Izšel je novi Avto magazin: kaj nas čaka na slovenskih avtocestah, kako privarčevati čim več goriva... testI: Nissan Qashqai, Mercedes-Benz razred C T ...

16. 12. 2021
Deli

V luči pomanjkanja polprevodnikov in novih avtomobilov smo vam pri Avtu magazinu tokrat pripravili nekaj več poglobljenega branja in daljših člankov. Preverili smo, kaj vse pripravljajo na policiji in Darsu v prihodnjem letu, kjer bomo najprej dobili tripasovno avtocesto in tako dalje. V luči vse dražjih energentov smo pripravili nekaj nasvetov za varno vožnjo, preverili pa smo tudi razmere na trgu rabljenih vozil in električnih avtomobilov.

Kljub temu pa boste na svoj račun prišli tudi tisti, ki vas zanimajo testi. Preizkusili smo namreč novega Nissan Qashqai, Mercedes-Benza Razred C, pa tudi (močno) prenovljenega Volkswagen Pola ter Škodo Kodiaq.

Motoristi medtem še niso odšli v zimsko spanje. Namesto tega so pripravili nekaj nasvetov za pripravo motorja na zimsko spanje, hkrati pa so pripravili tudi poglobljen pregled dogajanja na EICMI.

Predstavljamo

Suzuki S-Cross - Novinec, ki skriva preverjeno tehniko

Suzuki je predstavil povsem novo podobo za enega svojih najbolj priljubljenih modelov na evropskih tleh. A zdi se, da so pod sodobno oblikovano karoserijo uporabili že preverjeno tehnologijo in rešitve.

Vozili smo

BMW iX - »Lounge« prostor na štirih kolesih

Novi iX je rezultat BMW-jevih idej, ki jih omogoča ali pa vsaj navdihuje električni pogon. Pa vendarle ta pogonska specifika, ki to pravzaprav ni več, ob vseh novostih kar nekako izgine v ozadje.

Tehnika

Varčna vožnja in tehnologije - Varčevanje tako in drugače

Ali ste vedeli, da Slovencem vzdrževanje in vožnja z avtomobilom predstavljata skoraj 15 odstotkov vseh izdatkov? Veliko, še posebej ob dejstvu, da v te izdatke sploh ni vračunana nabava oziroma izguba vrednosti avtomobilov. Ob nedavnih podražitvah goriva bodo izračuni statističnega urada še nekoliko bolj dramatični, kar ob nekaterih napovedih, da se bo cena vožnje z bencinarjem, dizlom, hibridom ali pa električnim avtomobilom slej ko prej izenačila, sploh ni dobra novica. Zato je skrajni čas, da pipico, skozi katero odteka denar, nekoliko priprete.

Avtomobilski testi

Nissan Qashqai - Visoka pričakovanja

Hvalisanje nekaterih avtomobilskih proizvajalcev, da so prvi ustvarili ta ali oni nov razred ali segment, ni nič nenavadnega. Je pa dobro, če lahko samohvalnice potrjujejo tudi prodajne številke. Pri Nissanu je tako s Qashqaijem, ki je menda oral ledino v razredu križancev, kjer je bil skozi dve generaciji v minulem poldrugem desetletju na vrhu lestvice priljubljenosti. In tako naj bi nadaljeval tudi Qashqai tretji.

Mercedes-Benz razred C T- Prepričljivo, v vseh pogledih

Najmanjši model z vzdolžno postavljenim motorjem je postal z zadnjo generacijo predvsem bolj eleganten. Ali pa morda celo elegantno športen. Tehnika temu le pritrjuje.

Volkswagen Polo 1.0 TSI - Umetnost kompaktnih

B segmenta že nekaj časa ne predstavljajo več avtomobili, ki bi opravljali le vlogo drugega vozila pri hiši. Po zaslugi dodatnih centimetrov vseh predstavnikov je »kompaktni« razred postal precej bolj vsakodnevno uporaben, po zaslugi takšnih, kot je Polo, pa tudi zaradi tehnološke dovršenosti – in varnosti. A vrline se tu še ne končajo.

Škoda Kodiaq Sportline - Ni ravno RS, ampak ...

Zmogljivi dizel se je moral umakniti pol koraka navzdol po Kodiaqovi lestvici. In je na voljo samo še v verziji Sportline. Sam bi rekel – nič narobe.

BMW 420d xDrive Gran Coupé - Mojster vseh veščin ali zgolj slepar?

Novi BMW serije 4, Gran Coupé, ima nehvaležno nalogo. Prepričati me mora, da je kupe, čeprav v resnici ni.

Hyundai i30 N - Loščenje družinske srebrnine

S prvim kompaktnim športnikom v družini so pri Hyundaiju praktično vse naredili prav. Za prvi poskus izjemen rezultat. In o tem govorijo tudi prodajne številke. Zdaj so družinsko srebrnino še nekoliko pološčili.

Podaljšani test: Ford Kuga PHEV - Električni pogon izlušči odlične lastnosti

Priključni hibrid je pri Kugi najmočnejša in najdražja pogonska izbira. Kako se poda SUV-ju, ki mi je všeč prav zaradi svoje enostavnosti?

Opel Vivaro e - Omejevanje

Nakupovanje iz domačega naslonjača postaja tudi slovenski nacionalni šport, ki je dobil dodaten zagon v času epidemije. Število dostav do vrat kupcev se je naglo povečalo in je še naprej v porastu. Je zato že napočil čas za električne dostavnike?

