Izšel je novi Avto magazin: Preverili smo, zakaj se pogon na zadnji kolesi znova vedno bolj uveljavlja in kje bodo v letošnji poletni sezoni potekala dela na cestah. Testi: Audi RS3, BMW M850i xDrive

14. 5. 2023
Deli

V novi številki revije Avto magazin smo preverili, kje bodo v letošnji sezoni potekala dela na slovenskih avtocestah in ugotovili, da poleti znova ne bo šlo brez zastojev.

Na testu smo imeli Audija RS3, ki kljub vse strožjim okoljskim zahtevam ohranja legendarni petvaljnik, posledično pa smo tudi preverili, kako je z rabljenimi Audiji A3.

Pregledali smo ponudbo 125-kubičnih motociklov in preizkusili Kawasaki Z400 ter preverili, kako se obnese Glavan Free Plus, avtodom, ki prihaja izpod slovenskih rok.

Predstavljamo

Volkswagen ID.7 - Električni Passat? Prej Phaeton ...

Volkswagnova nadlimuzina na platformi električnih pogonov MEB bo ponudila celo 700 kilometrov dosega. »Fastbackovska« petvratna zasnova skriva ogromen prtljažnik.

Škoda – Let's explore - Obrisi Škodine bližnje prihodnosti

Škodina ponudba bo leta 2026 povsem drugačna kot danes. S kar šestimi novimi električnimi vozili, ki so jih sedmi sili predstavili v kraju Mlada Boleslav v obliki skulptur. Nova Superb in Kodiak pa prihajata še letos.

Cupra Tavascan – SUV, a le po sili razmer

Tretji Cuprin samostojni model je električno gnani Tavascan, ki bo na 4,6 metra ponudil obilo prostora in praktičnosti. A svojemu vozniku bi vendarle moral dvigniti utrip in vsaj malce tudi raven adrenalina.

Osvežen Renault Clio - Bo mali Francoz še navduševal (Slovence)?

Prenovljeni Clio bo zdaj odražal Renaultovo oblikovalsko smer, ki v ospredje postavlja človeka in tehnologijo skozi oblikovalski jezik, ki je viden tudi na novem Australu, na novi generaciji Espacea in drugih, v zadnjem času predstavljenih modelih francoske znamke. Prenovljeni model, ki je pri nas izjemno priljubljen, premierno predstavlja tudi novo obliko Renaultovih dnevnih luči.

Vozili smo

Porsche 718 Spyder - Iz Lipice je ušlo 5500 konj!

Porsche Road Tour je odlična priložnost za doživetje širine Porschejeve ponudbe avtomobilov. Med njimi se vsakokrat skriva kakšen posebnež, še zlasti vreden pozornosti.

Citroën C4 X - Ta novi Citroën je C5 X v manjši obliki, a s primerljivim prtljažnikom

Pri Citroënu so k modelu C4 dodali še izvedenko z oznako X. In ta je že na slovenskih cestah – skupaj z električno različico ë-C4 X, s katero sem se peljal do Jezerskega.

Avtomobilski testi

Audi RS3 - Končno ... morda celo dokončno

Novi RS 3, ki tako zelo nov spet ni več, se po suhoparnih številkah, ki jih vsi površni opazovalci kompaktnih športnikov radi primerjajo, pravzaprav le malo razlikuje od predhodnika. A videz vendarle vara. In zato paketa ne gre pocenjevati le po surovi moči, navoru ali podobnih številkah.

Peugeot 408 GT - Ko ne veš, kateri razred bi imel ...

Avtomobilski »mešančki«, ki poskušajo opraviti naloge več avtomobilskih razredov hkrati, a v resnici ne izpilijo nobene, so v lovu na pozornost kupcev postali rak rana avtomobilskih proizvajalcev. So se opekli tudi pri Peugeotu ali jim bo uspelo nadaljevati serijo uspešnic, med katerimi je tudi aktualni slovenski avto leta?

BMW M850i xDrive - Vznemirljivost osemvaljnika

Naj vas M v imenu nikar ne zavede – tole je namreč še vedno čistokrven Gran Turismo. Dolgoprogaš prestižnega imena, ki pa zna biti tudi adrenalinsko hiter. Če imate srce in voljo za tovrstno »zlorabo«, ki jo osmica zlahka omogoči.

Nissan Qashqai e-POWER - Hibrid? Prej električni avto na bencinski pogon

Nissan je s hibridnim pogonom e-POWER in zelo zanimivo rešitvijo obrnil stvari na glavo, četudi se vam bo ta na koncu ekonomsko obrestovala. Ali pač ne.

Aktualno

Mikro avtomobili - Potreba ali nebodijihtreba?

Električni mikro avtomobili se zaradi napredka v baterijski tehnologiji in vse večjih skrbi glede toplogrednih izpustov v nekaterih evropskih državah vse bolj uveljavljajo. Vse več je tudi avtomobilskih proizvajalcev, ki so že ali bodo kmalu vstopili v najmanjši štirikolesni razred. Tudi v Sloveniji bodo mikro avtomobili del prihajajoče nove urbane mobilnosti.

Dela na avtocestah v poletni sezoni - Avtoceste bodo letos velika in 106 milijonov evrov vredna gradbišča

Avtocestno omrežje in omrežje hitrih cest v Sloveniji meri približno 1400 kilometrov in vsa so vsekakor potrebna rednega vzdrževanja ter obnove. Največ škode povzročijo preobremenjeni tovornjaki, zato mora DARS poskrbeti, da so ceste varne. Največ dela sicer opravijo jeseni; letos bodo v obnovo vložili veliko denarja, a poleti brez zastojev zaradi del na cestah tudi ne gre. Seveda na veliko jezo vseh udeležencev v cestnem prometu.

Karavaning

Glavan Free Plus - Mini je lahko tudi maksi

Ideja o vstopu v razred proizvajalcev butičnih kompaktnih avtodomov je pri Glavanovih zrasla tako rekoč čez noč. Seveda po dolgih letih, raje desetletjih izkušenj s servisiranjem, zastopanjem in prodajo ter najemom avtodomov.

Prihodnost pametnih avtodomov -  Pametne hiše so stalnica, kaj pa pametni avtodomi?!

V zadnjih letih je močno napredovala tudi tehnologija karavaninga, pa ne le z vidika vse lažjih materialov in bolj praktičnih prostorskih rešitev. Korake naprej je moč zaznati tudi na področju oddaljenega nadzora in upravljanja. V nekaterih primerih lahko sistem sam predvidi porabo vode, plina in drugih komponent.

Motociklizem

Moto test: Wottan Storm-V 125 CBS - Dokončano v EU

Še pred nekaj leti smo lahko skuterjem iz kategorije »nizkocenovnikov« brez posebnih zadržkov očitali slabšo izdelavo, tehnično zastarelost, preskromno opremo in predvsem – kitajsko poreklo. Vendar se avtomobilsko-motoristični svet tudi na tistem koncu planeta hitro spreminja. In ko se takšnim zgodbam pridružijo še resni evropski partnerji, potem lahko besedo »nizkocenovnik« brez zadržkov spremenimo v »pravocenovnik«.

Moto test: Kawasaki Z400 – Talent Z

Nobenega dvoma ni, da je Kawasaki Z400 ukrojen po meri motorističnih začetnikov, vseeno pa v svojem duhu nosi dovolj napadalnosti in dinamike, da tudi nekoliko bolj izkušeni motoristi v boju z zadnjimi atomi moči odličnega dvovaljnika med vožnjo enostavno uživajo. Je vzoren predstavnik razreda A2, ki za razliko od drugih na prvo mesto postavlja predvsem tisto, kar na dveh kolesih resnično šteje.

Ponudba 125-kubičnih motociklov – Pa naj bo motocikel!

Če česa, potem smo se Slovenci v zadnjih 30 letih na področju prometa in mobilnosti lahko razveselili treh stvari. Najprej uvedbe avtocestne vinjete, potem malenkostnega znižanja oziroma normaliziranja kazni za prometne prekrške in lani še novele Zakona o voznikih oziroma kode 125, ki jo ta prinaša. Po skoraj letu dni od uvedbe je usposabljanje uspešno končalo že več kot 6000 voznikov, in kot kaže, se bo trend nadaljeval še nekaj časa.

Kolesarstvo

Osnovna dejstva o električnih kolesih - Razmišljate o nakupu e-kolesa?

Ne glede na to, ali opuščate avtomobil in kolesarite v službo ali pa želite le manj naporno vožnjo do vrha hriba, lahko električno kolo ponudi veliko prednosti pred kolesi brez električnega (pomožnega) motorja, ki se vključi, ko ga potrebujete. Tehnologija električnih koles je v zadnjih letih hitro napredovala in zdaj lahko tovrstno pomoč najdete skoraj na vseh vrstah koles.

Zgodovina

Vožnja po levi in desni - Nobena ni napačna, nobena bolj (ali manj) varna

Za desno stran vožnje je v veliki meri »kriv« Napoleon. Danes je leva stran vožnje v manjšini v primerjavi z desno, ni pa niti bolj nevarna niti bolj varna. Največja težava je privajanje na drugo stran vožnje. Defenzivna vožnja je takrat alfa in omega.

Šport

Formula 1 - Počasi se bodo začeli gledati še grše

Sezona formule ena je zdaj v polnem razmahu in nekaj stvari je že povsem jasnih: Red Bull je absolutna številka ena, Max Verstappen ostaja dobri stari nervozni Max, vsi drugi (s kakšno redko izjemo) pa še iščejo rešitve. Rešitve, ki jih ni na vidiku.

Svetovno prvenstvo v reliju (WRC) - Tri sekunde na kilometer

Gostovanje svetovnega prvenstva na Hrvaškem je slovenskim posadkam olajšalo nastop na najvišji ravni relija. V zadnjih treh izvedbah je na Hrvaškem nastopilo več slovenskih posadk; letos so se tja podale tri, med njimi tudi serijska državna prvaka Rok Turk in Blanka Kacin (Hyundai i20 Rally2).

MotoGP - Bagnaiev perfektni flamenko

Ob dobri formi KTM in Ducatija je vendarle zmagal Pecco Bagnaia in v Jerezu odpeljal eno svojih najboljših dirk. Odličen vtis je naredil »upokojeni« Dani Pedrosa, ki je za seboj pustil številne aktivne voznike.

Začetek državnega prvenstva v reliju - Vipavski začetek Grossiju in Škulju

Državni prvak Rok Turk je odstopil prvič po več kot treh letih; Marko Grossi je prvič vodilni voznik slovenskega DP, osemnajstletni Mark Škulj pa talent, kakršni na slovenske ceste zapeljejo sila redko. To so trije poudarki relija v Ajdovščini in Vipavi, ki je z odlično atmosfero ustoličil Vipavsko dolino za dom slovenskega relija.

Rabljeni avto

Audi A3 - Uber Golf (*nadGolf)

Če bi vam povedal, da v kompaktnem razredu obstaja avtomobil, ki je očitno dovolj dober, da preživi kar dve generaciji Volkswagnovega Golfa, me najverjetneje ne bi jemali resno. Vendar je res. Audi A3 je namreč eden izmed redkih, ki mu – resda z nekaj osvežitvami zunanje podobe in pogonske tehnike – to tudi uspeva. Dobra novica je tudi ta, da je ponudba rabljenih bogata, vendar so dragi.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja