Izšel je novi Avto magazin! Testi: Ford Fiesta, Seat Arona, Hyundai Kona

Izšel je novi Avto magazin! Testi: Ford Fiesta, Seat Arona, Hyundai Kona (foto: MJ) MJ

V novem Avto magazinu razkrivamo Peugeota 508 in Citroëna C5. Komentiramo neprijetne plati pametnih ključev. Obiskali smo sejem CES in se po snegu popeljali s Seati in Mitsubishiji. Vozili smo Porscheja 911 GT3, Renaulta Megana R.S., BMW X2, Jaguarja E-Pacea in Subaruja XV. Volkswagnov predsednik uprave Herbert Diess nam je razkril Volkswagnovo električno prihodnost. Preberite tudi teste za Forda Fiesto, Seata Arono, Hyundaia Kono. Opravili smo tudi kratke teste za vozila Opel Insignia, Peugeot 5008, Lexus IS, Nissan Qashqai, Honda Civic, Toyota Yaris in Mazda 3. Motoristi so vozili Ducatija Panigala in Yamaho MT09 SP. Poročamo tudi o športu: Dakar 2018, reli Monte Carlo.

Izšel je novi Avto magazin! Testi: Ford Fiesta, Seat Arona, Hyundai Kona Bojan Perko

Na prihajajoči avtomobilski razstavi v Ženevi bo Peugeot dobil še eno pomembno novost, novega 508. Citroënovi kupci bodo na večji avtomobil še morali počakati. Razkrivamo

Izšel je novi Avto magazin! Testi: Ford Fiesta, Seat Arona, Hyundai Kona Uroš Modlic

Letošnji finalni del izbire slovenskega avtomobila leta je potekal povsem drugače kot do zdaj. Poudarek je bil na skupni izkušnji in preizkusu tistih, ki so izbirali – novinarjev iz 11 uredništev. Aktualno.

Sejem zabavne elektronike je v zadnjem času sicer vse bolj znan le še po svoji kratici CES (Consumer Electronics Show), a po drugi strani odpira in hkrati gosti vedno več razstavljavcev. Jasno, tudi iz avtomobilskega sveta. Reportaža.

Seveda tole ni prvič, da govorimo o Porscheju 911 GT3. Leta 2010 smo pisali o modelu z interno oznako 997, pred manj kot štirimi leti o 991 prve generacije, tokrat pa je na sporedu najbolj svež, 991 druge generacije, ki so ga prvi srečneži lahko kupili konec lanskega poletja. Vozili smo.

Ko je Renault pred 15 leti na ceste poslal prvo generacijo Megana R.S., se je ta uvrščal med močnejše hitre kombilimuzine. Novi spada med šibkejše. Ampak, ali je to sploh pomembno? Vozili smo.

Čeprav je družina vozil z oznako X že precej številčna, so Bavarci dodali še enega člana, X2. Jasno, trendu je treba slediti. Vozili smo.

Ko je Jaguar na trg poslal prvega križanca oziroma športnega terenca, je bilo vprašanje jasno: je tak avto lahko prvi Jaguar? Odgovor je bil pozitiven. Vozili smo.

Subaru je po dobrem desetletju prenovil svoj najmanjši športni terenec XV, pri katerem z novo generacijo poudarja predvsem to, da je naklonjen tudi bolj grobi terenski vožnji. Vozili smo.

Štirikolesni pogon je pozimi še kako dobrodošel. Ko je pod kolesi spolzko, pride takšna pomoč zelo prav – ali pa poskrbi za zabavo. Reportaža.

Volkswagen, ki si še vedno celi rane, ki mu jih je povzročil dizelski škandal, se v prihodnost ozira z novimi upi in načrti. Trije glavni stebri njihove rasti (v prodajnih številkah in obnovi ugleda) so 'mainstreamovski' modeli z izboljšanimi bencinskimi motorji, toliko križancev, kot jih le lahko izdelajo, in ofenziva z električnimi avtomobili. Intervju.

Z balkona naše hiše je vsa družina gledala novo Fiesto. Najprej smo ugibali, ali je modre ali zelene barve, potem pa pogovor še poglobili v dilemo, ali se za mestni avtomobilček sploh spodobi, da tako odkrito koketira s športnostjo. Test.

Se še spomnite, kako je Seat predstavil svoj prvi križanec segmenta A, Seata Arono? Če se morda ne, naj povem, da se je v javnosti prvič pokazal, ko je pripet pod helikopterjem letel vzdolž morske obale pred katalonsko prestolnico Barcelono. Test.

Kona je kul, pravijo nekateri. Uh, kako baročno oblikovana maska, slišiš od drugih. Da, to je križanec! Ni za vsakogar, je pa pravi Hyundaiev odgovor za sedanji čas. Test.

Ko smo sredi lanskega leta objavili prvi test nove Insignie, takrat v petvratni različici, smo zapisali, da je lepo presenečenje. Kratki test.

Slovenski pregovor pravi, da je železo treba kovati, dokler je še vroče. Očitno tudi v Franciji velja enako. No, vsaj pri Peugeotu se tega držijo. Kratki test.

Litrski motor za petvratno družinsko kombilimuzino? Zadnje čase je odgovor na takšno vprašanje lahko le še 'da, seveda'. Ti majhni motorji so namreč postali precej vsakdanji in tudi novi Civic ga ima. Kratki test.

Čedalje več je primerov, ko avtomobilski tatovi s poceni napravami kradejo identitete pametnih avtomobilskih ključev, učinkovitih rešitev v zvezi s tem pa avtomobilski proizvajalci še nimajo. Kaj torej storiti, da tudi vam ne ukradejo vozila? Aktualno.

Nagnjen v ovinek, z glavo zelo blizu asfalta sem gledal daleč naprej in hkrati razmišljal, koliko ga sploh lahko še nagnem. V tistih delčkih sekunde me je varovalka v glavi opozarjala, ali je to, da imam plin odprt do konca, res varno početje v tem trenutku. Globoko dihanje in krčevito oprijemanje motocikla med pospeševanjem je miril le razum, ki mi je narekoval, naj se bolj sprostim in samo pazim na linijo. Vozili smo.

Yamahina ustvarjalna energija na temni strani Japonske ne miruje. Če je 'Dark side of Japan' marketinški slogan, pod zastavo katerega je zbrana družina MT, je njen novi član model MT-09 SP. Ostrejša kot sestra MT-09 je pripravljena na kljubovanje 'temni strani', predvsem pa vozniku izvablja nasmešek na obraz. Zakaj? Berite naprej. Vozili smo.

Izšel je novi Avto magazin! Testi: Ford Fiesta, Seat Arona, Hyundai Kona Uroš Modlic

Petkratni svetovni prvak v reliju Sebastien Ogier (Ford Fiesta WRC) je bil na monaški ruleti tudi letos skoraj neulovljiv. Če ne štejemo napake na sedmi hitrostni preizkušnji (od sedemnajstih), ko se je zavrtel na cesti (namesto vzvratno je raje zapeljal na travo, ki pa je skrivala jarek) in na srečo kmalu priklical pomoč gledalcev, je bil razred zase. Reportaža.

7. 2. 2018

Nova številka je v prodaji od 7. februarja 2018. Naslednja številka, 03/2018, izide 8. marca 2018. Na revijo se lahko naročite tudi prek spleta, Avto magazin pa lahko berete tudi na tablicah in telefonih.