Izšel je novi Avto magazin: šestvaljniki se vračajo! Obsežna predstavitev nove Opel Mokke...

13. 5. 2021
Deli

Majska številka revije Avto magazin bo nekoliko obsežnejša, kot ste vajeni. V Slovenijo je namreč pripeljala nova Opel Mokka, kateri smo namenili posebno prilogo, da jo boste lahko še nekoliko bolje spoznali. Sicer pa smo tokrat pod drobnogled vzeli vrstne šestvaljne avtomobilske motorje, ki znova postajajo vse bolj popularna izbira avtomobilskih proizvajalcev. Le zakaj? Na test smo tokrat med drugim prevzeli novo in vročo Škodo Octavio RS iV, ljubiteljem motošporta pa smo tokrat nekaj več strani namenili na področju tekmovanja MotoGP.

Predstavljamo

Honda HR-V - Na poti k čisti mobilnosti

Novi HR-V, ki bo na voljo od konca tega leta, prinaša povsem novo filozofijo, zato z aktualno generacijo nima kaj dosti skupnega.

Audi Q4 e-tron - Audijeva BEV-ofenziva

Prvi Audi na koncernski platformi MEB je kompaktni križanec Q4 e-tron, ki prihaja na trg v vseh karoserijskih izvedenkah. Osnovni in kupejevski z oznako Sportback.

Citroën C5X - X za poudarjeno raznolikost

Citroën je znova združil tri karoserijske koncepte v en model. Novi C5 X je predstavnik segmenta D malo drugače, po francosko.

Škoda Fabia - Privlačna, prostorna in varčna kot še nikoli

Nova, četrta generacija Fabie znova postavlja merila predvsem pri prostornosti in uporabnosti, je pa tudi pogonsko posodobljena.

Nissan Qashqai - Zgodba s srečnim nadaljevanjem

Novi Qashqai, ki uteleša bogato dediščino predhodnikov, bo kot edina Nissanova letošnja novost na slovenske ceste zapeljal konec poletja, cene še niso znane.

Tehnika

Kako veličastna bo vrnitev vrstnega šestvaljnika?

Se še spomnite velikih nemških limuzin iz obdobja od šestdesetih do devetdesetih let? Takrat so bile stvari precej jasne – idealna konstrukcija motorja z notranjim zgorevanjem je bila šest valjev v vrsti. Motorjem, ki so skorajda izumrli, se, kot kaže, obeta velika vrnitev v svet avtomobilizma.

Avtomobilski testi

Test: Škoda Octavia RS iV - Gran tourer med svojimi sorodniki

Prvič v zgodovini te prestižne oznake je Škoda model opremila tudi z zmogljivim priključnohibridnim pogonskim sklopom. Šport, dinamika in ekologija torej nekako le gredo z roko v roki.

Test: Porsche Taycan Turbo - Obogatena resničnost

Če se vam zdi kot privid, se mirno uščipnite in poglejte znova. Še vedno je tukaj. Skulpturalen v vsej svoji mogočnosti. A zares doživeli ga boste, če ga boste tudi občutili. Je namreč vse prej kot zgolj lep.

Test: Volkswagen Caddy - Nadgrajena nadarjenost

Pravzaprav je novi Caddy kar multitalent, saj enako dobro obvladuje družinske in poslovne prevozniške potrebe. Spada med redke preživele v procesu iztrebljanja velikoprostorskih avtomobilov, med tekmeci velja za dražjega, a jih v nekaterih pogledih tudi prekaša.

Kratki test: Mercees Benz E 300 de 4Matic - Posebnež. V dobrem pomenu besede

Za priključne hibride morda takole prek prsta lahko rečem, da so še vedno eksoti, potem so dizelski hibridi eksoti posebne vrste. Ampak pri Mercedesu jim je vendarle uspelo narediti dober primerek.

Kratki test: Mazda MX-30 - Butična elektrifikacija

Prvi serijski električni avtomobil japonske Mazde je pravzaprav manifest odnosa, ki ga znamka goji do elektrifikacije – je nišni, poseben, omejeno uporaben, a hkrati povsem v skladu z visokimi merili Japoncev.

Kratki test: BMW X2 xDrive 25e - X Faktor

X Faktor je, če morda še niste slišali zanj, britanski TV-šov, predvajan tudi v Sloveniji. V njem žiranti pri posameznikih iščejo tisti faktor X, s katerim bodo navdušili vsaj domačo, če ne kar svetovno javnost.

Kratki test: Audi Q5 - Glajenje gubic …

Eden najupešnejših Audijev v zadnjih letih je v drugi generaciji doživel prenovo. Kot običajno se pri zunanjosti ni zgodilo nič zares dramatičnega, kar je dobro. Znotraj pa je vendarle malce drugače.

Kratki test: Citroen C3 - Identiteta? Lastna!

Med vsemi tekmeci v svojem razredu je verjetno prav C3 tisti, ki s samosvojo zunanjo podobo, samozavestjo in filozofijo še najbolj štrli iz razrednega povprečja. Še zlasti zato, ker ne poskuša biti tisto, kar pravzaprav ni.

Kratki test: Ford Grand Tourneo Connect - Mojster številnih talentov

Navduši predvsem s prostornostjo in uporabnostjo, zmore marsikaj in je lahko tudi odličen spremljevalec sodobnih družin. Spodobno zmogljiv, varčen in z vsemi prepričljivimi lastnostmi pravega Forda.

Kratki test: Renault Clio I feel Slovenia - Več kot le marketinški trik

Clio že dolga leta velja za enega najbolj priljubljenih modelov v Sloveniji, z ekskluzivno različico I feel Slovenia pa pri Renaultu znova pihajo na dušo slovenskim kupcem.

Aktualno

Ecall - Ko šteje vsaka sekunda ...

Sistem eCall, ki je za vse nove avtomobile obvezen od marca 2018, naj bi po vsej Evropi vsako leto rešil približno 2.500 življenj in prihranil kakšnih 26 milijard evrov zaradi zdravljenja in zmanjšanja storilnosti.

Nega avtomobila - Čist avto, čista vest

Nega avtomobila je podcenjena vrlina – pogosto se je ne razume ali pa se jo preprosto zanemari, s čimer na jeklenih konjičkih nastaja nepopravljiva škoda. Znanost nege avtomobila je v zadnjih letih naredila precejšen korak naprej in njene prednosti je vredno izkoristiti, saj je mogoče videz avtomobila s pravilno oskrbo še dolga leta ohraniti svež kot v razstavnem salonu.

Mototest

Test: Ducati Multistrada V4S - Potovalni enduro za novo dobo

To je motocikel presežkov in do danes najboljši, najkompleksnejši, najinovativnejši, najbolj tehnično napreden in vsestranski Ducati. V kraljevski kategoriji velikih potovalnih enduro motociklov so Italijani postali izredno konkurenčni, morda celo najboljši.

Test: Honda CRF 300 L - Enduro za zabavo

Razmišljam, kako dobro bi bilo, če bi lahko zdravnik napisal recept za takšen enduro stroj. Na koncu bi poudaril, da je treba vožnjo užiti vsaj trikrat na teden po eno uro. Prepričan sem, da bi slaba volja pri večini hitro izginila.

Test: WP Suspension XPLOR in XACT Pro - Stik koles s podlago je ključ do vsega

O občutkih je po eni strani najlaže, po drugi pa najteže pisati. O tem, kar lahko podkrepiš z dejstvi, kot so časi na stezi, je veliko laže. To vzmetenje, ki sem ga preizkusil, prinese od sekunde in pol do vsaj dve sekundi na krog boljši čas na stezi za motokros v Šentvidu pri Stični.

Test: Moto gosenica Snowexpert 130 - Na novo določene zimske radosti

Spomladanski meseci so motoristom pisani na kožo, saj gre za začetek sezone, zato je za večino zimski čas le obdobje čakanja in stiskanja pesti, da bodo čim hitreje nastopili toplejši dnevi. Po zaslugi podjetja RIS, ki za motokros in enduro motocikle izdeluje snežni komplet, sestavljen iz sprednje smučke in gosenice, pa imamo motoristi razlog več, da z nasmeškom na obrazu pričakujemo tudi mrzle, zasnežene zimske dni.

Šport

MotoGP: Nič več ni tako, kot je bilo – tudi dirke ne

Zadnje leto svet in z njim globalni šport pretresa pandemija virusa covid-19. Zažrl se je v vse pore našega življenja, vstopil je v naše domove, spremenil je delovni ritem v službi, vrtcu, šoli, delno ali popolnoma omejil potovanja, športne dogodke in seveda tudi obiske dirk. Odkar smo s soočili z njim, smo postali drugačni. Manj se družimo in bolj ostajamo doma. In dirke razreda MotoGP že drugo sezono spremljamo le na zaslonu televizije ali računalnika.

WRC: Rally Croatia - Spektakel za vogalom

Kar se je marsikomu še pred dobrim letom zdelo skoraj povsem imaginarno, so naši sosedje vendarle izpeljali – gostili so reli za svetovno prvenstvo!

Reli DP: GHD Tolmin - Tolmincev ni ustavil niti kovid

Zmagovalec prve letošnje gorskohitrostne dirke v Tolminu je Matic Kogej (Mitsubishi Lancer EVO9). V diviziji II je zmagal Aleš Prek (Honda Civic) in v diviziji I Domen Svet (Renault Clio rally5).

Rabljen avto

Volkswagen Caddy (2003-2020) - Šampiona razreda visokih streh

Ni prvič, da v tej rubriki gostimo Volkswagnovega Caddyja. Avtomobil, ki je lahko dostavnik, lahko pa tudi odlična alternativa enoprostorcem, se je namreč v času od zadnjega obiska še dodatno postaral. To velja tudi za modele, izdelane po obeh obsežnih modelnih prenovah v letih 2010 in 2015.

 

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"