sharan je namreč zaradi svoje prostornosti in uporabnosti vselej veljal za zglednega družinskega sopotnika, tokrat pa smo pozornost namenili drugi generaciji avtomobila, ki se počasi umika limuzinskim kombijem in športnim terencem.

Vozili smo

Peugeot 308 - Sem lahko v kombilimuzini danes še »lev svojega časa«?

Za prvi preizkus novega Peugeota 308 je bilo potrebno nekoliko potrpeti. A mislim, da se bo za to slovenskemu trgu uspel hitro odkupiti s samozavestno podobo, kakovostno notranjostjo in raznoliko izbiro pogonov.

Volkswagen Taigo - Mocca do Brasil

Pravi kofetarji vedo, da najboljša dišeča rjava zrna za priljubljen vsakodnevni napitek prihajajo iz Brazilije. In od tam je vsaj delno tudi najnovejši Volkswagnov model Taigo. Seveda ustrezno prilagojen in dodelan za zahtevne kupce na stari celini.

Avtomobilski testi

Test: Dacia Spring - Največ za moj denar?

»Kolikor denarja, toliko glasbe,« je priljubljen rek številnih generacij, kar običajno drži. Sem ter tja pa tudi ne. Po tej logiki bi moral biti namreč Dacia Spring predvsem podpovprečen avtomobil, tako pa je – in to sem ugotovil šele po nekaj dneh – le zelo dobro premišljen. In narejen za zelo natančno dorečeno ciljno skupino.

Test: Audi Q4 e-tron - Elektrifikacija brez presenečenj

Najnovejši e-tron bo Audi popeljal med uveljavljene proizvajalce električnih avtomobilov, povzpel pa naj bi se pod vrh njihovih najbolje prodajanih modelov. So pričakovanja upravičena?

Kratki test: BMW iX - Dobrodošli v hotelu iX!

Novi iX veliko obljublja že z domišljavim nastopom. Kakšna vsebina pa se resnično skriva za prepoznavno, a radikalno obliko in kristalnimi stikali?

Kratki test: Renault Megane Conquest 140 TCe - Začetna postaja

Tale oznaka skriva v sebi precej manj zvenečo tehnologijo, kot jo ima polni hibrid. Kljub temu pa je tudi ta skromni motorček hibridiziran. In s podobno nazivno močjo kot polni hibrid.

Kratki test: Toyota Yaris Cross - Enako ime, a povsem drug obraz

Klasični Toyotini modeli dobivajo sedaj še križanske izvedbe. Prvi jo je dobil model Yaris, inženirji pa so delo opravili skorajda z odliko.

Kratki test: Suzuki S-Cross Hybrid

Suzukijev križanec je dobil novo podobo, postavljeno na obstoječo platformo. Ob tem bi pomislil, da gre zgolj za »facelift«. A se je izkazalo, da je ta oznaka na nekaterih področjih vseeno neprimerna.

Kratki test: Toyota Hilux - Pričakovanje zmagoslavja

Izkušnje, dobre ali slabe, v življenju vedno pridejo prav in tudi v avtomobilski industriji je tako. Pri Toyoti imajo z odprtim terenskim dostavnikom Hiluxom debelega pol stoletja zgodovine, izkušenj in prizadevanj, da bi ustregli uporabnikom. Nedavno posodobljen robustnež ima v najimenitnejši izvedbi na zadku bahavo velik napis Invincible. Pa je res nepremagljiv?

Kratki test: Mini One - Osnovni dostop

Originalni britanski Mini je postal avtomobilska ikona, še preden je pristal v rokah bavarskega BMW-ja, ki mu je z reinkarnacijo dodal še prestižno noto. Zdaj Mini spet sestopa k množičnosti, kajti osnovni je naprodaj za 19 tisočakov.

Kratki test: Citroën C3 Aircross - Zaigran nasmeh

Avtomobilski stilisti enkrat prisegajo na okrogline, drugič na oglatost in ostre robove. Spremembe te vrste so doletele tudi manjšega od obeh Citroënovih križancev, ki je izgubil del svoje okroglolične dobrodušnosti, v zameno pa pridobil nekaj tehnološke zrelosti.

Aktualno

Slovenski avto leta: Prvič v zgodovini – Toyota

Kompaktni model Yaris Cross je prepričljivo ugnal konkurenco in postal slovenski avto leta 2022. Letošnji že 30. izbor za Slovenski avto leta smo zaključili v tovarni TPV Automotive in s predstavitvijo finalistov (v spletnem videu).

Parkiranje e-avtomobilov - Parkirajo, tudi če ne polnijo

V večjih slovenskih občinah imajo urejena in ustrezno označena parkirna mesta za električne avtomobile, a se na njih znajdejo tudi takšni z bencinskimi ali dizelskimi motorji. In tudi električni avtomobili, katerih lastniki pozabijo, da je polnjenje na javnih polnilnicah časovno omejeno.

Novorojeni oldtimerji - Končno 30!

