Izšel je novi Avto magazin: predstavljamo naslednika Volkswagen Passata, slovo petvaljnikov, mednarodno vozniško dovoljene; testi: Renault Megane e-tech ...

7. 7. 2022
Deli

V tokratni dvojni številki revije Avto magazin smo za vas pripravili test enega izmed verjetno najbolj pričakovanih novih avtomobilov, električno gnanega Renault Meganea e-tech. Je ves pomp, ki so ga pri Renaultu pripravili v povezavi z njim res upravičen? Sicer pa boste na straneh z avtomobilskimi testi lahko našli tudi novo Kio Sportage, BMW serije 2 Active Tourer in pa še nekaj drugih, po večini družinam prijaznih vozil, še posebej tedaj, ko se odpraljajo na morje.

Na poti na oddih pa je eden izmed najbolj pomembnih elementov dobro delujoča klimatska naprava. Pripravili smo vam kar nekaj nasvetov o njeni uporabi, vzdrževanju pa tudi o razlikah med plini, ki se uporabljajo v klimatskih napravah in kaj storiti, če imate v svojem vozili plina R134a ali celo R12.

Za nekoliko bolj sproščeno branje smo vam na drugistrani pripravili prispevek o tem, kako se avtomobilski proizvajalci lotevajo iskanja imen za nove avtomobile. Gre za dolgotrajen postopek, ki lahko včasih traja tudi več let!

Motociklisti so tudi v tem mesecu 'ostali' v segmentu nekoliko težjih motociklov s prostornino motorjev prek enega litra. A čeprav so preizkusili kar tri težkokategornike, pa bi med njimi vseeno težko potegnili kakšno vzporednico. Hkrati so pripravili reportažo s puščavskega safarija na štirikolesnikih v Egiptu. Gre za cenovno dostopno avanturo, ki pa vseeno terja nekaj previdnosti in premisleka.

Predstavljamo

VW ID. Aero - Passatovo (električno) nasledstvo

Pri Volkswagnu s svetovno premiero konceptnega modela napovedujejo prvo električno limuzino, ki jo bodo v drugi polovici prihodnjega leta začeli prodajati na Kitajskem in kmalu zatem še v Evropi. Leta 2024 bo sledila še kombijevska izvedba, oba serijska avtomobila bosta verjetno nosila oznako ID.7.

Cupra, strategija in modeli - Novi modeli za novo poglavje Cuprine zgodbe

Pri Cupri so potegnili črto pod prvimi štirimi leti samostojnega obstoja in zakoličili naslednji mejnik. Do leta 2025 gredo v modelno ofenzivo s tremi novimi avtomobili.

Tehnika

Petvaljniki - Maratonec teče zadnji krog

V času, ko se vse bolj glasno napoveduje skorajšnja prepoved prodaje avtomobilov z motorji z notranjim zgorevanjem, se ljubitelji bencinskih in dizelskih hlapov še posebno radi spominjamo tistih najbolj legendarnih, »pravih« avtomobilskih motorjev. Med njimi zelo visoko mesto zaseda vrstni petvaljnik, ki bo očitno kmalu odpel svojo zadnjo arijo. Zagotovo bi bilo drugače, če bi namesto politikov in finančnikov o njem odločali inženirji.

Avtomobilski testi

Renault Megane E-Tech Electric - Izkušnje res štejejo

Novi Megane poganja le elektrika. Ampak tako učinkovito in prepričljivo, da je v njem očitno vtkana vsa e-zgodovina in izkušnje te francoske znamke.

Kia Sportage 1.6 T-GDi - Korejski križanec po okusu Evropejcev

Pri Kii so zapisali, da je njihov novi Sportage narejen za evropske ceste in oblikovan, da izstopa iz množice. Bere se lepo, kako pa se občuti v resnici?

