Izšel je novi Avto magazin: kako pravilno sedeti za volanom? Testi: Toyota Yaris, Suzuki Across...

11. 2. 2021
Deli

V novi številki revije Avto magazin smo pod drobnogled vzeli stanje na področju polnilne infrastrukture v Sloveniji, ki je sicer še vedno precej slabo, saj je polnilnic še vedno premalo, hkrati pa smo pozornost posvetili tudi pravilnemu sedenju za volanom ter - najpogostejšim napakam in posledicam, ki jim lahko sledijo. Na dolgi test smo tokrat povabili Toyoto Yaris, motociklisti pa so obeležili 100. obletnico delovanja znamke Moto Guzzi.

E-infrastruktura - Oskrba z motnjami

Elektromobilnost in polnilna infra­struktura sta neločljivo povezani. V Sloveniji je glede na število elek­tričnih avtomobilov in priključnih hibridov dovolj javnih polnilnic, še vedno je nekaj težav z dostop­nostjo, cenami in načini plačevanja, elektrika pa skoraj nikjer več ni zastonj.

Sedenje v avtomobilu - Samo zdravo je tudi varno

Med vsakodnevnimi kratkimi in rutinskimi vožnjami večina voznikov le redko namenja pozornost položaju za volanom, kar pa se jim maščuje na daljših poteh. Ste tudi vi med njimi? Ste morda pomislili, da se težava skriva v napačni nastavitvi sedeža v avtomobilu? In ali ga sploh znate pravilno nastaviti?

Predstavljamo: Mercedes-Benz EQA - Urbana mobilnost nove dobe

Tudi drugi model BEV te znamke je križanec, čeprav kompaktnih mer. Gre torej za vstopni model v svet premijske električne mobilnosti.

Predstavljamo: Toyota Highlander - Velikan z inovativnim pogonom

Toyota je z novim Highlanderjem začela tudi na evropskem trgu pisati malce drugačno zgodbo. Sedemsedežni križanec ima kar za 1909 litrov prtljažnega prostora in opremljen je z vso najsodobnejšo elektroniko. Na voljo je s hibridnim pogonom četrte generacije. Stane nekaj manj kot 50.000 evrov.

Predstavljamo: DS 4 - Prvi francoski model iz nemške tovarne

DS 4 je oblikovno spet dovolj poseben, da bo ugajal drugačni premijski klienteli, poleg tega je tudi tehnološko dovolj napreden. In prihaja iz nemške tovarne v Reusselsheimu.

Akumulatorji - Brez akumulatorja ne greste nikamor!

Navkljub tisočim sestavnim delom, kilometrom žic in številnim računalniškim modulom je za to, da vaš avtomobil obstane na mestu, s čimer se vaši načrti in dnevna rutina kaotično spremenijo, največkrat zaslužna preprosta naprava, brez katere v svetu avtomobilizma dejansko ne gre že debelih sto let – avtomobilski akumulator.

Vozili smo: Dacia Sandero

Sandero je za romunsko Dacio, ki se pod Renaultovim okriljem uspešno udejanja v vlogi nizkocenovne avtomobilske znamke, najpomembnejši model. S tretjo generacijo kompaktna kombilimuzina pridobiva zunanjo oblikovno posodobitev, izboljšano notranjost ter nove elemente varnosti in udobja.

Vozili smo: Ford Transit Custom Trail in Active

Transit Custom skupaj z elegantnejšim bratom Tourneom Customom predstavlja več kot dve tretjini prodaje Fordovih lahkih gospodarskih vozil, katerih prodaja v zadnjih letih ustaljeno raste tudi na slovenskem trgu. Novi različici Active in Trail sta namenjeni predvsem tistim, ki od dostavnika pričakujejo nekaj več.

Vozili smo: Volkswagen Caddy

Pri Volkswagnu so novega Caddyja prvič pokazali natanko pred enim letom. Potem je pandemija zloveščega virusa preprečila uvodno zbiranje prvih voznih vtisov, zdaj pa je multitalent pete generacije končno tudi na slovenskih cestah.

Test: Yaris Hybrid - Nestrupena črna vdova

Nova Toyota Yaris je ena najbolj evropskih – izdelujejo jo v Franciji, pogonski sklop pa na Poljskem – in hkrati tudi najbolj razvitih Toyot do zdaj, zato si je za pravo oceno resnično zaslužila temeljit preizkus.

Kratki test: Suzuki Across - Strateška odločitev

Avtomobilski poznavalci vedo in manj poučeni oziroma priložnostni ljubitelji sumijo, da so nekaj podobnega že videli. In se ne motijo, kajti Suzuki Across je pravzaprav Toyota RAV4 v rahlo drugačni obleki. In pri Suzukiju se niso niti zelo trudili prikriti tesnega sorodstva.

Kratki test: Merdeces-Benz GLA 200d AMG - Odrasel v drugem poizkusu

Medtem ko bi za prvo generacijo modela GLA lahko dejal, da se je nekako izgubila v povprečju preostale sodobne pločevine, nova generacija na ves glas kriči: »Poglejte me, tukaj sem!«

Kratki test: Škoda Octavia 2,0 TDI DSG - O racionalnosti

V trenutku, ko mi je znanec na zaslonu svojega tisoč evrov vrednega mobilnika z znakom odgriznjenega jabolka hitel kazati slike nove Octavie, za katero naj bi se odločil zaradi racionalnosti, mi je postalo jasno, da smo ljudje v zadnjih nekaj letih pojme, povezane z racionalnostjo, očitno nekoliko pomešali.

Kratki test Mini Countryman S All4 - Lahkih nog …?

Mini je prenovil tudi edinega terenca v družini, a resda blago. Čeprav …

100 let Moto Guzzija - Zgodba o orlu z razprtimi krili

Leto 2021 bo v Mandelu del Lariu minilo v znamenju velikega slavja. No, morda bo zabava zaradi zloglasnega virusa nekoliko manjša, kot bi bila sicer, a razlogov za slavje vendarle ne manjka. Petnajstega marca bo namreč minilo natanko sto let od ustanovitve tovarne in kasneje znamke Moto Guzzi.

Prodaja motociklov v letu 2020 - Virus vzel 15 odstotkov

Lani je bilo novo registriranih 1.961 motociklov z delovno prostornino, večjo od 125 kubičnih centimetrov. Na vrhu ni veliko novega in trendi pri nas ostajajo enaki. Očitno pa je virus tisti, ki je kriv za 15-odstotni upad prodaje.

Čelade - Pazi na glavo!

Opisujem iz lastne izkušnje. Bilo je pred leti, a spomin je še kako živ. Dirkališče Grobnik, test Yamahe R6. Tovarniški stroj, tisti s svetovnega prvenstva. Dragocen aparat. Grem še zadnji krog, okoli hriba, plin in izhod iz zagrebškega zavoja. Takrat se zgodi: zadnje kolo zdrsne, zopet zagrabi. Poletim ...

Dakar 2021 - Dva različna svetova

Dakar je končan. Prinesel ni nič manj akcije, kot bi si je želeli gledalci, hkrati pa nekaj manjših presenečenj in tudi razočaranj med favoriti.

WRC - Suverena predstava novega prvaka

S 50. zmago je Francoz dokazal, da je resnično mojster monaške rulete, najstarejšega relija v karavani. S tem relijem, ki tudi vremensko sodi med najbolj nepredvidljive, se je začelo tudi zadnje leto neke dobe, ki so jo zaznamovali najspektakularnejši dirkalniki po letih skupine B.

Formula 1 - Za zdaj je še vse v oblakih

Priprave na novo sezono potekajo s polno paro, vsa mesta so zasedena, razen enega pri Mercedesu, dirkači se privajajo na nove ekipe in kujejo načrte. Ali bo vse potekalo tako, kot so si zamislili odgovorni, bo seveda pokazal čas.

MotoGP - Velika pričakovanja, kruta resničnost

V zadnjih tednih pred napovedanimi prvimi testiranji, ko dirkači razreda MotoGP največkrat na terenskih motociklih ali cestnih strojih nabirajo fizično moč ter pilijo občutke za vožnjo, se je zaradi koronakrize zopet nekoliko spremenil letošnji koledar dirk.

Šport Formula E - Meglena prihodnost?

Tik pred začetkom letošnje sezone je neznank še nekaj: predvsem to, katere dirke bodo na sporedu letos, pa tudi to, kaj se bo v formuli E dogajalo v naslednji sezoni – prvi, v kateri ima status uradnega svetovnega prvenstva FIA (kot formula 1 in WRC).

Reli DP - Koledar vendarle potrjen

Z minimalnimi spremembami so pri slovenski zvezi za avtošport AŠ2005 potrdili letošnji koledar.

Rabljen avto: Porsche Boxster

Medtem ko nekateri gledajo na Porschejeve vstopne modele zviška, jih drugi poznamo kot lahkonoge športnike, ki za vsaj pol manj denarja omogočajo skoraj enake užitke kot ikonični 911.

Novo na Metroplay: "Ne obstaja tema, o kateri se ne bi smeli šaliti!" - Lado Bizovičar | Mastercard® podkast navdiha z Borutom Pahorjem