Med tistimi, ki še posebej radi star koledar zamenjajo z novim, so tudi lastniki avtomobilov, ki bodo v tekočem letu dopolnili na nek način magičnih 30 let. Trenutek, ko se stara »kanta« spremeni v zrelo damo ali šarmantnega gospoda na dveh ali štirih kolesih, namreč lastnikom prinaša številne ugodnosti.

Novosti v 2022 - Tudi letos bo zelo pestro

Vsako leto avtomobilska industrija poskrbi za celo vrsto novih avtomobilov, ki tako ali drugače zaznamujejo celotno industrijo. Nekateri so seveda lahko tudi »brca v temo«, drugi spet poskrbijo, da se o njih govori še dolgo po tem, ko jih že umaknejo s trga.

Moto novice

Vozili smo: BMW CE 04 - Tiha revolucija

Barcelona je mesto pod hribom Montjuic, znano med drugim po arhitektu Gaudiju, nogometnem klubu z istim imenom in dirkama MotoGP in F1. Januarja je vreme v katalonski prestolnici večinoma prijetno, čez dan so temperature skoraj spomladanske, jutra in večeri pa so vseeno še hladni. V vrvežu skoraj dvomilijonskega mesta sem preizkusil nov BMW-jev električni skuter CE 04.

Aktualno: Vožnja 125 ccm s kategorijo B - S kategorijo B na motocikel

Tik pred koncem lanskega leta je z Ministrstva za infrastrukturo prišla novica, ki so jo mnogi avtomobilisti (morda bolje rečeno lastniki izpita kategorije B) zares težko pričakovali. V presojo in postopek potrditve je bila namreč predana novela Zakona o voznikih, ki bi slovenskim avtomobilistom odprla vrata v svet mestnih maksi skuterjev in lahkih motociklov.

Aktualno: Motociklistični trg 2021 - Prodaja in trendi

Sodeč po podatkih iz registrov, ki so nam na voljo, smo Slovenci v letu 2021 prvič registrirali 2.260 motociklov z delovno prostornino večjo od 50 kubičnih centimetrov. V primerjavi z letom 2020, v katerem se je novega (ali uvoženega rabljenega) motocikla razveselilo 1.961 motoristov, smo se torej odrezali za 15 odstotkov bolje in hkrati ujeli prodajni tempo iz predkoronskega leta 2019.

Šport

Dakar 2022 - V tretje gre še raje

Tako kot dirkači, ki nastopajo na njem, je tudi reli Dakar hudo trdoživ, saj ga ne morejo pokopati ne pandemije, ne selitve s celine na celino, ne kar koli drugega. Zdi se celo, da iz leta v leto znova raste, zasluge za to pa gredo premišljenemu delu organizatorjev.

Reli SP - V znamenju Loeba in hibridov

Skoraj 48-letni velemojster Seb Loeb je četici golobradih mladeničev odčital lekcijo, ki je zlepa ne bi smeli pozabiti. In dosegel svojo 80. zmago v karieri, ki se razteza preko treh desetletij. Očitno je imela dvojica Loeb in M-Sport oziroma Ford še najmanj težav z novo hibridno tehnologijo in razumevanjem le-te.

Formula 1 - Sezona se še ni začela, a temperatura raste

Formula 1 bo v sezoni 2022 doživela korenito spremembo tako na tehničnem kot na športnem področju. Ekipe pospešeno pripravljajo nove dirkalnike, novi dirkači se spoznavajo z mehaniki in inženirji. Ugibanj, kdo se bo najbolje pripravil, pa je vedno več.

MotoGP - Nov začetek?

Dirkači razreda MotoGP po zimskem premoru začenjajo s prvimi aktivnostmi v letošnji sezoni. Ta bo prva po letu 1996 brez Rossija in rumene številke 46. Kaj bo prinesla, kakšen vpliv bo imel na popularnost prvenstva in prepoznavnost serije Valentinov odhod, bo videti že na prvih dirkah. Čez zimo ekipe niso počivale, že 5. februarja so na sporedu prvi testi v letošnjem letu v Sepangu, 1. marca pa je na sporedu prva dirka v Katarju.

Reli DP - Slovenski dirkaški »če-ji«

Rdeča nit napovedi pred letošnjo domačo avtomobilsko sezono, v kateri je predvidenih 13 dirk (reli in gorsko hitrostne), so za zdaj »če-ji«. Veliko je želja, za zdaj še malo konkretnih potrditev.

Rabljen avto

Volkswagen Sharan II - Junak iz sence

Volkswagen Sharan je nedvomno najbolj netipičen predstavnik velike nemške avtomobilske znamke, prav tako pa so netipični njegovi kupci, ki kljub vse bolj popularnim SUV-jem še vedno prisegajo na enoprostorsko karoserijsko zasnovo. In ko je govora o enoprostorcih, ima Volkswagen marsikaj za pokazati. Tu sta namreč še nekoliko manjša Caddy in Touran, nad njim pa še pregovorno najbolj multifunkcijski Multivan.