Izšel je novi Avto magazin: kako si pri Škodi predstavljajo trajnostni razvoj in kakšne so možnosti pomoči na cesti; testi: Audi RS6, Volvo XC40 Recharge ...

13. 10. 2022
Deli

Že minuli mesec smo vstopili v jesen in čeprav ta zunaj še ni pretirano opazna, pa je zato v avtomobilskem svetu, ki z jesenjo znova oživi, tudi po zaslugi tradicionalnega avtomobilskega salona IAA. Tega letos le nekaj dni po izidu revije gosti Pariz, že na prvih straneh pa si lahko preberete, katere so nekatere izmed glavnih novosti, ki jih lahko tam pričakujemo.
Na področju avtomobilskih testov smo tokrat pripravili izredno pester nabor avtomobilov, na eni strani prave športnike v podobi Audija RS6, na drugi pa recimo električno gnanega Volva XC40 Recharge - in še nekaj vozil vmes.
Sicer pa smo se poglobili v velike novosti na področju avtomobilskih pnevmatik, namenjenih vožnji pozimi. Že zelo kmalu recimo ne bo več dovolj, da vam na zimski pnevmatiki piše M+S.
In če slučajno obstanete na cesti, potem je zelo dobro imeti ustrezno asistenco. Pripravili smo pregled, katere tovrstne storitve so na voljo in kaj vam ponujajo.
Na zimsko spanje pa se še niso odpravili niti motociklisti. Ti so med drugim preizkusili celotno paleto modela R18, pa tudi novo generacijo Hondine legende po imenu Grom.

Predstavljamo

Ferrari Purosangue - Ferrarijev SUV, ki to pravzaprav ni

Purosangue je prvi Ferrari z udobnim prostorom za štiri ljudi in dostopom skozi štiri vrata. Večji oddaljenosti od tal navkljub pa Italijani nočejo, da ga označujemo kot vozilo SUV ali križanca.

Ford Mustang - Še eno življenje za osemvaljnega Mustanga

Kar pomirjujoče je, da Ford Mustang tudi v novi generaciji ostaja zvest svojemu receptu. In to z najbolj športno osredotočeno različico doslej. Ostaja pa tudi v Evropi.

Tehnika

M+S kmalu ne bo več oznaka za zimske pnevmatike. Kako jih torej prepoznati?

Področje zimskih pnevmatik doživlja veliko sprememb. Če je še nekdaj veljalo, da mora imeti zimska pnevmatika obvezno oznako M+S, pa ta že zelo kmalu ne bo več merilo. Kako torej prepoznati pnevmatiko, primerno za zimo in resne zimske razmere, navsezadnje pa tudi celoletno, ki postaja vse bolj priljubljena?

Škoda in trajnostni razvoj - Recept za trajnost je v reciklaži baterij. A to še zdaleč ni vse

Reciklaža baterij in njihovo drugo življenje je že zdaj tema, ki zaposluje številne strokovnjake v razvoju. Iz leta v leto pa bo, seveda s količino odsluženih baterij, postajala vse bolj vroča. A če avtomobilska industrija želi postati bolj zelena in okolju prijazna, potem bo potrebnega še precej več dela. Pri Škodi na primer trdijo, da imajo tovrstnih idej dovolj.

Avtomobilski testi

Audi RS6 - Moj kombi je lahko raketa

V Audiju RS6 potrebuješ le še kanček domišljije, da za trenutek pozabiš na njegove dimenzije, težo, udobje in zajeten prtljažnik ter verjameš, da se voziš v pravem športniku. In obratno!

Alfa Romeo Tonale - Alfa. Končno.

Tole je verjetno najbolj težko pričakovana Alfa v (sodobni) zgodovini. Vsaj po Giulii. Če ne še bolj. Ali je torej kompaktni SUV upravičil dolgo brado?

Volvo XC40 Recharge - Kot nalašč za elektriko

Nekateri avtomobilski proizvajalci so se s prvimi električnimi avtomobili še nekoliko lovili, prvi kupci pa so morali prebaviti kar nekaj kompromisov. Pri Volvu tega ni, bolj ali manj jim je, vsaj glede na konkurenco, uspelo v prvo.

Honda HR-V - Po svoji poti

Razvoj novega kompaktnega križanca je v poplavi modelov, ki jih narekuje trenutna avtomobilska moda, precej zahtevna naloga. Med različnimi koncepti, ki jih ponujajo tekmeci, je treba »ujeti« oblikovni okus kupcev, poleg všečnosti pa mora novinec ustrezati tudi pričakovanjem glede prostornosti in uporabnosti. In v celoto je treba času in razmeram ustrezno povezati še nove pogonske tehnologije. Pri Hondi na te izzive odgovarjajo s tretjo generacijo modela HR-V.

BMW i4 40 - Optimalnost izbire

Brutalni izbruh navora v modelu 50 je sicer impresiven, celo šokanten. Ne pa tudi zares uporaben. Tu vstopa v igro model 40.

Cupra Formentor - Tu se začne

Španci so se odločili, da bo vstopni motor v tem uspešnem križancu štirivaljnik s 150 konjskimi močmi. Razumljivo, glede na poslanstvo znamke, filozofijo in njegov izrazito dinamičen videz.

Audi Q4 - Zabavno naelektrena kombinatorika

Najmočnejši v svoji družini je ravno toliko navihan, da raztegne usta v nasmeh. Ne bo pa povzročal tresenja dlani in hladnega znoja.

Mercedes-Benz razred T 180d - Tokrat drugače

Roko na srce: (skoraj) nihče ne kupuje družinskih velikoprostorcev zaradi videza in voznih lastnosti, temveč zaradi sožitja lastnosti osebnega avtomobila s prostornostjo dostavnika. In kupce, ki imajo bodisi velike družine bodisi so zapriseženi aktivnemu življenjskemu slogu ali pa v prtljažniku prevažajo večjega štirinožnega prijatelja, zdaj nagovarjajo tudi pri trikraki zvezdi.

Aktualno

Avtomobilske asistence - Je danes sploh še kdo brez asistence?

Le še redki junaki se na cesto odpravijo brez veljavne asistence. Kakšno je torej stanje na trgu in kaj je na tem področju na izbiro?

Vozniški izpiti - Mladim vožnja ni več navdih

Zanimanje mladih za opravljanje vozniškega izpita in samostojno vožnjo z avtomobilom v zadnjih letih precej upada. Ne gre za slovensko posebnost, saj podobno ugotavljajo tudi v drugih evropskih državah. In tudi z razvojem novih oblik mobilnosti ni otipljivih znamenj, da bi se mladostniki bolj pogosto odločali za »naložbo«, ki jim bo koristila v poslovnem in zasebnem življenju.

Zgodovina

Renault 5 - "Petka"

Medtem ko je avtomobilska javnost po tihem pričakovala, da bo Renault svojo električno retro zgodbo, ki na trg prihaja v letu 2024, izpeljal iz legendarne »katrce«, so prestižno in častno nalogo za vpis novega poglavja v avtomobilski zgodovini dodelili »petki«. Ta prav letos praznuje 50 let, Renaultu pa razlogov za takšno odločitev tudi sicer ne manjka. Pa vi? Se še spomnite, kdaj ste zadnjič sedeli za volanom Renaultove petke?

Karavaning

Robeta - Z imenom Schumacher med svetovno elito

Za ambasadorja znamke so si pri znamki Robeta uspeli zagotoviti ime Ralfa Schumacherja, nekdanjega vrhunskega dirkača formule ena (in zdaj komentatorja za Sky TV), velikega ljubitelja športa in narave ter brata slovitega Michaela.

Motociklizem

Test: BMW R18 (vse izvedbe) - Kruzer na bavarski način

Največji trg za motocikle z velikimi delovnimi prostorninami je pravzaprav na drugi strani velike luže, a zdi se, da je BMW četverček tudi za nas, Evropejce, dovolj domač, da bi ga utegnili vzeti za svojega. Saj veste, iz Nemčije pregovorno prihajajo izdelki, pri katerih kakovost in trajnost nista vprašanje. In če vam je všeč motociklistična klasika, kakršen je denimo veliki R18, potem ni razlogov, da ga ne bi imeli.

Test: Honda MSX 125 Grom - Gromska strela!

Ta Honda je z vseh zornih kotov zelo droben in še bolj poseben motocikel. Pa vendarle je motocikel, čeprav v mnogočem popolno nasprotje tistemu, kar od motocikla pričakujemo. A sem tik pred tem, ko sem že nameraval skleniti, da ne morem razumeti 750.000 njenih lastnikov, prejel zelo zanimivo povabilo.

Test: GasGas ES 700 - Pigment in perspektiva

Vsakdo, ki se je v svoji motoristični karieri že srečal z endurom, ve, da to ni panoga, namenjena mehkužcem. Nasprotno, enduro je zlomil tudi kakšnega bolj jeklenih motoristov, a čari vožnje po brezpotjih so enostavno preveč mamljivi, da si jih ne bi privoščili. In ker obstajamo tudi taki, ki si na delu poti vseeno želimo tudi nekaj asfalta, je GasGas za nas pripravil ravno pravšnji motocikel.

Šport

Formula 1 - Prvega ne pozabiš nikoli, drugi je še slajši

Novi stari svetovni prvak formule ena je Max Verstappen. Nizozemec je drugič zapored postal prvak, in če je prvi naslov osvojil v zadnjem krogu zadnje dirke sezone, je novega »zapečatil« štiri dirke pred koncem. A obe kroni je dosegel na način, ki vsaka po svoje dvigujeta veliko prahu.

MotoGP - Nove dirke in premešan vrstni red

Mednarodna motociklistična zveza FIM in španska Dorna, ki skrbi za organizacijo dirk MotoGP, sta nedavno objavili nov koledar dirk za sezono 2023. Novi koledar je v mnogočem tokrat precej drugačen od tistih, ki smo jih spremljali zadnja leta in so si bili iz sezone v sezono bolj ali manj podobni. Kar nekaj je letos novosti in sprememb.

Šport WRC - Finska ima novega heroja!

Kar dvajset let so morali Finci, ki so ta šport najbolj ponotranjili, čakati na novega prvaka. Zdaj ga imajo – Kalle Rovanperä in sovoznik Jonne Halttunen sta postala svetovna prvaka dve dirki pred koncem!

Mladi talenti - Kdo so najobetavnejši mladi taleni?

Sodeč po odličnih predstavah osmih mladih talentov, ki so v povprečju stari le dobrih 19 let, se nam za prihodnost avtomobilskega športa v Sloveniji ni bati. Tako številčno obetavne generacije morda še nikoli nismo imeli.

GHD Rebernice - Odlične ocene za novo dirko

Prva izvedba gorske dirke Podnanos je poskrbela za avtomobilski spektakel in zanimiv troboj za zmago v skupni razvrstitvi državnega prvenstva. Prvič letos se je na vrh prebil Matej Grudnik. Zanimivo je bilo tudi v nižjih dirkalnih razredih.

Rabljen avto

Audi A6 C7 (2011–2018) - Draga, a dobra izbira

O Audiju A6 in njegovi tretji generaciji sem v tej rubriki nazadnje pisal pred petimi leti in takrat ugotovil, da mu niti leta niti kilometri pod kolesi ne pridejo do živega. Takrat aktualna, danes pa že upokojena četrta generacija je pet let pozneje po vseh kriterijih dovolj »rabljena«, da smo tokrat preverili, ali se je pri Audiju morda kaj spremenilo.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja