Izšel je novi Avto magazin: Test: Renault Captur e-tech, nove tehnologije na področju žarometov...

10. 12. 2020
Deli

Vstopili smo v zimo, čas snega, najzahtevnejših voznih razmer, kratkih dni in dolgih noči. Prav zato smo v tokratni številki revije Avto magazin največjo pozornost namenili sklopu žarometov in avtomobilskih svetil, področju, ki je v zadnjem desetletju in pol doživelo izreden napredek ter štirikolesnemu pogonu, ki nam med vožnjo v snegu lahko še kako pride prav. Vseeno pa sneg in drseča podlaga na drugi strani lahko prineseta obilico zabave, ki jo na najbolj varen način lahko izkusimo v treningih zimske varne vožnje. Na motociklističnem področju medtem zaključujemo pregled novosti za prihodnje leto, zimske razmere pa smo imeli v mislih tudi pri izbiri kandidata, ki smo ga tokrat umestili v rubriko Rabljeni avtomobil.

Slovenski avto leta 2021 - Znani so finalisti izbora!

Škoda Octavia je v tesnem, skoraj že fotofinišu premagala VW Golfa. Toda zdaj je na vrsti še drugi del izbora, kjer imajo glavno besedo specializirani novinarji medijev, ki sodelujejo.

Štirikolesni pogon - Po štirih gre lažje

V bistvu je rešitev zelo podobna človeški naravi. Ko je prenaporno in ne gre po dveh, se človek skloni in nadaljuje po štirih. Pri avtomobilih je podobno. Sicer so ti ves čas na štirih kolesih, pridejo pa dlje, če so gnana vsa štiri.

E-LGV - Je že čas za zeleno dostavo?

Kljub razmeroma skromni ponudbi se tudi pri nas opazno povečuje število prodanih lahkih gospodarskih vozil z električnim pogonom. Za prihodnje leto je napovedanih kar nekaj novih modelov, največ zanimanja pa bo verjetno za manjše električne dostavnike.

Predstavljamo: Fiat Tipo - Njegov čas še ni minil

Prenova Fiatovega Tipa je morda prinesla osvežitev njegove zunanje in notranje podobe, še bolj je pomembno, da so ga pri Fiatu posodobili tudi po tehnološki plati ter hkrati precej povečali možnost personalizacije, po čemer slovita že Panda in Fiat 500.

Test: Cupra Formentor VZ 310 4Drive

Če vas gospa prepričuje, da družinski avtomobil res ne potrebuje 310 'konjev', ima načeloma prav. A če bi taista gospa samo slutila, kako zelo bi se tega razveselil gospod, bi mu najmočnejšega Formentorja najverjetneje kupila kar sama.

Test: Renault Captur e-tech

Renault je morda pionir na področju e-mobilnosti, toda hibridizacije so se pri francoski znamki lotili dokaj pozno, vsaj glede na konkurenco. Zdi pa se, da so si vzeli vsaj dovolj časa.

Kratki test: DS3 Crossback Performance Line 155 THP EAT8

Slovenci večinoma veljamo za nekoliko bolj zadržan narod, vseeno pa se najdejo posamezniki, ki se radi pokažejo in izstopajo.

Kratki test: BMW 440 iX

Končno je to spet kupe, vreden športno elegantnega predznaka, ki sicer formalno označuje le odrezano streho, toda skozi zgodovino je bila to predvsem privzeta oznaka za dvovratni in poudarjeno športni model.

Kratki test: Citroën C3 Aircross

Čeprav so spogledovanje s športnimi terenci nakazovali že z ekscentričnim C4 Cactusom, je prvi pravi Citroenov križanec C3 Aircross. Pravkar praznuje tretji rojstni dan, še vedno je v dobri telesni kondiciji, hkrati pa bi mu že koristil (še) kakšen vitaminski dodatek.

Kratki test: Ford Fiesta Ecoboost 125 mHEV Titanium

Beseda pomehkuženje ima največkrat slabšalni pomen. Od tistega, ki je pomehkužen, običajno ne moremo pričakovati česa posebnega. Ali to velja tudi za avtomobile z blagim ali mehkim hibridnim pogonom?

Kratki test: Hyundai i10 1.0 T-GDi N-Line

Prosto po Slovarju slovenskih frazemov so z mestno srajco nekdaj šaljivo in malce zbadljivo predvsem na podeželju označevali meščane. Seveda predvsem zato, ker niso bili vešči fizičnega dela, so bili pa zato vedno bolj ali manj urejenega videza.

Tehnologija: Žarometi in svetila

Si predstavljate življenje brez svetlobe? Verjetno ne. Že pot do kuhinje z zaprtimi očmi bi bila nelagodna. Podobno je tudi v avtomobilu s slabimi žarometi, posebno ponoči in v zimskem času. K sreči pa je zadnje desetletje pri razvoju avtomobilskih svetil prineslo napredek, kakršnemu še nismo bili priča.

Reportaža: šole zimske vožnje

Kadar nas na cesti preseneti kakšen zahrbten trenutek ekstremnih zimskih pogojev, se lahko večkrat zahvalimo sreči kot pameti, da smo odnesli celo kožo. A ni treba, da je tako.

Motonovosti 2021 (3. del) - 2021 bo kljub virusu pestro

Še zadnji povzetek prihajajočih motociklističnih novosti, ki jih kljub pandemiji virusa sploh ne bo malo. Motoristična jesen je torej tradicionalno bogato rodila, predvsem pa potrdila napovedi, da standard Euro5 ponudbe ne bo zdesetkal.

Vozili smo - Gas Gas Trial TXT Racing 125, 250, 280, 300

Španska znamka Gas Gas, ki je od letošnjega leta del korporacije avstrijskega proizvajalca motociklov KTM, ima trial zapisan v svojem bistvu, v genomu. To je osnova, od koder so vedno črpali tehnične ideje, inovacije in ne nazadnje tudi športne uspehe.

Test: Beta 300 RR Racing in Beta Xtrainer 300 2021

To ni primerjalni test, čeprav bom na neki način primerjal dva motocikla, ki prihajata iz iste tovarne in ju poganja zelo podoben 300-kubični dvotaktnik. A nagovarjata povsem drugačno ciljno publiko enduro voznikov. Beta 300 RR Racing je namenjena najbolj izkušenim in zahtevnim voznikom, beta Xtrainer 300 pa začetnikom.

Test: CF Moto 625 Touring 4x4 EPS

To ni primerjalni test, čeprav bom na neki način primerjal dva motocikla, ki prihajata iz iste tovarne in ju poganja zelo podoben 300-kubični dvotaktnik. A nagovarjata povsem drugačno ciljno publiko enduro voznikov. Beta 300 RR Racing je namenjena najbolj izkušenim in zahtevnim voznikom, beta Xtrainer 300 pa začetnikom.

F1 primerjava - Kvadratura kroga ali kako primerjati neprimerljivo

Zgodovina formule 1 je ljubiteljem tega športa postregla z veliko odličnimi dirkači, a le redkim je na koncu uspelo ostati prvak. Še bolj redkim pa, da so krono osvojili več kot enkrat, a le dva se lahko pohvalita s kar sedmimi naslovi. Kdo je torej boljši, Michael Schumacher ali Lewis Hamilton?

MotoGP - Sezona za anale

Letošnja sezona svetovnega prvenstva razreda MotoGP je bila nenavadna: ekipe in dirkači so zaradi virusa covid-19 nastopale v okviru prilagojenega koledarja, pred praznimi tribunami, ob odsotnosti Marca Marqueza (Honda) pa je naslov po 20 letih za Suzuki osvojil mladi Španec Joan Mir, zmago pa je vknjižilo kar devet dirkačev.

Intervju Tim Gajser - "Vsak naslov ima svojo zgodbo, a letošnja je resnično posebna."

V letošnji sezoni je 24-letnik iz Makol še enkrat dokazal, da ga kljub razmeram prav nič ne more ustaviti na njegovem pohodu proti vrhu. Z velikansko prednostjo pred zasledovalci se je Tim Gajser svojega četrtega naslova prvaka veselil že z dirko pred koncem in se tako z zlatimi črkami znova zapisal v zgodovino motokrosa.

Formula E: E kot ekološko – ali ekstremno

Formula E se je v prvih šestih sezonah dirkanja dodobra uveljavila – konec koncev ne ponuja le izjemno zanimivih dirk po mestnih središčih, temveč je pridobila tudi uradni status tekmovanja FIA za svetovno prvenstvo.

WRC: Nenavadni finale še bolj nenavadne sezone

Sebastien Ogier in sovoznik Julien Ingrassia sta dobro vnovčila izkušnje in znanje ter zmagala na zadnjem reliju v Monzi. In osvojila sedmi naslov, potem ko je dolgo najbolje kazalo Elfynu Evansu.

Šport DP - Na robu legitimnosti, pa vendarle

Sezona je končana in pri slovenski panožni zvezi AŠ2005 že pripravljajo koledar za leto 2021.

Rabljen avto: Fiat Panda (1980-2020)

O malčku, ki mu v svetu majhnih avtomobilov ni para. Zgodba o treh generacijah avtomobila, ki je zaznamoval avtomobilski razred, hkrati pa argumentirana zaušnica vsem tistim, ki menijo, da Fiat ne spada med najboljše.