Izšel je novi Avto magazin! Preživeli smo dan s slovensko avtocestno policijo ... testi: Škoda Fabia, Jeep Gladiator, BMW 220d

14. 4. 2022
Deli

Spomlad je znova prinesla nekaj sveže energije in dogajanja v avtomobilskem svetu, kar se je pokazalo tuidi v premiernih vožnjah, ki vam jih predstavljamo v tokratni številki. Preizkusili smo kar tri, gre pa za dve električni novosti in sicer Škodo Enyaq Coupe ter BMW i4, poleg tega pa smo zapeljali tudi klasiko v podobi Dacie Jogger. Motorji z notranjim zgorevanjem so sicer dominirali tudi v testni floti, kjer smo največ prostora namenili novi Škodi Fabii, preizkusili pa smo tudi enega najdaljših osebnih avtomobilov na naših cestah, Jeep Gladiatorja.

Sicer pa smo se ob dejstvu, da se pogonski energenti vse bolj dražji tokrat posvetili tudi njihovim cenam ter alternativam. Mednje spada tudi elektrika, ki postaja vse bolj popularna. A kaj bomo z izrabljenimi baterijami? Preverili smo. Hkrati pa smo se pred začetkom poletne sezone, ko so naše avtoceste najbolj obremenjene podružili tudi z našimi avtocestnimi policisti.

Motoristi na drugi strani predstavljajo novosti na področju zakonodaje in vozniških izpitov in pa priprav na letošnjo sezono, ki jo je marsikateri motociklist že otvoril. Hkrati so premierno zapeljali Moto Guzzi V100 Mandello. Rubriki 'Rabljen avtomobil' smo se tokrat posvetili varčnežem.

Tehnika

Filtri trdnih delcev - Zaščita za ozračje in nadloga za dizelski motor

Filter trdnih delcev, ki prečiščuje izpuste dizelskih in tudi nekaterih novejših bencinskih motorjev, velja za enega najbolj motečih elementov sodobnih avtomobilov. Kako je izdelan in kako deluje ta pomemben (in drag) element filtriranja škodljivih delcev, ki bi sicer ušli v ozračje? Kakšen režim vožnje je primeren, da bi se izognili okvaram, in kako zaščititi filter pred zamašitvijo?

Vozili smo

Škoda Enyaq Coupe - Najmočnejši RS prvič le z baterijo

Škodin legendarni emblem, ki desetletja določa športne gene v njihovih vozilih, je zdaj prvič tudi na povsem baterijsko gnanem električnem modelu. Kupejevska verzija Enyaqa se zdi kot nalašč …

BMW i4 in i4 M50 - Električno-poslovno-športno

Pri BMW-ju z elektrifikacijo svoje nove flote tega avtomobilskega segmenta mislijo resno. Če smo bili do pred kratkim navajeni na cestah (tudi slovenskih) videvati manjši model i3, se v teh dneh na slovenske ceste podaja bavarska novost, ki je luč sveta ugledal lanskega septembra – i4. Za limuzinski model, razprodan, še predno je bil na voljo v prodajnih salonih, pri BMW-ju zahtevajo 57.650, za model i4 M50 pa 71.500 evrov.

Dacia Jogger - Vrnitev odpisanih?

Jogger je Dacijin zdrav pogled na bližnjo prihodnost razdelitve karoserijskih različic in avtomobilskih razredov. V obliki tega modela bo vsak našel, kar išče – malce SUV-ja in seveda tudi limuzinskega kombija. In predvsem skoraj odpisanega razreda velikoprostorcev. Ja, tako preprosto je lahko to.

Avtomobilski testi

Škoda Fabia Style 1.0 DSG - Odlična zasnova

Zadnja generacija Fabie je predvsem precej večji avtomobil od predhodnice, pri Škodi pa trdijo še, da je tudi najlepša in najbolj sodobna. Tisto drugo bo kar veljalo, za prvo pa …

Hyundai Ioniq5 - Retro futurizem (ali morda obratno?)

Hyundai je nenavadno zasnoval oblikovalski jezik za drugo generacijo svojih e-vozil. In prvi v prihajajoči družini je prav Ioniq 5.

Jeep Gladiator 3.0 V6 Multijet Overland - Nastopaški bojevnik

Nič čudnega, da so mu dodelili bojevniško ime iz časov rimske civilizacije. Kajti Jeepov Gladiator ima dovolj priložnosti za bojevanje s »telesno« šibkejšimi, a hkrati bolj gibkimi tekmeci. In tudi z novodobnimi smernicami, ki prisegajo na vitkost, učinkovitost in trajnostno mobilnost, kjer je videti kot kakšen mastodont, ki s svojo pojavnostjo kar nekako zviška gleda na trende.

BMW 220d Coupé - Konflikt interesov

Najmanjši BMW-jev kupe je bil prej v družbi serije 1, sedaj pa ima veliko več skupnega s kupejem serije 4. Bo z večjimi dimenzijami še vedno znal zadovoljiti tradicionaliste in zahtevnejše voznike?

Mini Countryman - Ko izbere duša

Countryman druge generacije se je izgubil med množico ostalih »modnih« križancev. Ga lahko osvežitev vrne med žive?

Mazda CX-30 - Klasika še vedno prepriča

Kompresijski vžig s svečko je še danes originalna rešitev v avtomobilski industriji. Z nekaj hibridizacije pa je zdaj celotna slika mnogo bolj uporabna. Ročni menjalnik to izkušnjo samo še nadgrajuje.

BMW X4 M40d - Blago prenovljen in blago elektrificiran

Pri BMW-ju so lani osvežili dvojec X3 in X4. Še vedno pa ju je mogoče dobiti tudi z odličnim šestvaljnikom, zaradi katerega se bo od dizelskih motorjev marsikomu še toliko težje posloviti.

Mercedes-Benz Citan 110 CDI - Nemška drugačnost

Z novo generacijo Citana želijo pri Mercedes-Benzu večji kos tržne pogače v razredu manjših dostavnikov, ki ga obvladujejo predvsem Citroën, Peugeot in Volkswagen. Tudi tokrat je nastajal vzporedno z novo generacijo Renaulta Kangooja, a je v primerjavi s predhodnikom dobil več nemškega pridiha.

Aktualno

Izrabljene baterije električnih avtomobilov - Kaj bo z mojimi baterijami? Sedaj vem (ali pač ne ...)

Evropska unija se počasi loteva vprašanja upravljanja z izrabljenimi baterijskimi sklopi. Kako pa se s to težavo spoprijemajo avtomobilski proizvajalci?

Cena pogonskih energentov - Alternativ ni ravno veliko

Mobilnost naša družba že nekaj desetletij jemlje kot nekaj povsem samoumevnega. Vedno in povsod, za razumen denar ali pa še raje: bolj poceni. A časi se spreminjajo, razmere v svetu prav tako, in tudi nafta ali elektrika bosta počasi postali še veliko več kot »le« strateški surovini. Mobilnost se torej srečuje z novimi izzivi.

Motociklizem

Sprememba zakonodaje - Zakon imamo! Kaj pa zdaj?

Po tem, ko je minister za infrastrukturo pred koncem lanskega leta napovedal spremembe, ki bodo olajšale pot do vozniškega dovoljenja kategorije A1, se je njegova napoved na veselje mnogih tudi uresničila. Zgleden dokaz, da so hitre spremembe na bolje vendarle možne. Ampak, kaj zdaj?

Vozili smo: Moto Guzzi V100 Mandello - Orel je dobil nova krila

Po tem, ko je lansko leto v mestecu Mandello del Lario minilo v znamenju velikega slavja ob stoti obletnici znamke, bo v letu 2022 prišel čas, da najbolj znan italijanski orel ponovno na široko razpre svoja krila.

Motocikel in pomlad - Varno v novo sezono

Motoristi vsako leto znova ugotovimo, da tistih nekaj mesecev, odkar smo motocikel jeseni parkirali v garažo, mine praktično v trenutku. Čeprav se zdi, da zaradi hitrega obračanja strani na koledarju motoristično zimsko spanje ne prinaša nobenih posledic, pa povsem tako vendarle ni.

