Izšel je novi Avto magazin: preberite novosti s področja avtomobilizma in motociklizma

8. 6. 2017
Deli

V novem Avto magazinu razkrivamo Teslo Y. Vozili smo Škodo Karoq, Volvo XC60, Opel Crossland X, Volkswagen Arteon, Porsche Panamero E-Hybrid in Škodo Rapid. Preberite si skupinski test srednje velikih križancev ter teste Hyundaija Ioniqa, Suzukija Ignisa, Citroena Grand C4 Picassoja, Abartha 595C in še nekaterih avtomobilov. Preučili smo tudi kaj nam prinaša nova prometna zakonodaja, zanimive članke a so pripravili tudi motoristi.

Mogoče je z leti zadeva že malce utonila v pozabo, ampak Elon Musk, ustanovitelj in šef podjetja Tesla Motors, je svoj načrt izpopolnitve modelske ponudbe označil prav s temi štirimi znaki – S3XY. Razkrivamo.

4,38 metra dolžine, z naprednim info-zabavnim sistemom in tudi s štirikolesnim pogonom. Yeti je dobil naslednika: Škodo Karoqa. Predstavljamo.

XC60 je bil za Volvo eden od pomembnejših avtomobilov, kot vse kaže, pa bo to še naprej. Vozili smo.

Križanci so priljubljeni, zato zdaj pri Oplu ponujajo še enega – za lažjo prepoznavnost z dodatkom X. Crosslanda so pri Oplu izbrali kot nadomestek za opuščeno Merivo. Vozili smo.

Volkswagnovim avtomobilom smo Slovenci precej naklonjeni. A bore malo jih je znamki zapriseženih zaradi oblike. Arteon bi to lahko spremenil. Vozili smo.

Si predstavljate avto, ki udobno prevaža štiri potnike, se zna na primerni cesti obnašati kot športnik in takrat, ko voznik tako želi, nima emisij? Ja, to je Porschejeva nova Panamera E-Hybrid. Vozili smo.

Rapid je zdaj že toliko star, da si zasluži nekaj optičnih in tehničnih izboljšav, kar so pri Škodi dosegli s pravkar opravljeno prenovo – obeh karoserijskih različic, limuzinske kot Rapid in petvratne kombilimuzinske z imenskim dodatkom Spaceback. Vozili smo.

Razred srednje velikih križancev s terenskim videzom je začel Nissan Qashqai že pred desetletjem in se takoj priljubil kupcem. Zdaj ima že kar precej širok izbor tekmecev, a vsaj pri slovenskih kupcih ima drugi rod Qashqaija še vedno pomembno vlogo. Ali se še vedno lahko poteguje za vodilno mesto, smo poskušali ugotoviti v primerjalnem testu z najpomembnejšimi petimi tekmeci, ki so Kia Sportage, Hyundai Tucson, Peugeot 3008, Renault Kadjar in Seat Ateca. Kateri je torej najboljši v avtomobilskem razredu, ki je bil pred nekaj leti še eksotika, zdaj pa je postal nova klasika? Primerjalni test.

Pri Hyundaiu so jasni: Ioniq je prvi serijski avto, ki na trg prihaja v treh ekorazličicah in brez klasičnega pogona: kot hibrid, priključni hibrid in kot električni avto. Na platformi, ki je nastala na belem listu papirja in kot konkurenca uveljavljenim igralcem na trgu. Test.

Športnim terencem oziroma križancem v zadnjih letih močno narašča priljubljenost, vendar pri tem ostaja razred najmanjših mestnih avtomobilov, v katerem je zelo malo predstavnikov, sploh takšnih, ki bi bili na voljo tudi s štirikolesnim pogonom. Do zdaj je bil to pravzaprav le Fiat Panda, ki pa je z letošnjo pomladjo dobil japonskega tekmeca v obliki Suzukija Ignisa. Test.

Limuzinske kombije, ki so seveda bolj znani pod izrazom enoprostorci, vedno bolj izpodrivajo križanci takšne ali drugačne vrste. Med častnimi izjemami za zdaj ostaja Citroën Grand C4 Picasso, ki je lansko pomlad doživel manjšo prenovo. Kratki test.

Skoraj ni nadobudnega mladeniča, ki po opravljenem vozniškem izpitu ne sanja o majhnem in hitrem avtomobilu. Moje sanje je v mladosti potešil Fiat Uno Turbo, zdaj bi jih verjetno Abarth 595. Kratki test.

Motociklizem ponuja izjemno svobodo, in bolj ko se oddaljiš od uhojenih poti, bolj unikatno bo tvoje doživetje. Zato so veliki potovalni enduro motocikli tako priljubljeni. A enako kot pri avtomobilskih križancih jih le nekaj zmore premagati resne razdalje na terenu. Vozili smo.

Motoristični sleng je v nekaterih stvareh specifičen, fraze razumejo zgolj 'insajderji'. V Podalpju je za motoristično raketo, hud motor, nekoč veljala fraza, da »je nizka kot pes, leti kot sekira«. No, tej definiciji ustreza najnovejši model BMW-jeve družine R nineT Racer. Test.

Celotna zakonodaja s področja cestnega prometa v naši državi je v fazi minireforme. Spreminjajo oziroma dopolnjujejo se vsi štirje bistveni zakoni, na tej podlagi bodo morali slediti še številni pravilniki. Kaj novega so že oziroma še bodo prinesle spremembe pri zakonih? Aktualno.

Nova številka je v prodaji od 8. junija 2017. Naslednja številka, 11/2017, izide 13. julija 2017. Na revijo se lahko naročite tudi prek spleta, Avto magazin pa lahko berete tudi na tablicah in telefonih.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol