Izšel je novi Avto magazin: preberite novosti s področja avtomobilizma in motociklizma

Izšel je novi Avto magazin: preberite novosti s področja avtomobilizma in motociklizma (foto: mj) mj

V novem Avto magazinu razkrivamo, kakšen bo BMW X6 in prinašamo novice z avtomobilskega salona v Frankfurtu. Vozili smo Volkswagna T-Roc in Polo ter McLaren 720S, predstavljamo pa tudi Teslo Model 3. Preberite teste Kie Rio, Nissana Micre in Toyote Prius Plug-in Hybrid in kratke teste Mercedesa-Benza E Kupeja, Maseratija Levanteja, Škode Octavie, Mitsubishija Outlanderja, Forda Edge, Renaulta Zoe in drugih avtomobilov. Pripravili smo tudi zgodbo o tem, kako je slepi fotograf fotografiral novi VW Arteon, zanimive prispevke pa so pripravili tudi naši motoristi.

Že slabih 20 let je od tedaj, ko je bavarski BMW v svojo ponudbo pravočasno dodal prvega terenca, X5. Odtlej so se mu priključili še X3, X1, X6 in X4. Sami uspešneži, ki privabljajo kupce s prepričljivo tehniko. Pri BMW pa so spoznali, da je veliko prostora za novosti še v razredu najbolj prestižnih terencev. Razkrivamo.

Volkswagnova strategija Transform 2025 je namenjena predvsem elektrifikaciji njihove modelske vrste. To je tisto, kar VW po aferi Dieselgate tudi najbolj potrebuje. Nemajhen del tega načrta pa je popolna prenova modelske palete. Enega od prvih korakov so naredili ob jezeru Como v Italiji, kjer nam je Volkswagen predstavil svojega četrtega in hkrati najbolj kompaktnega športnega terenca. Imenuje se T-Roc. Predstavljamo.

Na slovesnosti za izbrani krog povabljencev v Teslini tovarni v Freemontu je Elon Musk, tako kot je lansko pomlad obljubil ob prvi predstavitvi avtomobila, uradno predstavil serijsko različico Modela 3, Teslinega električnega tekmeca BMW-jeve trojke, ki ga bodo začeli kmalu tudi dobavljati prvim kupcem. Predstavljamo.

Jasno je, da je vsak nov avto za avtomobilsko znamko korak naprej, a vendarle so ti lahko različni. Volkswagen Polo ni zgolj nadgradnja predhodnika, ampak začetek novega obdobja. Vozili smo.

Za McLaren to velja dobesedno. Kabrioleti (in roadsterji) so pri večini avtomobilskih znamk le prijetna popestritev prodajne palete, pri McLarnu pa so kar lepo kruh, od katerega živijo. In ker je 570S Spider tudi najbolj (cenovno) dosegljiv tovrstni McLaren, je že vnaprej jasno, da bo prodajna uspešnica. Vozili smo.

Vas Rio spomni na kaj drugega kot na Kijin avtomobil? Če vas, berite naprej. Ni reka, ki bi vas osvežila. Pa tudi najbolj znano brazilsko mesto ne, ki bi vas spravilo v zanos fascinantnega karnevala. Test.

Micra je bila vedno zelo pomembna predstavnica Nissanovega modelnega programa, čeprav ne vedno tudi tako zelo uspešna, saj je njena evropska prodaja v odhajajoči generaciji precej padla. Nova Micra je v peti generaciji zato precej bolj 'evropski' avtomobil, ki obeta, da se bodo zadeve hitro spremenile. Test.

Toyota Prius je v hibridni različici na trgu že 19 let in štiri generacije, malo manj, dve generaciji, pa je v svojem življenju zamenjala tudi njena priključnohibridna sopotnica Toyota Prius Plug-in Hybrid, ki je v drugi generaciji veliko bliže električnim avtomobilom kot do zdaj. Test.

Slovenci smo čuden narod. Že na splošno, ko so v igri avtomobili, pa razum in razsodnost pri večini zagotovo nista na prvem mestu. Napake in zmote so tako neizbežne, razen če se ta isti nepremišljeni človek ne odloči za novi Mercedesov kupe razreda E. Kratki test.

Ko se znamka prvič poda proti zanjo novemu avtomobilskemu razredu, nastane nemir. Pri znamki in pri konkurenci. Sploh če je to Maserati. Kratki test.

Zmagovalnega moštva se ne spreminja. No, Čehi so se vseeno odločili Octavii podariti nov obraz. In še nekaj malenkosti. Kratki test.

Nekaj sprememb, ki ponujajo več voznega udobja, je pri prenovi Mercedesovega najmanjšega križanca omogočilo korak naprej. Sicer pa s tem tudi GLA omogoča, da pri najstarejši avtomobilski znamki žanjejo prodajne uspehe. Kratki test.

Oblika je pri avtomobilih ena od lastnosti, ki najbolj vplivajo na odločitev o nakupu. Seveda ni nujno, da je všeč vsem, v zgodovini je nemalo avtomobilov, ki so z obliko močno polarizirali mnenja, a bili vseeno prodajno zelo uspešni. Reportaža.

Souporaba avtomobilov v večjih evropskih mestih ni novost, le redko pa je mogoče najti takšno, ki uporablja le električna vozila. Pariz jo ima, recimo, pa tudi Ljubljana. Reportaža.

Izbira potovalnih enduro motociklov, ki so odlični za vsakodnevno uporabo in motoristična popotovanja, je danes naravnost fantastična. Izbirate lahko med 250 in 1.290 kubičnimi centimetri, od 30 do skoraj 180 'konjev'. Tokrat smo v boj poslali tri vrhunske stroje višjega srednjega razreda. Primerjalni test.

Iz Slovenije nikdar ne glejte zgolj severno in južno, čeprav na naši najprestižnejši avtomobilski gorski dirki večkrat nastopa največ Hrvatov in Avstrijcev. Raje pokukajte še na zahod, od tam prihajajo zelo hitri Italijani, ki rekorde izboljšujejo hitreje, kot pijejo kavo in prebavijo priljubljeno pico. Simone Faggioli je z novim rekordom naše proge med Ilirsko Bistrico in Šembijami osvojil še 10. naslov evropskega prvaka, naš Milan Bubnič pa dokazal, da je skupaj z Lancio Delto prav tako v formi. Reportaža.

14. 9. 2017

Nova številka je v prodaji od 14. septembra 2017. Naslednja številka, 14/2017, izide 12. oktobra 2017. Na revijo se lahko naročite tudi prek spleta, Avto magazin pa lahko berete tudi na tablicah in telefonih.