BMW 223i Active Tourer - Konec nostalgije

V avtomobilskem svetu ni nič več sveto. Proizvajalci, ki so nekoč prisegali na svoje relikvije, so jih pod pritiskom modnih tokov začeli opuščati ali vsaj prilagajati. V razvojnih oddelkih so v predale pospravili tudi idejne skice kompaktnih enoprostorcev. Nekaj jih je vseeno ostalo, med njimi BMW Active Tourer, ki je nedavno dočakal celo drugo generacijo.

Renault Captur E-Tech 145 R.S. Line - Dolga leta razvoja so se obrestovala

Način, na katerega so se pri Renaultu lotili vstopa v svet elektrificiranih pogonskih sklopov, mi je bil od nekdaj zanimiv. Prvi električni avtomobil so ponudili pred slabimi desetimi leti, nato pa so potrebovali večji del desetletja, da jim je uspelo predstaviti tudi prve hibridne sklope. Ta pa je že v začetku našel svoje mesto tudi v Capturju.

Mitsubishi Eclipse Cross PHEV 2.4 S-AWC 4WD Diamond - Spreobrnitev

Po skoraj dve leti stari napovedi umika s stare celine, so se pri japonskem Mitsubishiju lani ugriznili v jezik in sprejeli odločitev, da poskusijo še enkrat nagovoriti evropske kupce. Za začetek s prenovljenim kupejevskim križancem Eclipse Cross, ki je v vlogi poskusnega zajčka za strategijo bližnje prihodnosti.

Mazda CX-5 Takumi - Še vedno na strani klasike

CX-5 je na nek način starosta Mazdine prenove, saj je oznanil nov način oblikovanja modelov te znamke, ko je prišel na trg pred devetimi leti. Brez skrbi, zdaj je na vrsti že prenova druge generacije.

Opel Grandland - Sodobnost – a na za vsako ceno

Oplov SUV (resda bolj križanec) je po prenovi sodobnejši, očem prijetnejši, vendarle pa bolj zadržan kot njegovi bratranci. Je to dobro ali slabo?

Aktualno

Klimatske naprave - Eden od stebrov udobja v avtomobilih, o katerem se splača vedeti več

Danes si življenja v neklimatiziranih avtomobilih ni mogoče več predstavljati. Kako ravnati s klimo, da se izognemo prehladu, in kaj storiti, ko zrak, ki ob prvem žgočem pomladnem soncu piha skozi reže v avtomobilu, ni več hladen?

Polnilnice za električna vozila na Hrvaškem - Na elektriko do hrvaškega morja

Številni Slovenci se v času počitnic odpravljajo na hrvaško obalo in otoke, največ jih potuje z avtomobili, nekateri tudi z električnimi. Stanje hrvaške javne polnilne infrastrukture je razmeroma dobro, predvsem na avtocesti Zagreb–Split in ob Jadranski magistrali pa je v sezonskem času treba računati na gnečo – in zasedene polnilne postaje.

Mednarodno vozniško dovoljenje (MVD) - Brez njega ste lahko v velikih težavah

Počitnice so tu in po dveh letih omejitev so potovanja z avtomobilom in turizem v ponovnem zagonu. A ne le bližnji kraji ali evropske turistične destinacije, veliko vedoželjnih popotnikov se bo podalo tudi v bolj eksotične kraje, tudi na druge kontinente. Tam pa bodo seveda tudi seveda želeli biti tudi kar se da mobilni in neodvisni od javnega prevoza, zato si bodo številni omislili tudi najem avtomobila. In tukaj se lahko začnejo težave.

Avtomobilska imena - Svetle izjeme med pustimi kodami in številkami

V zadnjih letih se počasi začenjamo poslavljati od bencinsko gnanih avtomobilov, z njimi pa v zgodovino zelo očitno (vsaj pri številnih znamkah) odhaja tudi umetnost, na katero radi pozabimo: umetnost poimenovanja novih avtomobilov.

Motociklizem

Test: BMW K 1600 GT - Kralj ostaja na tronu

Bavarski zastavonoša znamke je bil tik pred pričetkom letošnje motoristične sezone deležen rahle osvežitve. Oziroma bolje rečeno – finega brušenja, zaradi katerega je v vlogi ambasadorja udobja, prestiža in ostalega motociklističnega razvrata še za odtenek bolj prepričljiv.

Test: Ducati Streetfighter V2 - Obvladljivo

Seveda. Magična meja dvestotih »konj« je bila v svetu motociklov prebita že pred časom. A ne pozabite, da gre v tem primeru skoraj vedno za tekmovalne namene. No, Ducati je eden tistih, ki je svoj štirivaljnik lani zapakiral tudi v »bikini«, in številni smo mnenja, da je tam vsega preveč. Zato se je letos floti pridružil tudi Streetfighter V2. Le kaj bomo rekli zdaj?

Test: Honda CMX 1100 Rebel - Tiste male stvari, ki štejejo

Skočimo za hip v začetek devetdesetih let. V čas ekonomskega razcveta naše državice; v čas, ko so mladi končno dobili priložnost, da v garažo pripeljejo motocikel po svojih željah. Si predstavljate sliko? Ne, na Tromostovju si takrat oči nismo pasli samo na športnikih, pač pa tudi na kruzerjih, ki so takrat veljali za resne motocikle. In zakaj bi bilo danes drugače?

Reportaža: Puščavski safari - »Dakar« iz prve roke? Ne ravno ...

Puščavski izleti na štirikolesnikih so odličen in cenovno dostopen način, kako iz prve roke spoznati nam povsem tuje okolje. Obvezna izbira za vse adrenalinske navdušence, vseeno pa je ob nizkih cenah izletov pametno (s)poznati nekaj dejstev.

Šport

Formula 1 - Lewis Hamilton na poti od junaka do …

Sedemkratnemu svetovnemu prvaku Lewisu Hamiltonu letos na stezah ne gre najbolje od rok. Glavni krivec je seveda nekonkurenčen dirkalnik, a zadnje čase se zapleta tudi v besedne dvoboje z ljudmi, ki so mu v preteklosti že stali ob strani.

MotoGP: Po VN Nizozemske - Boj za naslov prvaka še ni odločen

Po dirki, polni zapletov, v Assnu, kjer jo je najslabše odnesel Espargaro, karavano čaka nekajtedenski poletni premor, preden se sezona nadaljuje v Silverstonu. 

WRC: Safari Rally pomeni prelomnico - Toyotinih štiri v vrsto

Kolikor so bili lahko veseli po prvih štirih mestih pri Toyoti, tako razočarani so bili pri Hyundaiju in M-Sport Fordu. Po polovici sezone je Rovanperä pokazal, da je več kot kos vsem podlagam v prvenstvu. 

Festival hitrosti Goodwood - Goodwood vedno znova izpolni pričakovanja in jih zna nadgraditi

Tradicionalni dogodek za ljubitelje dirkanja, pa naj bo na dveh ali štirih kolesih, je seveda festival hitrosti na posesti vojvode Richmondskega (pred tem je bil znan kot Lord March) v Goodwoodu. 

Reli DP - Trije reliji in favoriti so jasni

Za zdaj najdaljši reli državnega prvenstva je na Hrvaškem jasno pokazal, kdo se bo letos boril za naslove državnih prvakov.

Rallyshow legend - Legende spet za volanom

Brane Kuzmič, Silvan Lulik in Drago Zonta spet za volanom. Bilo je na Verdu, kjer so se že drugič zbrala nekatera legendarna imena avtomobilskega športa v Sloveniji.

Rabljen avto

Mercedes-Benz GLC - Urška pravi, da je »perfekten«!

Statistike, ki se ukvarjajo z merjenjem zadovoljstva lastnikov, pravijo, da bi jih kar tri četrt prijatelju priporočilo rabljenega Mercedesa GLC. Zakaj? Prav gotovo zato, ker v sebi združuje zanesljivost, prostornost, kakovost, udobnost in agilnost. A na koncu ima vse to tudi svojo ceno.

Novo na Metroplay: "Ne obstaja tema, o kateri se ne bi smeli šaliti!" - Lado Bizovičar | Mastercard® podkast navdiha z Borutom Pahorjem