Mazda CX-30 e-Skyactiv X - Ročni ali samodejni, to je vprašanje

Le nekaj mesecev po zadnjem preizkusu CX-30 s »starim« motorjem Skyactiv X sem preizkusil še različico z novo izvedbo tega motorja. A s pomembno razliko. Šest stopenj menjalnika (v osnovi) ni sledilo gibom voznikove desne roke, pač pa pameti računalnika, ki krmili samodejnost v menjalniku.

Aktualno

Avtoceste in izzivi v prihodnjem letu - Modernizacija končno na vidiku

S koncem leta 2021 je Slovenija končno dobila težko pričakovano elektronsko vinjeto, s čimer so pri Darsu dosegli še en pomemben mejnik. A izzivov je pred njimi še veliko, kar nekaj že v prihodnjem letu, za njihov potek in rešitev pa še zdaleč niso odgovorni zgolj sami.

Rabljeni E-avtomobili - Drugačen pristop

Ponudba rabljenih električnih avtomobilov je pri nas še razmeroma skromna, povpraševanje pa narašča. Pri nakupu je priporočljivo predvsem preveriti, v kakšnem stanju je baterija, in se pozanimati, koliko bo treba odšteti za stroške vzdrževanja.

Slovenski avtomobilski trg - Bolje kot lani, vendar ...

Letošnja prodaja novih avtomobilov na slovenskem trgu je skoraj enaka lanski, vendar daleč od izjemnega leta 2019. Na prodajne številke je najprej vplivala epidemija, trenutno pa jih hromi kriza zaradi pomanjkanja polprevodnikov. Na nekatere modele je treba čakati tudi več kot leto dni.

Zgodovina

Mercedes-Benz SL - Zgodba nekoč najhitrejšega avtomobila na svetu

Oktobra so pri Mercedesu pokazali sedmo generacijo SL-a, ki se je preselil v AMG-jev hlevček. Kdaj pa ste pred tem nazadnje pomislili nanj?

Motociklizem

Test: Honda CRF 1100 Africa Twin - Veliki pustolovec z vrha srednjega razreda

Odkar se je Honda Africa Twin leta 2015 po dolgih letih odsotnosti vrnila na trg, velja za referenčnega igralca v segmentu potovalnih enduro motociklov iz zgornjega roba srednje kategorije. No, drugače pravzaprav ne more biti, gre namreč za zelo opazen in temperamenten motocikel, ki se je po zadnji prenovi vrinil v vrh ponudbe med sebi podobnimi.

Motocikel in zima - Pozor! Drsi!

Čeprav bo vaš motocikel zimo najverjetneje varno parkiran preživel v zavetju tople in suhe garaže, smo za tiste najbolj neučakane in navdušene motoriste pripravili nekaj nasvetov za vožnjo v ledenem mrazu ter vožnjo po snegu in zaledenelem vozišču.

Šport

Formula 1 - En prvak? Ne, dva!

Formula 1 kot vrhunski šport seveda pozna vrhunske športnike in vrhunske ekipe. In običajno je v vsaki sezoni le eden od obeh najboljši. Seveda bo tako tudi letos, a vseeno je bilo v letu 2021 junakov več. Vsaj dva, med dirkači in med ekipami. In ker bo odločitev padla na zadnji dirki, ko bo revija v tisku, vam predstavljamo – oba.

MotoGP - Konec nekega obdobja

Zadnja dirka letošnje sezone razreda MotoGP bo zapisana v anale svetovnega cestnohitrostnega motociklizma kot dirka, s katero se je končalo obdobje aktivnega nastopanja Valentina Rossija. V cilj je motoristični Doctor sicer pripeljal na desetem mestu, zmagal pa je F. Bagnaia (Ducati).

WRC - Osem v vrsto

Malo jih je dvomilo v osmi naslov Seba Ogierja. Na koncu je Francoz dokazal, da zmore še precej več – in prepričljivo zmagal. Zadnjič s pomočjo dolgoletnega sovoznika, Juliena Ingrassie.

WEC - LM-kaj?

Tisti, ki malo podrobneje spremljate dirkanje, še posebej reli, se verjetno spomnite, kako je FIA pred leti poskusila poenostaviti tekmovalne razrede in prvenstva narediti primerno stopnjevana in primerljiva.

Reli DP - Dirkalniki WRC s slovensko zastavo

Že 24 let so ti dirkalniki najbolj divje sanje voznikov relija. Rezervirani so za tovarniške voznike in premožne zasebnike. Dirkalnike WRC, ki se v obstoječi obliki in imenu poslavljajo, so kljub temu nekajkrat v roke dobili tudi slovenski dirkači.

Rabljen avto

Mercedes–Benz GLK (2008–2015) - Ravno prav zrel za nakup

S svojo oglato, vendar prav zato tudi zelo markantno zunanjo podobo je bil Mercedesov GLK že ob svoji predstavitvi precej kontroverzen predstavnik svojega razreda. Vseeno pa je z leti dokazal, da ni samo šik SUV, pač pa se kot pravi športni terenec ne boji niti bolj resnih izpitov na terenu. Zdi se, da na trgu rabljenih avtomobilov prav zdaj uživa svoj veliki trenutek.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja