Izšel je novi Avto magazin: kako se lotiti slabosti med vožnjo, kateri je najcenejši način motoriziranega prevoza ... testi: Alpine A110 S, Dacia Jogger ...

Pod drobnogled smo v tokratni številki vzeli električne avtomobile. Kako je z njihovo uporabo, kakšni so doseg, predvsem pa kako je s polnjenjem takšnih vozil. Hkrati smo preverili, kolikšen je strošek uporabe tovrstnih avtomobilov v primerjavi z običajnimi avtomobili ali pa nenazadnje tudi z javnim prevozom. V času, ko se cene energentov močno dviguejo je to vprašanje vsekakor zelo na mestu.

Sicer pa je poletje čas dolgih potovanj, ki jih včasih spremljajo tudi stresne priprave. Za nekatere še toliko bolj stresne, saj trpijo za slabostjo med vožnjo. V luči tega smo pripravili kar nekaj nasvetov, kako se slabosti med vožnjo v kar največji možni meri izogniti.

Na straneh, namenjenim avtomobilskim testom smo tokrat pripravili nekaj povsem različnih avtomobilov in tako smo največjo pozornost na eni strani namenjena Dacii Jogger, na drugi pa športni Alpine A110 S.

Motociklisti so bili na drugi strani v preteklih tednih precej časa bolj kot na cesti prisotni izven njih, saj so preizkusili kar tri terensko naravnane motocikle znamk Honda, Aprilia in pa Ducati. Več o tem in drugih vsebinah pa na straneh tokratne številke revije Avto magazin.

9. 6. 2022

Predstavljamo

BMW Serije 3 - Serija 3 v poletje z osvežitvijo sredi življenjskega cikla

Nadaljnja digitalizacija z naslednjo generacijo sistema iDrive je tokrat nekoliko zasenčila smiselno oblikovno osvežitev.

Volkswagen Golf R 20 - Najmočnejši Golf do zdaj

Volkswagen bo 20. obletnico Golfa R proslavil s posebno serijo, polno tehnoloških in kozmetičnih dobrot.

Mercedes-AMG ONE - Hiperšportnik, ki je najbližje dirkalniku formule ena

Od tistega salona v Frankfurtu, kjer so predstavili konceptni Project One, bo kmalu minilo pet let. Pri Mercedes-AMG so sedaj le izpolnili obljubo in v pretežno nespremenjeni obliki predstavili enega najkompleksnejših hiperšportnikov doslej.

Tehnika

Kako uporabljati električni avto - Električni avtomobili so vedno pametnejši, uporabniki še ne

Električni avtomobili postajajo stalnica tudi na naših cestah, čeprav še zdaleč ne dosegajo takega razmaha, kot so pričakovali številni. Poleg visokih cen in neoptimalne polnilne infrastrukture gre tudi za neki nepojasnjeni strah pred neznanim, pred uporabo. Kaj torej lahko in česa ne z električnimi avtomobili, kaj je dobro za baterijo in kaj ne, kako polniti in kdaj?

Vozili smo

Volkswagen ID.5 GTX - Ukrojen po modnih smernicah, a vsestransko uporaben

Trendi v avtomobilski industriji so danes po svoje jasni kot že dolgo ne. Povedano drugače: če je nek avtomobil označen z besedami 'športen', 'terenec' in pa 'električen', potem bo skoraj zagotovo naletel na pozitiven odziv kupcev.

Avtomobilski test

Kratki test: Mini Cooper SE - Gremo v zeleno

Če bi nekdanji britanski dirkač John Cooper vedel, da bo Minije z njegovim imenom nekoč gnala elektrika, bi se najbrž obračal v grobu. Če bi bil še med živimi, pa bi strategom električne mobilnosti bržčas zabrusil: »Fantje, pojma nimate!«

Test: Alpine A110S - Makron iz najboljših dinamičnih sestavin

Francozi so zmeraj veljali za najboljše slaščičarje na svetu. In če so športni avtomobili na avtomobilističnem meniju po svoje sladice, potem Alpine A110S ni nič drugega kot noro slasten makron.

Test: Dacia Jogger ECO-G 100 Extreme - Prostorska računica

Pri nizkocenovnih avtomobilih se vselej zastavlja vprašanje, ali za odšteti denar ponujajo še kaj več od nekakšnega osnovnega paketa, v katerem so elementi, nujno potrebni za udobno in varno vožnjo. Pri Dacijinem Joggerju pa se mi je zdelo bolj smiselno preračunati, kakšna je vrednost prostora.

Test: Mercedes-Benz EQA 250 - Ko ni več česa dodati

EQA je v svojem bistvu »zgolj« GLA, ki je izgubil termični motor, namesto tega pa je dobil električni pogon. In to kakšnega!

Test: BMW M240i - Športnik ali mali GT?

Ta kupejevska »dvojka« z odličnim bencinskim šestvaljnikom je vsakodnevno uporaben avto za dva, ki navdušuje z zmogljivostmi. Vprašanje pa je, koliko vznemirjenja še lahko ponudi s štirikolesnim pogonom in zajetno težo.

Test: Audi A8 - Majhne spremembe za veliko razliko

Na prvi pogled majhni popravki ne nadomestijo starostne razlike s tekmeci, vendar izpopolnjena celota pomeni veliko razliko pri uporabniški izkušnji.

Kratki test Hyundai Santa-Fe PHEV - Vsestranski tip v smokingu

Z mešanico zelo dobro premišljenih sestavin so pri Hyundaiju svoj Santa Fe nadgradili v zelo zanimiv avtomobil. Še zlasti zato, ker je Santa Fe veliko več kot Tucson, na drugi strani pa ne veliko manj kot večji Palisade. No, tega pri nas ne morete kupiti, a nič zato. Santa Fe namreč ponuja skoraj vse tisto, kar se od SUV-ja pričakuje.

Kratki test: Opel Corsa-e - Manjše je boljše

Električna Corsa velja za najmanjši Stellantisov električno gnani osebni avtomobil, zaradi česar se zdi, da je znani pogonski sklop, ki ga uporabljajo v številnih modelih Corsa-e, najboljši.

Kratki test: Volkswagen Caddy 2.0 TDI DSG Panamericana - Dober poskus, ampak …

Kakorkoli že ime povezujete z uveljavljenimi terenskimi modelskimi verzijami – pri tem gre bolj za stilsko nadgradnjo. Uspešno, ne rečem.

Kratki test: Mazda3 Skyactiv-G 150 Plus - Nič ji ne manjka

Zadnja leta je pri Mazdi največ pozornosti namenjene motorjem oziroma tehnologiji SKYACTIV-X. Kljub temu pa starejša generacija motorjev z oznako G le še ni odpisana. Za to ni niti potrebe.

Aktualno

Javni ali individualni prevoz? Dražje še ne pomeni hitreje

Precejšnje zvišanje cen pogonskih goriv v zadnjih mesecih je marsikoga napeljalo na misel, da bi se v službo ali po opravkih namesto s svojim avtomobilom raje vozil z avtobusom ali vlakom. Kljub postopnemu naraščanju števila potnikov javni prevoz v Sloveniji še ni zaživel v želenem obsegu, energetska draginja pa je morda priložnost za spremembo vsakdanjih potovalnih navad.

Slabost med vožnjo v avtomobilu - Ključna je že priprava na pot

Priprave na dolgo pot na dopust običajno spremljajo načrti, kako najbolj optimalno spraviti vso prtljago v (vselej) premajhen prtljažnik. Kar nekaj posameznikov pa je takšnih, ki se verjetno še precej bolj obremenjujejo s tem, ali bodo na cilj prišli, ne da bi jim jo med potjo zagodel želodec. In rešitev, ki bi to preprečile, je veliko.

Zgodovina

Porschejeve druge zamisli - Ferdinand Porsche pač ni bil vedno miroljuben

Ferdinand Porsche je ime, ki je z velikimi črkami zapisano v zgodovino avtomobilizma. A Ferdinand, ki je začel ustvarjati blizu nas, na ceste ni postavil le znamenite 911, 356 ali Hrošča. Nekaj njegovih stvaritev je bilo tudi v službi vojne.

Motociklizem

Test: Honda CRF 1100 L Africa Twin Adventure Sports ES - Čez rob v visoki razred

Ko smo se motoristi vendarle sprijaznili, da se bo Honda Africa Twin vselej vozila po povsem samosvoji poti, je Honda ponudila tudi različico z računalniško nastavljivim vzmetenjem. Zdaj je jasno, da je prav ta model tisti, s katerim se je Honda podala na lov za druščino iz razreda GS.

Test: Aprilia Tuareg 660 - Športnik v službi brezpotij

Po skoraj petintridesetih letih iz Noala na trg ponovno pošiljajo Tuarega, motocikel pomenljivega imena, ki ga starejše generacije motoristov še kako dobro poznajo. In čeravno se zdi, da imata stari in novi koncept veliko skupnega, temu ni povsem tako. Novi Tuareg namreč nikakor ne more skriti svojega športnega porekla. Vseeno pa drži kot pribito – gre za idealen motocikel za vse tiste, ki si želijo motocikel z enakovrednimi sposobnostmi tako na cesti kot na terenu.

Test: Ducati Scrambler Desert Sled - V puščavi in goščavi

Ko ga zagledam, vsega sijočega na tistem predmestnem dvorišču, je moja prva misel: »Mater, je lep!«

Še enkrat – zakaj pravzaprav čelada? Bogovi lahko padejo tudi na glavo

Čelada je ključni del motoristove varnosti, sploh glede na dejstvo, da je tveganje za usodno nesrečo med vožnjo z motociklom po številnih raziskavah bistveno, tudi dvajsetkrat večje kot pri vožnji z avtom.

Šport

Formula 1: Ferrari - Če jih ne premaga Red Bull, se premagajo sami

Mirne duše lahko rečem, da je ekipa Ferrari nastala v kaosu, kot taka delovala tako rekoč vse dni, in kot taka deluje še danes. Seveda na neki drugi ravni, pa vendar se je dediščina kontroverznega Enza Ferrarija usidrala trdno v DNK ekipe. Ker enostavno ne more biti drugače.

MotoGP - Adijo, Suzuki?

Japonska znamka je šokirala vse, ko je oznanila, da se (najverjetneje) dokončno poslavlja od serije MotoGP. Toda številna vprašanja ostajajo odprta.

Reli DP - Velenjčani ujeli Saturnus in pot še ni končana

Letos so nekdanji Saturnus po številu izvedb ujeli, prihodnje leto ga nameravajo prehiteti. Velenjčani so ob 40-letnici kljub deževnemu vremenu izpeljali reli, v katerem je spet prepričljivo zmagal Rok Turk (Hyundai i20 Rally2), med Slovenci z dvokolesno gnanimi dirkalniki pa Mark Škulj (Ford Fiesta Rally4). Prav razred divizije 2 pred nadaljevanjem sezone obeta najbolj zanimive športne boje.

Avtokros - Za njimi se spet kadi – dobesedno

Uvodna dirka v avtokrosu pri Moravčah je potrdila, da se ta atraktivna avtošportna panoga v Sloveniji spet vse bolj uveljavlja. Na vrhu nekaj starih in novih imen, vse bolj v ospredju predvsem cenovno najdostopnejši razred Kart Cross.

Rabljen avto

Alfa Romeo Giulia (2015–) - Ko Romeo sreča Julijo

Četudi ste morda ljubitelj Mercedesa, BMW-ja ali pa katere druge avtomobilske znamke, ki ima v svoji ponudbi tudi prave športne limuzine, boste po tem zapisu vendarle spoznali, da bi bilo morda bolje, če bi takrat izbrali Giulio.