Izšel je novi Avto magazin! Testi: Mercedes-Benz CLS, BMW X2

Izšel je novi Avto magazin! Testi: Mercedes-Benz CLS, BMW X2 (foto: mj) mj

V novem Avto magazinu razkrivamo avtomobilske novosti do konca leta. Preberite intervju z Igorjem Velovom, direktorjem Javne agencije RS za varnost prometa. Vozili smo: Hyundai Nexo, Volvo V60, Jaguar I-Pace, Peugeot 508, Mitsubishi Outlander, Peugeot Rifter, Ford Focus. Preberite tudi teste: Mercedes-Benz CLS, BMW X2. Opravili smo kratke teste: Opel Grandland X, VW Polo GTI, Renault Clio R.S. 18, Nissan X-Trail, Audi A4 Allroad, Hyundai i30 Fastback, Mazda CX-5, Ford Fiesta, Fiat 500L. Zanimive prispevke so pripravili motoristi, poročamo pa tudi o športu: reli DP, motoGP, formula 1, reli SP.

Zdi se, kot da so si izdelovalci za drugo polovico letošnjega leta omislili manj novosti, kot smo jih navajeni iz zadnjih let. Pričakovali smo nekaj atraktivnih novosti, tudi novega Clia, a se njihove predstavitve selijo v leto 2019. Aktualno.

Poleg Honde in Toyote v bistvu samo še Hyundai resno razvija električne avtomobile z vodikovimi gorivnimi celicami. Prednost za Korejce: so prvi, ki so na trg pripeljali križanca s pogonom na gorivne celice. Toda, ali je Hyundai Nexo res vsakdanje uporaben avtomobil? Vozili smo.

V prejšnji številki Avto magazina smo objavili prve vtise s tako rekoč predpremierne vožnje novega Volva V60. A Sebastjan ga je vozil tako zgodaj, da je marsikatera tehnična informacija ostajala skrita. Vozili smo.

Ko je na ceste pripeljal prvi Teslin avto, je bil bolj čudo kot avto. A zdaj gre očitno zares: Jaguar I-Pace, nasprotno, ni čudo, ampak čisto pravi avto. Vozili smo.

S prihodom modela 3008 se je pri Peugeotu vse obrnilo na bolje. Njihovi avtomobili navdušujejo tako z obliko kot z notranjostjo, in če k temu prištejemo še nov osemstopenjski samodejni menjalnik, je komplet popoln. Tudi ko gre za novi Peugeot 508. Vozili smo.

Videz vara. Nova generacija Mitsubishija Outlanderja PHEV je po zunanji obliki zelo podobna, po merah tako rekoč identična. A novosti je v resnici ogromno. Vozili smo.

Kar malce nenavadno je, kako zelo sta bila med kupci zaželena Citroënov Berlingo in Peugeotov Partner. Zdaj bo šel slednji svojo pot, kot Peugeot Rifter. Vozili smo.

Ne zgodi se velikokrat, da se znamke odločijo za popolno prenovo prodajno uveljavljenega modela. Tudi zato ne, ker je tveganje preveliko. A Fordu je uspelo in Focus ostaja Focus. Vozili smo.

Ozke hlače, visoke pete, tesni ovratniki, bedaste kravate, nesmiseln nakit, ljudje se na vse načine žrtvujejo, da bi bili modni in šik. Tudi pri avtih smo pripravljeni sklepati podobne kompromise, a novi Mercedes CLS zna biti kot vaše najljubše džins hlače. Test.

Športen, dejaven, pomanjšan – če prevedemo izvirno oznako za X 2 (Sports Activity Coupe - SAC), kot jo je uporabil BMW, dobimo prav to. Pa gre bolj za to, da je skladen z modo, željami, da je SUV, opazen in seveda s prestižem. Test.

V oznaki tega Grandlanda X piše Ultimate. Gre seveda za oznako opreme, a priznati je treba: tak Grandland X si jo zasluži tudi kot celota. Kratki test.

Ko omenimo oznako GTI, je prva asociacija Volkswagen Golf. Toda, nemški koncern je svoje največje športne uspehe dosegel prav s Polom. Kratki test.

V počastitev tekmovalnemu moštvu v Formuli 1 so pri Renaultu izdali posebno, omejeno serijo Clia R.S. Kratki test.

Tam nekje na začetku novinarske kariere sem zlezel za volan tanka. Ja, čisto pravega in uporabnega M-84, ponosa slovenske vojske. Bilo je zabavno, ampak v resnici s testnim X-Trailom nima kakšne opazne povezave, kajne? Kratki test.

Lepši? Kakor komu, bi se verjetno glasil pravilen odgovor o obliki Audija A4 Allroad v primerjavi z njegovim klasičnim karavanskim bratom. Kratki test.

Kupejevski zadek na Hyundaievem i30? Ali ni to anahronizem? Ne, ni! Tale i30 Fastback je namreč pri nas nadomestil model, ki je bil sicer tudi i30, a so ga raje imenovali Elantra. Kratki test.

Ko je Igor Velov postal direktor Javne agencije Republike Slovenije za varnost prometa (AVP), smo dvomili, da bo kaj veliko drugačen od predhodnikov. Njegove prve poteze so bile na prvi vtis res medle in previdne, a v ozadju se je dogajalo marsikaj. Intervju.

Komaj šest let je minilo od predstavitve prve Mazde CX-5 in danes ta model že nosi primat zastavonoše te znamke. Podaljšani test.

KTM, trenutno vodilni proizvajalec v skupnem seštevku svetovnega prvenstva v motokrosu tako v kategoriji MX2 kot tudi MXGP je predstavil linijo modelov 2019 in po testu je postalo jasno, da so tovrstni motocikli resnično pripravljeni za dirke. Vozili smo.

V originalu, v času po drugi svetovni vojni, ko se je Evropa pobirala in iskala nove alternativne rešitve prevoza, je bila črna puščica vsestransko prevozno sredstvo. Danes je drugače, čeprav Svartpilen ostaja tisti preprosti in vsestranski motocikel, kot je bil njegov predhodnik. Test.

Poznate melodijo Kondorjev let – v originalu El Condor pasa? Nanjo me vsakokrat spominjajo Aguste, še zlasti njihov značilni izpuh s tremi izhodi. Test.

Zgodba o BMW-jevem GS, ki, mimogrede, pomeni, da gre za terenski športni motocikel, je zgodba o uspehu. Z odpiranjem novih trgov je bil 300-kubični GS logična posledica. Ni 'baby' GS, je čisto pravi motocikel. Test.

Roku Turku in Aleksu Humarju je v Železnikih uspelo dokončati dirkaški 'hat-trick', najbolj strastno pa je zmago v diviziji I slavil domačin Boštjan Logar. Reportaža.

Na trgu rabljenih avtomobilov Audi A5 uživa status zaželenega avtomobila. Hkrati pa visoko kotira tudi na področju zanesljivosti. Rabljen avto.

12. 7. 2018

Nova številka je v prodaji od 12. julija 2018. Naslednja številka, 09/2018, izide 9. avgusta 2018. Na revijo se lahko naročite prek spleta, Avto magazin pa lahko berete tudi na tablicah in telefonih.