Izšel je novi Avto magazin s primerjalnim testom 'malih družinskih'

12. 10. 2017
Deli

V novem Avto magazinu napovedujemo Volkswagnovo prihodnost. Vozili smo Porsche Panamero Sport Turismo, Citroën C3 Aircross, Hyundai i30 N in Opel Grandland X. Preberite tudi teste Suzukija Swifta, Volkswagna Arteona, Mazde CX-5 in Alfa Romea Stelvia. Primerjali smo majhne avtomobile in "vintage" motocikle ter opravili teste Dacie Duster, najdražjih BMW-jev in še nekaterih zanimivih avtomobilov. Preberite še aktualna zapisa o prihodnosti dizla in kolesarjih v prometu in premislite, če bi mogoče kupili rabljeno Opel Corso.

Če je verjeti novi usmeritvi starega vodstva (kot so jo predstavili na salonu v Frankfurtu), so sedanje novosti iz koncerna Volkswagen le nekakšna podpora, da bodo zdržali do izgotovitve električnih avtomobilov. Razkrivamo.

Dobro je videti, lepo poje, bistvo pa se skriva tam, kjer se hrbet konča. Jennifer, umakni se, govorimo o Panameri Sport Turismo. Vozili smo.

Po zelo uspešnem lansiranju novega Citroena C3 so Francozi zdaj pripravljeni stopiti stopničko višje. In to dobesedno. Vozili smo.

Severnokorejski voditelj se rad pohvali z raketami, ki so plod domačega razvoja, njegovi rojaki na južni strani 38. vzporednika pa ostajajo bolj pri tleh in navdušujejo z avtomobili. Njihov zadnji dosežek morda ne leti po zraku, po zemlji pa se vsekakor pelje zelo hitro. Imenuje se Hyundai i30 N in silovito napada avtomobilski razred, ki ga najraje označujemo s tujko 'hot hatch'. Vozili smo.

Grandland bi mogoče lahko koga spomnil na Gardaland. Ampak Oplov zdaj največji križanec je precej bolj resna ponudba kot italijansko otroško zabavišče. Je dobra izbira za tiste, ki hočejo več prostora, kot ga ponujata druga dva Opla z X kot dodatno oznako v imenu. Vozili smo.

Ostaja majhen ko drugi rastejo. Tako bi lahko napisali za novega Suzukija Swifta, ki v času, ko njegovi tekmeci s svojimi merami posegajo po višjih avtomobilskih razredih, ohranja pozitivne atribute majhnega mestnega avtomobila. Test.

V razredu manjših avtomobilov se dogaja. Letošnje leto je polno novosti, in ker taki premiki na trgu velikokrat pomenijo tudi krepke spremembe odgovora na vprašanje 'Kateri je najboljši?', smo novince postavili vštric. Primerjalni test.

Včasih je bilo takole: Volkswagnov Phaeton je bil najprestižnejši in največji avto te znamke, Passat CC (pozneje se mu je reklo le CC) pa najlepši. Zdaj je tu Arteon. Je bližje prvemu ali drugemu? Test.

O prepovedi motorjev z notranjim izgorevanjem se največ govori zadnji dve leti, predvsem zaradi afere Dieselgate, a je ideja dejansko starejša in je z afero dobila le zagon, ki ga je potrebovala. Kako se bo na napovedane prepovedi odzvala avtomobilska industrija in kakšni bodo ukrepi v Sloveniji? Aktualno.

Pri izvedbi drugega rodu Mazde CX-5 so ljudje iz Hirošime ubrali zelo japonski način. Ker je bil v marsičem že do zdaj CX-5 kar spodoben avtomobil, ga ni bilo treba zasnovati povsem na novo. Tako se zdi, kot da je dobil 'le' nekaj izboljšav. A to je le prvi vtis. Test.

Čeprav marsikdo še vedno meni, da so veliki križanci težka in okorna prevozna sredstva, že dolgo ni več tako. Lep dokaz za to je tudi Stelvio, prvi Alfin križanec v njeni več kot stoletni zgodovini. Test.

Če bi namesto naslova zapisali ceno, bi verjetno marsikdo mislil, da smo tokrat preizkušali stanovanja. A še za ta bi lahko kdo rekel, da so draga. Na kratko.

Pomagajmo si z modeli iz istega koncerna: Dacia Duster nam ponuja praktičnost Renaultovega Kadjarja za ceno Nissanove Micre. Kratki test.

Kolesarji so verjetno najbolj ogroženi udeleženci v prometu. Po eni strani so relativno hitri (v primerjavi s pešci), hkrati pa si, če infrastruktura ne omogoča drugače, cesto delijo z avtomobili, proti katerim pa so zelo slabo zavarovani. Aktualno.

Uživanje v vožnji z motorjem je tisto, kar nas vedno znova vleče na potep z motorjem. Ker so motocikli s pridihom klasike moderni in ker prinašajo tisto prvinskost v vožnji, smo se odločili, da jih zapeljemo na dvodnevni odklop. Naše moto pleme, šest v ideji podobnih, a obenem zelo različnih strojev in cesta, (skoraj) brez mobilne telefonije in računalnikov. Primerjalni test.

Četrta generacija Oplove Corse velja za enega od najzanesljivejših avtomobilov v razredu. Ker pri njej najdemo skorajda vse, kar ta proizvajalec ponuja, pa je Corsa lahko resen kandidat za izbiro. Rabljeni avto.

Nova številka je v prodaji od 12. oktobra 2017. Naslednja številka, 15/2017, izide 9. novembra 2017. Na revijo se lahko naročite tudi prek spleta, Avto magazin pa lahko berete tudi na tablicah in telefonih.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"