Projekt Empathy - Z empatijo in dobrodelnostjo

Skupina BMW s številnimi iniciativami uresničuje zavezo k soustvarjanju (boljše) družbe. V Sloveniji se podjetje zavezi tokrat pridružuje s projektom Empathy. Slednjega predstavlja motocikel BMW R18, ki ga predelajo po meri kupca, s prodajo istoimenske kolekcije pa bodo zbirali finančna sredstva v dobrodelni namen. Sredstva bodo namenjena občasni sodelavki BMW Motorrad in ljubiteljici znamke BMW Lani Nini Markelj, ki je v kolesarski nesreči utrpela hude telesne poškodbe. Izkupiček od prodaje izdelkov bodo preko neprofitnega društva Never Give Up namenili za rehabilitacijo in prilagoditev življenjskih pogojev za prejemnico donacije.

Reportaža

Avtocestna policija - Ti dobri fantje v hitrih avtomobilih

Avtocestna policija je ena največjih in najpomembnejših uresničenih idej slovenske policije po letu 2010. V nekaj mesecih se je izkazala z rezultati, ki presegajo vsa pričakovanja, ob tem pa počnejo precej več, kot pa zgolj lovijo prehitre voznike.

Šport

Dirkaški test: Ford Fiesta Rally4 - Mini paket za maksi zabavo

Fiesta, ki jo vidite, deluje zelo vsakdanje, uporabno, skromno … Ne bi se mogli bolj motiti – tole je namreč čistokrvni dirkalnik za reli, ki je nastal v tovarniški delavnici M-Sporta. V svojem razredu dostopne športnosti zagotovo med najbolj prepričljivimi.

Reli SP - Odštevanje do spektakla v Zagrebu

Hrvaška prestolnica bo v kratkem spet gostila karavano svetovnega prvenstva v reliju. Letos organizatorjev ne bodo ovirali protikovidni ukrepi, kar pomeni precej več gneče ob hitrostnih preizkušnjah. In nekaj plačljivih dostopov.

MotoGP - Argentinske solze sreče

Dirka za VN Argentine je potekala ob koncu nenavadnega dirkaškega konca tedna v zadnjem trenutku, saj so logistične težave pomenile, da je bilo dogajanje celotnega vikenda strnjeno v le dan in pol. Velika nagrada Argentine pa se je na koncu zapisala v zgodovino, saj je Aleix Espargaro vendarle postal zmagovalec dirke MotoGP, Aprilia pa je prvič v zgodovini prevzela vodstvo v najmočnejšem razredu.

Formula 1 - Ferrarijev vranec izziva rdečega bika

Sezona formule 1 2022 je postregla z zanimivim začetkom. Namesto Mercedesa je zdaj glavni izzivalec Red Bulla postala ekipa Ferrari, v kateri se trenutno zdi najmočnejši Charles Leclerc. Nova pravila so povsem ob rob potisnila Mercedes.

Reli DP - Kaotičen začetek reli sezone

Nikolay Gryazin in Erik Cais sta premočenim gledalcem prikazala svetovno raven relija, Rok Turk pa je napovedal še eno sezono premoči v slovenskem reliju. Kot najbolj zanimiv razred državnega prvenstva se je na reliju Vipavska dolina pokazala Divizija II z dvokolesno gnanimi avtomobili.

KHD - Hungaroring za otvoritev sezone

Skromna številka slovenskih voznikov na otvoritvenih dirkah. Pokal Twingo rešuje čast te discipline.

Rabljen avto

Varčneži - Čast rabljenih varčnežev še vedno branijo dizli

Če sodite med tiste, ki menijo, da so nedavne podražitve goriva prebile meje razuma in zmogljivosti vaše denarnice, imamo za vas tudi dobro novico. Rabljenih avtomobilov, ki jih lahko uvrstimo v kategorijo varčnežev, namreč nikakor ne manjka.

 

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja