Izšel je novi Avto magazin - od kočije z motorjem do sodobnega avtomobila, lastništvo avtomobilskih znamk... Test: nissan Juke, Ford Tourneo Custom...

11. 6. 2020 | Vir: Automedia
Deli

V novi številki revije Avto magazin smo preverili, kako je tri mesece po izbruhu epidemije koronavirusa le-ta spremenila avtomobilsko industrijo in kaj lahko pričakujemo v prihodnje. V luči morebitne združitve med PSA in FCA smo preverili katere avtomobilske znamke pravzaprav spadajo v kateri koncern, pred začetkom 'pravega' poletja pa smo preverili, kaj vse vpliva na (ne)delovanje klimatske naprave. In ker se je karantena v Sloveniji dokončno sprostila, smo za vas znova pripravili nekaj več testov.

Aktualno: Spremembe v avtomobilski industriji

Bi se lahko kdaj zgodilo, da ne bo nihče prodal nobenega avtomobila? O čem takšnem še pred pol leta nihče ne bi mogel niti sanjati. Avtomobilska industrija se je zdela nepremagljiva, kot se je zdela tudi sla po vedno novih avtomobilih.

Aktualno: Znamke in lastniki

Kdo je v čigavi lasti in kateri avtomobilski velikani imajo v svojem portfelju največ znamk?

Zanimivosti: 55 avtomobilskih inovacij, ki so kočije spremenile v moderne avtomobile

O tem, kako je bil avtomobil v svoji 135-letni zgodovini neusahljiv vir inspiracij za inženirje, oblikovalce, uživače in sanjače.

Predstavljamo: BMW Serije 4
Po Banglovi in Van Hooydonkovi seriji 7 (E65) je BMW ponovno vrgel kost vsem, ki se radi spotaknejo ob kontroverzne avtomobilske oblike. Ni dvoma, da bo maska nove serije 4 sprožila polemike, ko bo govora o všečnosti, a kot smo zadnje čase pri BMW-ju vajeni, bo avtu treba dati priložnost, da prepriča v živo. Takrat se vsi proporci nekako 'ujamejo' in ne dvomimo, da bo tudi pri tej seriji tako.

Predstavljamo: Mercedes-Benz razred E kupe in kabriolet

Prekleta bodi, korona, saj zaradi tebe nismo v živo spoznali niti limuzinske prenove razreda E, pa sta tu že prenovljena kupe in kabriolet. Kot so to storili že marca po odpovedani Ženevi, so tudi tokrat oba novinca predstavili kar prek spleta.

Test: Nissan Juke 1.0 N-CON 2T

Nissan je na začetku tisočletja avtomobilski svet obnorel z modelom Qashqai, nato pa opogumljen z njegovim uspehom ponudil še začetnika manjših križancev Juka.

Kratki test: Mini Cooper S E

Elektromotor se v športno naravnanem avtomobilu Cooperjevega kova zdi kot ena najbolj naravnih kombinacij, kar si jih lahko zamislimo.

Kratki test: Hyundai Ioniq EV Premium

Prehod s fosilno gnanih vozil na električna se obeta že vrsto let, a stvar ne bo hipna. Hyundai je ena tistih avtomobilskih znamk, ki skrbi za obe pogonski alternativi. Ioniqa, ki je bil njihova prva izbira, poznamo že kar nekaj let. Zdaj smo spoznali tudi njegovo prenovljeno različico.

Kratki test: Ford Tourneo Custom mHEV

Fordov limuzinski kombi morda ni med najbolj popularnimi izbirami v tem nišnem segmentu, vseeno pa ponuja dovolj adutov, da je vreden razmislek.

Kratki test: Suzuki Vitara 1.4 Boosterjet Hybrid Allgrip Elegance Top

Kot vse kaže, pri Suzukiju nimajo resnih namenov digitalizirati voznikovega okolja, skriti stikal, prelakirati plastičnih površin in povezati avta v splet. Na osnovi tega bi rekli, da so za časom. Kaj pa, če razmišljajo še dlje?

Kratek test: BMW X3 xDrive30e

Z električnimi avtomobili je tako, da trenutno zagotovo še niso za vsesplošno uporabo, predvsem pa ne za vsakogar. A tisti, ki se v trenutni električni zgodbi že najde, lahko tudi že 'profitira'.

Kratki test: Seat Ateca 2,0 TDI Xcellence

Naš prvi test Atece se je zgodil že 'davnega' oktobra 2017. Je Seatov srednje veliki mestni terenec res že toliko časa na trgu?

Kratki test: BMW 840d Grand Coupe

Kar je bil nekoč BMW serije 6 Gran Coupe, je zdaj BMW serije 8 Gran Coupe. Je torej zrasel? Ne. Je prostornejši? Ne. Je dražji? Je.

Moto test: BMW R 1250 RS

Bokserski motor in športna vožnja? Morda se vsem, ki prisegate na štirivaljne kričače, to zdi nelogično, ampak potem verjetno še niste preizkusili zadnje generacije ikone med bokserji na dveh kolesih.

Moto test: NIU NQi N Sport

Elektromobilnost na dveh kolesih ne hiti naprej s takšnim tempom kot mnogo bogatejša avtomobilistična industrija. No, počasi pa le prikaplja kakšna novost, ki je zanimiva. NIU NQi N Sport je že tak primer.

Moto test: Honda CB650RA (2020)

Svet in z njim okusi, pričakovanja pa tudi razvajenost se v tem pokriznem obdobju vračajo k osnovam. Zgolj presežki, pretiravanja in debela denarnica so, ironično, premalo. So odveč. Spoznavamo, da so osnove čisto dovolj in da je človek lahko popolnoma zadovoljen, če jih zgolj ima in v njih uživa. Tudi v motorizmu. In Honda CBR650RA je takšen stroj.

Moto test: Yamaha Ténéré 700

Ponovni razmah razreda potovalnih enduro motociklov v marsičem spomina na tistega izpred 30 let. A če smo takrat videli prenos tehnike z dakarskih specialk v serijske motocikle, je zdaj vse skupaj nekoliko drugače. Izkušnje s puščavskih relijev in tehnične detajle uporabljajo le nekateri. Yamaha je med njimi.

Moto test: SYM Maxsym TL500

Odlične vozne lastnosti in izdatna mera svežine so samo del ponudbe in doživetja, ki ga ponuja novi Symov GT skuter.

Aktualno: menjava čelade

Čelada je vsekakor naj­pomembnejši in tudi edini obvezni del moto­ristične zaščitne opreme. O tem, kdaj je pravi čas za zamenjavo čelade in na kaj morate pri tem paziti, podrobneje v naslednjih petih najpomebnejših nasvetih.

Šport: E-dirkanje drugi del - Priložnost za nove izzive

V prvem delu prispevka, ki je bil objavljen v majski številki revije Avto magazin, smo se v največji meri posvetili predstavitvi samega dirkanja pred računalniškim zaslonom. Aktualna situacija je za virtualne dirkače voda na mlin. Kako pa so se nanjo odzvali v vodstvih posameznih serij? In kako pravi dirkači?

MotoGP: Luč na koncu predora?

Po dveh mesecih karantene, ko je svet obstal zaradi virusa in ko je družabno življenje, in z njim šport, popolnoma zamrlo, se na začetku maja Evropa postopoma vrača v normalnost. V 'novo normalnost', ki pa ne bo enaka tisti normalnosti pred krizo. In v tej 'novi normalnosti' išče svojo priložnost tudi svetovna dirkarija.

Rabljen avtomobil: Rabljen avtodom

Življenje z avtodomom poleg užitkov prinaša tudi skrbi. A bolj primernega trenutka, da bi postali avtodomar, verjetno ne bo nikoli.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol