Izšel je novi Avto magazin: Test: Ford Kuga, Seat Leon, DS7 Crossback...

10. 9. 2020
Deli

Po dvojni julijski številki in dopustih se Avto magazin znova vrača v ustaljene tirnice. V mesecu in pol se nabralo kar nekaj testov, vrnile pa so se tudi mednarodne - in domače - avtomobilske predstavitve. Tako v avtomobilskem, kakor tudi v moto oddelku pa smo se tokrat nekoliko vrnili v preteklost z mladodobniki na štirih in resnično starimi starimi starodobniki na dveh kolesih. Na športnih straneh pa medtem le ne spreglejte ekskluzivnega intervjuja z verjetno najsvetlejšo vzhajajočo zvezdo svetovnega relija, OIliverjem Solbergom.

Aktualno: Avtomobilska industrija - Poroke, partnerstva in - odhodi

V globalni avtomobilski industriji, ki se že nekaj let krči in jo je krepko udarila epidemija koronavirusa, se nadaljujejo združitve in prevzemi, nekateri proizvajalci se tudi umikajo s posameznih trgov. Do sprememb prihaja tudi na slovenskem trgu, kjer se vse več avtomobilskih uvoznikov, ki so skoraj brez izjeme v tuji lasti, združuje pod skupnimi strehami.

Predstavljamo: Škoda Enyaq iV

Ni sicer prvi električno gnani model češke znamke, je pa zagotovo prvi, ki je nastal kot vozilo BEV na praznem listu papirja. Enyaq ponuja vozniku kar do 510 kilometrov dosega – če se seveda odloči za najbolj zmogljiv baterijski paket.

Predstavljamo: Adria Mobil, novosti za leto 2021

Adria Mobil je za sezono 2021 popolnoma prenovila svoje najbolj prodajane modele avtodomov Matrix in Coral ter serijo Adora na programu počitniških prikolic. Svojo inovativnost in kakovost potrjuje tudi povečan 6,6-odstotni tržni delež v Evropi, ki ga želijo v Adrii Mobil s predstavitvijo novosti še okrepiti. 

Vozili smo: Volkswagen ID.3

Prvi v načrtovani veliki (električni) družini prihaja v kratkem tudi na naš trg. In predstavlja Volkswagnov pogled na mobilnost prihodnosti.

Vozili smo: Volkswagen Golf GTI

Ni pretirano nastopaški, a se zdi, da je vselej v vrhunski formi. Športno navdahnjenim voznikom ponuja veliko voznih užitkov, tistim z manj adrenalina pa uravnoteženo kombinacijo vozne dinamike in vsakdanjega udobja.

Vozili smo: Toyota Yaris

Yaris je tisti model znamke Toyota, ki že od prihoda prve generacije velja za najpomembnejšega predstavnika znamke. Posledično je kljub svoji majhnosti eden najbolj dovršenih.

Test: Ford Kuga ST-Line 2,5 PHEV

Pozabite vse, kar ste vedeli o Kugi do zdaj. To je skoraj revolucionarno drugačen avto. sploh če temu dodate še hibridni pogon. Rdeča nit pa vendarle ostaja … 

Test: Seat Leon FR 2.0 TDI 

Novi Leon je predvsem oblikovalsko končno naredil opazen korak naprej. Še vedno prepoznaven, toda zdaj bolj dodelan in izrazit.

Kratki test: DS7 Crossback e-Tense 4x4 300 Grand Chic

Čeprav se je kariera Citroena DS, enega najbolj elegantnih modelov v vsej avtomobilski zgodovini, končala leta 1975, črkovna oznaka ni izgubila čarobnosti tudi pri zdaj samostojni znamki. Na njenem vrhu kraljuje prestižni terenec DS7 Crossback, ki predvsem s hibridno izvedbo napoveduje nove čase in drugačno miselnost.

Kratki test: Volkswagen Golf 2.0 TDI EVO DSG First edition

Golfov razred. To je neuradna oznaka avtomobilskega segmenta C, ki jo spremljamo že nekaj desetletij in priča o tem, kako pomemben je Volkswagnov najbolje prodajan model vseh časov. Povedano drugače, gre za merilo, za avtomobil, ki postavlja standarde, ki naj bi jim nato sledili konkurenti. Nekaterim to uspe, drugim malo manj. In kakšni so standardi v Golfovem osmem poskusu?

Kratki test: Mazda MX-5 Skyactiv-G132 Revolution

Obdobje, ko so številni avtomobilski proizvajalci ponujali svojega kabrioleta po dostopni ceni, je minilo že pred časom. A iskra pri tistem, ki je zanetil prvotni ogenj, je še vedno močna.

Kratki test: Mitsubishi Space Star 1.2 Intense+ Navi

Pravzaprav bi bilo bolje, če bi se najmanjši Mitsubishijev model imenoval City Star (mestni zvezdnik), kajti najbolje se znajde v urbanem okolju s prometno natrpanimi ulicami in utesnjenimi parkirišči. Nekaj zvezdnega prahu je pridobil tudi z zadnjo pomladitvijo. 

Kratki test: Dacia Duster 1.3 Adventure

Če je prva generacija Dusterja ciljala (zgolj) na uporabnost, druga želi ponuditi še nekaj sloga, nekaj tistega, kar imajo tudi precej dražji konkurenti.

Kratki test: Peugeot 3008 1,5BlueHDi 130 EAT8

Kompaktni križanec je eden od najbolj uspešnih Peugeotov zadnja leta, z novim motorjem bo navdušil zmerne voznike, ki jim udobje (in poraba) pomenita več kot divji pospešek z mesta.

Kratki test: Nissan eNV200 Combi 7 Comfort

Seveda je, če drugi ne znajo ali ne zberejo zadostne mere poguma. Tako kot so bili pred šestimi leti pri Nissanu z elektrificirano izvedbo malega dostavnika eNV200, ki nima skoraj nobenega neposrednega tekmeca. 

Tehnika: Avtomobilske miniature

Skoraj tako dolgo kot pravi avtomobili majhne (in velike) otroke navdušujejo avtomobilske miniature. A če so bile še pred kratkim med večinsko populacijo obravnavane zgolj kot igrače, pa sta splet in družabna omrežja začela kulturo zbiranja kovinskih umetnin razvijati tudi pri nas.

Zgodovina: Youngtimerji v Sloveniji

V obdobju digitalizacije in težnjam k čim večji avtomatizaciji vožnje se vse več ljudi ozira k starejšim avtomobilom in obuja polpretekle čase avtomobilov brez info-zabavnih sistemov, pametnih asistenčnih sistemov ter drugih naprav. Posledično se povečuje tudi število odličnih primerkov tovrstnih avtomobilov, znanih tudi kot youngtimerji. Žal pa gre za področje, ki mu oblast in pristojne institucije namenjajo premalo pozornosti in s tem zavirajo njegov razvoj.

Test: BMW F 900 R

Kategorija 'roadsterjev', torej slečenih motociklov brez oklepa s prostornino od 600 do 900 kubičnih centimetrov, je hudo priljubljena in nabita z zanimivimi stroji. BMW od letos stavi na povsem nov motocikel, ki je drzen v vseh pogledih in izziva tradicionalno uspešno japonsko konkurenco.

Test: Honda CRF 1100L Africa Twin Adventure Sports 

Ko samo pomislim, v kakšnem času živimo in koliko izbire imamo pri tem, kaj lahko vozimo, sem navdušen. Ravno letos, ko so na naših tleh pionirji na dveh kolesih z motorjem med nogami prvič uradno dirkali, ne morem mimo misli, kaj bi ti heroji rekli danes, ko bi ugledali vsa čuda sodobne 'motoristike.' 

Test BMW S 1000 XR (2020)

V časih, ko nam tovarne ponujajo vse ožje in nišno usmerjene usmerjene motocikle, opažam, da so mi vedno bolj pri srcu motocikli iz razreda 'sport adventure'. BMW S1000 XR je v njem brez dvoma doma, a pomembnejše je to, da je že danes pripravljen na prihajajočo štirivaljno italijansko konkurenco.

Test: Husqvarna Svartpilen 401

Tradicija ni nepomembna stvar. Sploh če gre za najstarejšo znamko motociklov in če se vrnejo h koreninam z imenom Svartpilen. V švedskem jeziku to pomeni črna puščica. Imajo tudi srebrno puščico, a to je že druga zgodba, bolj za cesto, črna pa je tudi za v blato in prah. 

Test: Can-Am Outlander MAX XT – P 650 T

Štirikolesniki Can-Am spadajo v vrh tovrstne ponudbe. Najbolj osnovni med najbolj klenimi je prav Outlander, ki ga poganja 650-kubični dvovaljnik zasnove V. Čeprav predstavlja vstopnico v svet znamke Can-Am, pa zmore kar precej. 

Podaljšan moto test: Piaggio Medley S 150 I-get

V letošnji motoristični sezoni so naša druženja s skuterji precej pogosta. Na podaljšan test pa smo tokrat povabili temeljito prenovljenega Medleyja. 

Test: Yamaha TMax 560 

Medtem ko so nekateri sveto prepričani, da je Yamaha TMAX kralj v razredu maksi skuterjev, ne manjka niti tistih, ki menijo, da gre pri vsem zgolj še za famo in staro slavo. No, pri Yamahi se na slednje ne ozirajo, kljub temu pa so trdno odločeni, da žezla (še) ne bodo predali konkurenci. 

Sto let od prve motoristične dirke v Sloveniji

Konec avgusta je minilo sto let, odkar so se naši motoristični predniki odločili, da se 29. avgusta 1920 na relaciji Podlipa–Smrečje pomerijo in dokažejo, kdo ima najhitrejši dvokolesni stroj in najbolj herojsko srce. V desetih dekadah je slovenski motošport tako tehnično kot dirkaško in organizacijsko dosegel veliko, v poklon prvim tekmovalcem pa smo se na traso prve dirke podali z zanimivima strojema: Motosacoche, tip 2C9 iz leta 1920 in sto let mlajšim BMW-jem S 1000 RR.

Formula 1: Ferrari tone vse globlje

Če smo se na premoč Mercedesa po vseh letih že skoraj privadili, pa je padec forme Ferrarija povsem nerazumljiv. Tako dirkača kot vodstvo ekipe le še zmigujejo z glavami.

MotoGP: KTM v ofenzivi

Letošnji avgust je bil pester, saj so se dirkači udarili kar v treh dirkaških vikendih. KTM je zagotovo znamka meseca, saj je 'oranžnim' z zmagama v Brnu in v Spielbergu po komaj štirih letih nastopanja v kraljevskem razredu uspel veliki met. Težave imajo pri Yamahi, Quartararojeva začetna prednost kopni zaradi tehničnih težav in neizkušenosti. Marc Marquez (Honda) bo odsoten dlje časa. 

Formula E: Berlinski mehurček

Medem ko se nekatere dirkaške serije letos trudijo, da bi izpeljale vsaj na pogled normalne sezone, so se pri formuli E, podobno kot na primer v ligi NBA enostavno odločili, da preostanek spravijo pod streho čim hitreje in s čim manj potovanji.

Pogovor: Oliver Solberg

"Prihodnost v prvenstvu WRC bo še zelo pestra!"

Rabljen avto: Seat Leon 1-3

Seat Leon je v svet zapeljal v času, ko je šlo španski tovarni, sicer delu koncerna Volkswagen, zelo dobro, s tem modelom pa so prvič zares vstopili v razred Golfa, kjer prej niso imeli svojega predstavnika.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"