Izšel je novi Avto magazin! Testi: Kia Stonic, Jeep Compass, Citroën C3 Aircross

Izšel je novi Avto magazin! Testi: Kia Stonic, Jeep Compass, Citroën C3 Aircross (foto: MJ) MJ

V novem Avto magazinu razkrivamo: Opel Corsa in Peugeot 208. Komentiramo načrte v zvezi z električno mobilnostjo v Sloveniji in klic v sili E-Call. Vozili smo se tudi z električnim avtobusom. Vozili smo: Aston Martin DB11, Subaru Impreza, Volvo XC40 in križance iz Volkswagnovega koncerna. Predstavljamo novi Audi A7 Sportback. Preberite tudi teste: Kia Stonic, Jeepa Compass in Citroën C3 Aircross. Primerjali smo majhne križance in opravili kratke teste: Audi Q5 in Land Rover Discovery. Motoristi so obiskali salon EICMA 2017 in ugotovili, da imajo ljudje radi retro motocikle.

Že v nekaj več kot letu dni bosta naslednje poglavje sodelovanja in skupnega lastništva odprla oba po številu prodanih primerkov najpomembnejša avtomobila znamk Opel in Peugeot, Corsa in 208. Razkrivamo.

To, kako so nekateri naši novinarski kolegi reagirali na Strategijo na področju razvoja trga za vzpostavitev ustrezne infrastrukture v zvezi z alternativnimi gorivi v prometnem sektorju v Republiki Sloveniji, ki jo je pred dobrima dvema mesecema potrdila tudi Vlada RS, je znalo biti celo malo smešno. Aktualno.

V zadnjem primeru sodelovanja med britansko in nemško avtomobilsko industrijo je Aston Martin DB11 po zaslugi AMG-jevega štirilitrskega V8 postal še bolj športen in dinamičen. Vozili smo.

Impreza je bila vedno pomemben del Subarujeve ponudbe. Subaru jo je v zadnji generaciji za nekaj let žal izločil iz evropske ponudbe, a zdaj je znova tu, z nekoliko drugačno modelno filozofijo, ki manj poudarja športnost, bolj pa udobje in varnost. Vozili smo.

XC40 je v Volvovi družini križancev res najmanjši, a bo med konkurenti nedvomno zelo velik. Ni kaj, brez dvoma gre po stopinjah večjih dveh bratov. Vozili smo.

Končno so se tudi pri Audiju odločili, da bo serijski avtomobil sledil študiji. To lahko zapišemo za novega A7 Sportback in njegovo študijo Prologue. Predstavljamo.

Število znamk, ki vstopa v svet nove, zdaj zagotovo najpriljubljenejše vrste avtomobilov, torej križancev, se povečuje. Volkswagen in njegove sestrske znamke so v minevajočem letu 2017 dopolnili svojo ponudbo. Aktualno.

Glede na to, da se razred manjših križancev še vedno prodaja najbolje, je za kateregakoli predstavnika iz tega razreda jasno, da se bo prodajal dobro. Ampak ali je Stonic sploh križanec? Test.

Novi Jeep Compass se je odrekel vsemu, kar ga je povezovalo s predhodnikom. Zdaj je navdih našel v velikem bratu, Grand Cherokeeju. Test.

Ko smo konec lanskega leta prvič videli novega Citroëna C3, smo dobili vtis, da je francoska znamka opustila konvencionalnost majhne mestne kombilimuzine, kar je C3 do takrat bil, in ga podredila trendu križancev ter da je to vse, kar bodo ponudili v njegovem razredu. A smo se zmotili, saj je Citroën šel še dlje in na začetku jeseni predstavil 'pravega' majhnega križanca v obliki C3 Aircrossa. Test.

Ko govorimo o manjših križancih, ne moremo mimo Španije: kar četverico med testirano osmerico namreč izdelujejo tam. Tudi zmagovalca. Primerjalni test.

Kdor ni pravočasno naročil svojega Audija Q5, si je sam kriv. Z modelskim letom 2018, od 1. oktobra 2017, je cena višja, kot je bila na začetku prodaje, torej od letošnjega marca. Kratki test.

Živimo v času, v katerem so med avtomobili pri kupcih najbolj zaželeni veliki in varni križanci, kakršen je Land Rover Discovery. No, ljudje vsaj mislijo, da so takšni. Na kratko.

Slovenija je, zahvaljujoč trudu Centra za obveščanje pri Upravi RS za zaščito in reševanje ter njegovega vodje Boštjana Tavčarja (in še nekaterih podjetij), že nekaj let pripravljena na uredbo, ki začne veljati v začetku leta 2018. Aktualno.

Jeseni smo na cestah v naši prestolnici lahko srečevali mestni avtobus s poljskimi registrskimi tablicami, ki je vozil na rednih linijah Ljubljanskega potniškega prometa. Šlo je za testni električni avtobus enega od največjih proizvajalcev električnih avtobusov v Evropi, poljskega podjetja Solaris, ki ga je en teden na rednih progah preizkušal ljubljanski LPP. Reportaža.

Po tem, ko se je letošnji salon v Milanu končal, običajna salonska evforija, zaradi katere se navadno vse vrti okoli samo nekaj motociklov, pa umirila, smo na enem mestu strnili vse zanimive novosti, ki jih bomo v motoristični sezoni 2018 zagotovo videvali tudi na naših cestah. Reportaža.

14. 12. 2017

Nova številka je v prodaji od 14. decembra 2017. Naslednja številka, 02/2018, izide 11. januarja 2018. Na revijo se lahko naročite tudi prek spleta, Avto magazin pa lahko berete tudi na tablicah in telefonih.